Pirkanmaa

Varoitus: Digimaailma ei ole tarkoitettu vauvoille eikä pienille lapsille

Varoitus: Digimaailma ei ole tarkoitettu vauvoille eikä pienille lapsille

Asiantuntija varoittaa, että digimaailma on huono kasvualusta vauvojen ja pienten lasten empaattisuudelle ja sosiaalisuudelle. (Kuva: Rami Marjamäki)
Asiantuntija varoittaa, että digimaailma on huono kasvualusta vauvojen ja pienten lasten empaattisuudelle ja sosiaalisuudelle. (Kuva: Rami Marjamäki)

Lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Merja-Maaria Turunen vetoaa äiteihin ja isiin, että he varjelisivat viimeiseen asti vauvansa ja pienet lapset digimaailmalta kaikkine härpäkkeineen. Hän korostaa, että pienelle ihmiselle omien vanhempien kasvot ovat tärkeintä koko maailmassa.

Merja-Maaria Turunen sanoo, ettei ihmiskunnalla ole mahdollisuutta luopua digimaailmasta. Se on tullut pysyäkseen.

Samaan hengen vetoon Turunen korostaa, että digitodellisuudella on omat hyvät ja huonot puolensa. Hänen mielestään aikuisten olisi tunnistettava vaaran paikat ja ohjattava jälkikasvunsa vahingollisten karien ohitse.

Turunen tarjoilee äideille ja isille kolme pähkinää purtaviksi. Näihin kysymyksiin vastauksia etsittäessä löytyy viisautta oman perheen digitodellisuuden hallintaan.

– Miten digilaitteet ja niiden avaama maailma äänineen sekä valoineen vaikuttaa vauvan tai pienen lapsen aivojen kehittymiseen? Tiedämme, että digirunsaudella on omat vaikutuksensa. Asiaa on tutkittu, mutta ei tarpeeksi.

– Vauvalle ja pienelle lapselle aito vuorovaikutus omien vanhempien kanssa on korvaamattoman merkityksellistä. Miten erilaiset koneet ja laitteet vaikuttavat pieniin ihmistaimiin? Tiedämme jo, että digitodellisuuden vaikutukset ovat todellisia. Esimerkiksi keskittymiskyky ei kehity.

– Kaikkien aikuisten on tarpeellista ja terveellistä pohtia sitä, mistä digiriippuvuus kertoo ajassamme.

Turunen teroittaa vauvojen ja lasten tarvitsevan turvallisuutta, äänettömyyttä ja tuttuja kasvoja.

– Tarkkaavaisuus kärsii, kun erilaiset ärsykkeet vievät lapsen huomion. Pienestä ihmistaimesta lähtien ärsykemerelle altistuvasta lapsesta tulee kärsimätön. Hän menettää kykynsä syventyä ja keskittyä asioihin, niihin ikäiselleen tarkoitettuihin. Lapselta katoaa pohdiskelun, tutkailun taito.

Turunen pyytää, etteivät vanhemmat tai muutkaan aikuiset näyttäisi pienokaisille kuvia tai muita sisältöjä älypuhelimistaan tai tableteistaan.

– Digimaailma on huono empaattisuuden ja sosiaalisuuden kasvualusta.

Teksti: Matti Pulkkinen

Kuva: Rami Marjamäki

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>