Uutiset

Heikot jäät aiheuttivat hukkumisia marraskuussa

today5.12.2019

share close

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan marraskuussa hukkui 6 ihmistä. Hukkuneista kaikki olivat miehiä. Kaksi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi putoamisen ja yksi jäihin vajoamisen seurauksena. Kahdessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-marraskuun aikana on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 86 ihmistä.

Suomi on pitkä maa ja jäätilanne vaihteleekin pohjoisen ja etelän välillä. Vaikka meri ja isot järvet ovat vielä auki, ovat vesistöt monin paikoin sisämaan pienehköissä järvissä jo osin tai kokonaan jäätyneet. Tärkeintä on tiedostaa muuttuneet olosuhteet. Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein.

 

–     Tällä hetkellä vesillä ja jäillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot jäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman pelastautumispukua, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

–     Toistaiseksi jäälle lähtöä on vielä syytä harkita tarkkaan. Vaikka rannassa jäätä olisikin jalankulkijan kestävät viisi senttimetriä, niin jään paksuus voi vaihdella suuresti pienelläkin alueella. Jäällä liikkumista tulisi välttää ennen kuin on täysin varma, että se on kantavaa koko liikkuma-alueellasi. Ylipäätään jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää, jatkaa Nieminen.

Viileässä vedessä hypotermian vaara on suuri ilman oikeanlaisia suojavarusteita. Mitä viileämpää vesi on, sitä nopeammin hypotermia kehittyy. Kaikilla vesillä liikkujilla on akuutin hypotermian vaara. Moni veden varaan joutuneista menehtyy, ennen kuin apu saadaan paikalle.

–     Oikean varustautumisen merkitys on oleellista. Jos nyt vielä vesillä liikkuu, niin pelastautumispuku ehdottomasti päälle. Jäälle lähtiessä tulee olla vähintään naskalit kaulassa, mutta mielellään myös kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä. Kannattaa myös kerrata ohjeet jäistä pelastautumiseen ja pelastamiseen, kehottaa Nieminen.

SUH:n ennakkotietojen mukaan on tänä vuonna hukkunut 86 ihmistä, joista 68 on miehiä, 13 naisia ja viidessä tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Marraskuun hukkumiskuolemista tapahtui kolme Itä-Suomessa, yksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, yksi Etelä-Suomessa sekä yksi Lounais-Suomessa. Ennakkotilastojen mukaan viime vuonna marraskuussa hukkui 7 ihmistä ja tammi-marraskuussa 90 ihmistä.

Kirjoittaja: Sampsa Simpanen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%