Uutiset

Talvi oli valtaosassa Suomea ennätyksellisen lauha ja hyvin sateinen

today2.3.2020

share close

Talvi, eli joulu-helmikuu, oli ennätyksellisen lauha lähes koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia, kertoo Ilmatieteen laitos. Koko maan keskilämpötila ylsi historiallisessa vertailussa korkeimmalle sijalle, ohi talven 2007–2008. Vertailukelpoisia koko maan tilastoja on olemassa 1900-luvun alusta alkaen. Suurimmillaan poikkeama oli maan itäosassa, missä talvi oli vajaa 7 astetta tavanomaista lauhempi.

Sateiden osalta talvi oli monin paikoin maan lounaisosassa sekä pohjoisosassa poikkeuksellisen sateinen, paikoin ennätyksellisen sateinen. Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella sademäärät olivat yleisesti yli 250 millimetriä, mikä on yli puolitoista kertaa enemmän kuin vertailukaudella tyypillisesti. Suurin poikkeama vertailukauden arvoihin oli Keski-Lapissa, missä sademäärä oli paikoin kaksinkertainen pitkän ajan keskiarvoihin nähden.

Myös päättynyt helmikuu oli tavanomaista lauhempi, maan eteläosassa jopa poikkeuksellisen lauha. Helmikuu oli monin paikoin myös harvinaisen sateinen, paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen. Etelässä kuukausi päättyi lumettomana, pohjoisessa lunta oli harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon. Tilastolliseen vertailukauteen 1981–2010 nähden keskilämpötila oli yleisesti 5–6 astetta tavanomaista korkeampi, Lapissa noin 2–4 astetta tavanomaista korkeampi.

Suhteellisesti eniten sadetta kertyi maan lounaisosassa, missä kertyneet sademäärät olivat peräti 2,5-kertaisia vertailukauden tyypillisiin sademääriin nähden. Myös Kainuusta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella sademäärät olivat paikoin kaksinkertaisia vertailukauden arvoihin nähden. Alustavasti kuukauden suurin sademäärä, 123,2 millimetriä, mitattiin Lohjalla Leppäkorven asemalla. Vähiten sadetta, 21,9 millimetriä, kertyi Enontekiö Näkkälän havaintoasemalla. Suurin vuorokausisademäärä, 38,9 millimetriä, mitattiin Espoo Tapiolan havaintoasemalla 16. päivänä. Sademäärä jää vain reilun kahden millimetrin päähän kaikkien aikojen helmikuun ennätyksestä.

Lumitilanne oli helmikuun lopussa kaksijakoinen: Oulun ja Pohjois-Karjalan pohjoisosan välisen linjan eteläpuolella lunta oli harvinaisen tai poikkeuksellisen vähän, pohjoispuolella harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon. Maan etelä- ja länsiosassa oli lumetonta, kun taas Keski-Lapissa lunta oli paikoin 110–120 senttimetriä.

Sää on harvoin poikkeuksellinen. Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen ainoastaan, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi kutsutaan, kun sääilmiön esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%