Päivän vieras, Uutiset

Kahdessa hämeenlinnalaisessa hoitokodissa havaittu antibiooteille vastustuskykyistä sairaalabakteeria

Kahdessa hämeenlinnalaisessa hoitokodissa havaittu antibiooteille vastustuskykyistä sairaalabakteeria

 

Kuvituskuva.[/caption]

Hämeenlinnassa on löydetty Suomessa harvinaista MRSA-kantaa 16 henkilöltä. Hämeenlinnalaisessa Ilveskodissa havaittiin jo runsas vuosi sitten kyseistä MRSA-bakteeria, tiedottaa Kanta-Hämeen keskussairaala. Tuorein tapaus havaittiin Hämeenlinnan Voutilakeskuksessa tammikuussa 2020.

MRSA eli metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus on tietyille antibiooteille vastustuskykyinen stafylokokkibakteeri.  Staphylococcus aureus on yleinen bakteeri, jota löytyy terveiden henkilöiden iholta ja nenän limakalvolta. Stafylokokki-infektioita hoidetaan yleensä penisilliinin sukuisilla antibiooteilla. Jotkut stafylokokit, kuten MRSA , ovat kuitenkin kehittyneet vastustuskykyiseksi näille tavallisille stafylokokkiantibiooteille.

MRSA-havainnoista tiedotettiin vuosi sitten tuoreeltaan Ilveskodin asukkaita ja heidän omaisiaan. Epidemian torjuntatoimia on toteutettu yhteistyössä Kanta-Hämeen keskussairaalan sairaalahygieniayksikön kanssa.

Kolmella henkilöllä on ollut leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen yhteydessä ilmennyt haavainfektio. Pääosa tapauksista on epidemiaselvityksen yhteydessä löytyneitä oireettomia kantajia, kuten MRSA-epidemioissa on tavallista.

Tammikuussa 2020 yhdellä Voutilakeskuksen Uppsalankaaren Lyhty-yksikössä hoidossa olleella henkilöllä todettiin sama MRSA-kanta kuin Ilveskodissa. Epidemia on toistaiseksi laajin Kanta-Hämeessä ilmennyt yhden kannan aiheuttama MRSA-epidemia.

–  Epidemian laajenemisen ehkäisemiseksi MRSA-seulontaa tehostetaan nyt kaikkien hoivakotiasukkaiden laitossiirtojen yhteydessä, ja on tarkoituksenmukaista tiedottaa epidemiasta myös julkisuuteen, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (KHSHP) infektioylilääkäri Janne Mikkola keskussairaalan tiedotteessa.

SUN Radion haastattelema ylilääkäri Mikkola sanoo, ettei sairastuneille ole koitunut bakteerista hengenvaarallisia tulehduksia, vaikka bakteeri merkittäviä tulehduksia on aiheuttanutkin. Mikkola muistuttaa tuoreimman tapauksen kohdalla hoidon olevan edelleen kesken.

Keskeisimpiä toimenpiteitä epidemian torjunnassa ovat käsihygienian tehostaminen, asukkaiden kohortointi eli keskittäminen samoihin tiloihin ja altistuneiden seulonta viljelynäyttein. Myös siivouksen ja välinehuollon käytännöt on käyty läpi. Epidemia ei ole vaikuttanut asukkaiden arkeen tai potilasliikenteeseen.

Ajantasaista lisäinformaatiota MRSA-bakteerista ja sen torjunnasta löydät THL:n sivuilta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/mrsa

Janne Mikkolan haastattelu:

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>