Pirkanmaa

Rakkauspetokset ja -huijaukset yleistyvät rajua vauhtia – uhreina ovat niin naiset kuin miehetkin

today12.2.2020

Background
share close
Surullista mutta totta - nettirakkauspetokset ja -huijaukset ovat arkista totta Pirkanmaallakin. Poliisi pyytää, että ihmiset käyttäisivät maalaisjärkeä, ennen kuin lähettävät tuntemattomille henkilöille rahaa verkkorakastumisen huumassa.
Surullista mutta totta – nettirakkauspetokset ja -huijaukset ovat arkista totta Pirkanmaallakin. Poliisi pyytää, että ihmiset käyttäisivät maalaisjärkeä, ennen kuin lähettävät tuntemattomille henkilöille rahaa verkkorakastumisen huumassa.

Verkossa tapahtuvat rakkauspetokset, rakkaushuijaukset ja romanssihuijaukset ovat arkipäivää. Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Jussi Pilviö sanoo, että rikosten määrä kasvaa rajusti, vaikka onnettomia tapauksia puidaan näyttävästi mediassa. Huomionarvoista on, että petetyiksi ja huijatuiksi tulevat niin miehet kuin naisetkin – uhreista valtaosa on kuitenkin naisia.

Rikoskomisario Jussi Pilviö on työskennellyt poliisina pian 37 vuotta. Työvuosien tapahtumat ovat osoittaneet hänelle, että ihmiset ovat todella kekseliäitä. Toisten viekkaus koituu toisten vahingoksi.

Pilviö palauttaa mieliin suomalaisen huijarin ja varkaan Ruben Oskar Auervaaran, joka tuli kuuluisaksi petkuttamalla rahaa lehti-ilmoitusten kautta tapaamiltaan naisilta, joiden kanssa mies teeskenteli olevansa menossa naimisiin. Auervaara veti naisia nenästä 1930-luvulta kuolemaansa vuoteen 1964 asti.

– Jokaisella vuosikymmenellä ovat omat auervaaransa, Pilviö muistuttaa.

2020-luvun rakkauspetokset ja -huijaukset tapahtuvat pääosin verkkomaailmassa. Pilviön mukaan rikosmuoto alkoi yleistyä puolenkymmentä vuotta sitten, ja nykyisin tapauksia tulee poliisin tietoon päivittäin.

– Ihmiset ovat valitettavasti turhan sinisilmäisiä, rikoskomisario päättelee.

– Naiset ja miehet, ikään tai yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta, uskovat hyvään, hän lisää.

Epäile tuntemattomuudesta tulevaa tuttua

Jussi Pilviö neuvoo jokaista valpastautumaan, kun saa sosiaalisen median, treffisivustojen tai keskustelupalstojen kautta yllättäviä viestiä täysin vierailta ja tuntemattomilta henkilöiltä.

– Tapauksissa on paljon yhtäläisyyksiä. Naisia lähestyvät miehet ovat useasti korkeassa sotilaallisessa asemassa tai vastuullisissa töissä komennuksilla ulkomailla. He ovat korviaan myöten rakastuneita ja vannovat kulloisellekin kohteelleen tämän olevan se ainoa ja oikea. Huijarit imuroivat tunnettujen ihmisten kuvia verkosta ja väittävät olevansa kyseisiä ihmisiä.

– Kun kohde ja uhri ovat lähettäneet jonkin aikaa viestejä tai keskustelleet puhelimitse, alkaa rahalähetysten pyytäminen. Palkan maksajalla on teknisiä vaikeuksia, läheinen on sairastunut äkillisesti ja vakavasti, matkalipun hankkiminen on mahdotonta tai matkatavarat ovat jumiutuneet X-maahan.

– Tavallisesti huijari aloittaa rahastamisen pienellä summalla, muutamalla sadalla eurolla. Sitten pyydettävät summat kasvavat. Tiedämme tapauksia, joissa uhri on lähettänyt jopa satojatuhansia euroja.

Pilviön mukaan suomalaiset miehet joutuvat usein kiristysrikosten uhreiksi. Kiristäjällä on jotakin arkaluontoista materiaalin, kuten epäedullisia valokuvia kiristettävästä. Kuvat ovat päätyneet tavallisesti kiristäjän hoteisiin jonkin seksisivuston kautta. Kiristäjä aikoo lähettää kuvat jollekin tärkeälle ihmiselle tai saattaa ne julkisuuteen.

Häpeästä huolimatta yhteys poliisiin

Rakkaushuijauksen paljastuttua uhri poikkeuksetta kokee syvää häpeää. Moni haluaisi vain nuolla haavansa ja unohtaa surullisen tapahtuman.

Jussi Pilviö kehottaa ja kannustaa kaikkia rakkaushuijauksen tai -petoksen kohteeksi joutunutta naista ja miestä ilmoittamaan tapauksen poliisille.

– Poliisi kirjaa ilmoituksen. Huijaukset ja petokset vaikuttavat hyvin järjestäytyneeltä rikollisuudelta, eli niitä suorastaan tehtaillaan jostakin tietystä paikasta. Nämä paikat ovat puolestaan järjestäytymättömissä yhteiskunnissa, maissa, joissa oikeusvaltion tunnusmerkit eivät toteudu. Kyseisiin maihin ei Suomen poliisin toimivalta yllä.

– Tuiki tavallista on, etteivät huijarin tai petoksen tekijän antamat henkilötiedot pidä miltään osin paikkaansa. Rikolliset viestittelevät prepaid-liittymien avulla. Heillä on täysin tekaistut henkilötiedot. Useati he väittävät olevansa komennuksella  Afganistanissa. Rahojen siirtely tililtä tilille tapahtuu nopeasti.

Pilviö sanoo, että Suomesta lähetettyjen rahojen jäljille on liki mahdotonta päästä.

Netissä seurustelu tätä päivää

Aikamme ihmisten elämä on nivoutunut tiiviisti verkkomaailmaan.

Jussi Pilviö huomauttaa, että 2020-luvun ihmiset seurustelevat netissä. Se on ajan henki.

– Rakastuminen ja rakkaus ovat edelleen sokeita, mutta niiden ei pitäisi antaa sokaista. Ihminen kaipaa ja haluaa onnea.

– Asian pihvi onkin siinä, että verkossa olevan ihmisen on osattava olla varuillaan ja varmistettava kaikkinainen turvallisuutensa. Esimerkiksi rahaa ei pitäisi lähettää kenellekään tuntemattomalle henkilölle.

– On ymmärrettävää, että verkossa seurusteluun liittyy jännitystä lisääviä pointteja. Niille ei pidä antaa ylivaltaa. On pidettävä maalaisjärki tallessa. Ammattihuijarit osaavat puhua mustan valkoiseksi. Rakkaushuijauksien ja -petoksien tekijät ovat vuosien aikana kouliintuneita kovia ja raakoja ammattilaisia. Heillä on yhdellä kertaa monta rautaa tulessa. Kohteita on eri puolilla maailmaa. Huomionarvoista on, että huijaukset kohdistuvat vauraiden maiden varakkaisiin kansalaisiin.

Pilviö muistuttaa, että nettirikollisuus on helppoa, koska jo sähköpostin voi avata millä tahansa nimellä ja missä vain.

– Rakkaushuijaukset ja -petokset ovat globaali ongelma. Surullista on, että monen maan viranomaiset ovat nostaneet jo kätensä ylös.

Pilviö toistaa toistamistaan:

– Pidä maalaisjärki tallella, ole normaalin epäileväinen ja älä lähetä rahaa tuntemattomalle.

MATTI PULKKINEN

2020-luvun Auervaarat toimivat verkossa. Huijarit ja petturit toimivat häikäilemättömän raa'asti ja kaavamaisesti. Kaiken takana on onnettomien sielujen tyly rahastaminen.
2020-luvun Auervaarat toimivat verkossa. Huijarit ja petturit toimivat häikäilemättömän raa’asti ja kaavamaisesti. Kaiken takana on onnettomien sielujen tyly rahastaminen.

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%