Uutiset

Parkanolaislähtöiselle Marjatta Kuivastolle Pirkanmaan taidetoimikunnan palkinto

today26.11.2019

share close

Palkittu taiteilija suunnittelemissaan Notre Damen kellonsoittajan (Tampereen Teatteri) lavasteissa.[/caption]

Pirkanmaan taidetoimikunta on palkinnut lavastaja Marjatta Kuivaston hänen pitkäaikaisesta, merkittävästä urastaan lavastustaiteilijana. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Kuivaston viimeisimpiä lavastustöitä ovat mm.  Tampereen Teatterin Anna Karenina, Kolme iloista rosvoa ja Notre Damen kellonsoittaja. Marjatta Kuivasto jäi eläkkeelle lavastajan työstä marraskuussa 2019.

Katsojien mieliin ovat todennäköisesti jääneet Kuivaston lavastukset myös lukuisiin muihin musikaaleihin (esim. Rocky Horror Show, My Fair Lady, Kolmen pennin ooppera, Dance of the Vampires), näytelmiin (esim. Macbeth, Otello, Hiiriä ja ihmisiä, Taivaan tulet, Teatteri taistelussa 1918), lastennäytelmiin (esim. Oz-maan velho, Saiturin joulu, Tuttiritari ja lohikäärmeen salaisuus), oopperoihin (esim. Faust, La Boheme) tai elokuviin (esim. Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri).

Parkanossa syntynyt Kuivasto opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa ja hän on ollut pysyvästi kiinnitettynä Teatteri Imatraan, Seinäjoen Kaupunginteatteriin ja Tampereen Teatteriin. Eläkkeelle jäännistään huolimatta Kuivaston töitä nähdään jatkossakin.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Lavastaja Marjatta Kuivastolla on kyky johdattaa katsoja toiseen todellisuuteen – lumottuun teatterin, elokuvan tai oopperan maailmaan. Kuivaston työtapaan kuuluu laaja ennakkosuunnittelu, huolellinen perehtyminen esityksen maailmaan ja tiivis yhteistyö ohjaajan kanssa. Ymmärrettyään ensin teoksen sisällöllisen ytimen hän keksii teokselle muodon. Pienoismallit ja työpiirustukset hän suunnittelee näytelmän sisällön ehdoilla ja keskustelee ratkaisuista muun taiteellisen työryhmän kanssa.

Marjatta Kuivasto on taiteilija, joka rakastaa näyttämötaiteen koheesiomaista luonnetta, teatterin eri osa-alueiden yhdistymistä kokonaisvaltaiseksi taideteokseksi. Lavastus on Kuivastolle orgaaninen osa teatteriesityksen kokonaisrakennetta, se on tarinankerronnan väline. Lavastus luo tunnelmaa ja mahdollistaa esiintyjien toimintaa näyttämöllä, se määrittelee esityksen tyylilajin ja maiseman. Kuivaston lavastukset inspiroivat katsojaa ja ruokkivat mielikuvitusta, tukevat tarinaa ja ylläpitävät illuusiota tilallisina taideteoksina.

Kuivasto on SUN Radion Päivän vieraana torstaina 28.11. klo 10 uutisten jälkeen.

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%