Uutiset

PAM: Prismat kiinni, jos sopua ei synny

today3.2.2020

share close

Palvelualan ammattiliitto ry PAMin hallitus on päättänyt laajoista lakoista, joista ensimmäiset alkavat viikolla 8, jos sopuun työehtosopimuksista ei sitä ennen päästä. Sopimuksen syntymistä hiertävät mm. kiky-tunnit. Ensimmäiseksi lakkoon menevät muun muassa S-ryhmään kuuluva Inex Partners Oy:n Sipoon käyttötavara- ja päivittäistavaralogistiikkakeskus ja kaikki alueosuuskauppojen Prismat.

Prismat ovat lakossa torstaista 20.2. kello 6.00 perjantaihin 21.2. kello 24.00 saakka. Viikolla 8 alkavat myös kiinteistöpalvelualan lakot Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa.

Kaupan alan ja kiinteistöpalvelualan neuvottelut katkesivat perjantaina 31.1. ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti laajoista työtaisteluista, jotka koskevat lähes 50 000 työntekijän työtä.

”Neuvottelujen jatkamiselle ei ollut edellytyksiä, koska työnantajilla ei ollut halukkuutta neuvotella muun muassa kiky-tunneista”, kertoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Kaupan alan työehtosopimuksista PAM neuvotteli Kaupan liitto ry:n kanssa ja kiinteistöpalvelualan työntekijöiden työehtosopimuksesta Kiinteistötyönantajat ry:n kanssa. Kumpikin työnantajaliitto on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

PAM on ilmoittanut myös ylityökiellosta, joka alkaa huomenna tiistaina 4.2. klo 6.00, ja se koskee useita kaupan työehtosopimuksen mukaisia töitä useissa yrityksissä.  Kaupan liitto pitää tilannetta erittäin harmillisena.

”Toivomme, että pääsisimme jatkamaan neuvotteluita mahdollisimman pian, sillä kiistat eivät selviä kuin neuvottelemalla. Neuvotteluissa pääsimmekin jo varsin pitkälle monissa kummallekin osapuolelle tärkeissä asioissa”, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo.

Kaupan liitto kertoo, että sen tavoitteena on neuvotella ”kilpailukykyä edistävä työehtosopimus, joka huomioi kaupan alalla monimuotoisen pelikentän sekä tukee parhaalla mahdollisella tavalla Suomessa toimivia kauppoja menestymään ja työllistämään.”

Kaupan työehtosopimus päättyi 31.1.2020. Huolimatta työehtosopimuksen umpeutumisesta yrityksissä noudatetaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on saatu neuvoteltua.

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%