Kulttuuri

Akaa saa toisenlaisen Näkymän – Marjukka Nikkilä on iloinen, että taidetapahtuma tänäkin vuonna järjestetään

today17.4.2020

share close

Näkymä 2013 ympätistötaidenäyttelyn avannut ympäristöministeri Ville Niinistö pohti omaa suhdettaan luontoon ja muisteli varhaisia luontokokemuksiaan.[/caption]

Koronapandemia on pistänyt Akaan kaupungin tärkeimmän kulttuuritapahtuman Näkymän suunnitelmat uusiksi. Nyt pitäisi olla tapahtuman työpajat ja teoksien ideointi käynnissä, mutta kun ei ole. Heinäkuun alkuun suunnitellut avajaisetkin on peruttu.

Tapahtuman järjestäjän TaideAkaa ry:n puheenjohtaja Marjukka Nikkilä on silti luottavainen. Tulevana kesänäkin Näkymä on.

– Totta kai Näkymä järjestetään, mutta aivan toisenlaisena kuin alun perin suunnittelimme. Teemana oli yhteisöllisyys, johon työpajatkin tähtäsivät, mutta miten yhteisöllisyyttä nyt voisi tehdä, kun kokoontuakaan ei saa? Tapahtuma kuitenkin tulee, mutta kaikki on levällään, kertoo Marjukka Nikkilä.

Näkymän koordinaattorina on monimediataiteilijaksi itseään kutsuva Markus Renvall, joka on muun muassa AV-Arkki-yhdistyksen aktiiveja. Nimenomaan Renvallin osaaminen ja laaja kontaktiverkosto saivat TaideAkaan ja Marjukka Nikkilän innostumaan Renvallin pestaamisesta.

– Näkymä kaipaa uudistumista ja minusta Markus on oikea henkilö tekemään sen. Pari viime vuotta ovat saaneet tapahtumaa seuraavat kysymään, mikä on Näkymän tulevaisuus. Uskon vahvasti, että tänäkin vuonna saadaan tapahtuma, mutta erityisen iloinen olen siitä, että Markus jatkaa myös ensi vuonna.

Taidekatu Toijalaan

Kuraattori Markus Renvall ideoi Akaan Seudun haastattelussa 15. huhtikuuta, että Näkymä olisi tulevana kesänä elokuussa, jolloin taiteen käyttöön otettaisiin muun muassa tyhjien liikehuoneistojen ikkunat Toijalan keskustassa.

Näkymän avajaiset ovat saaneet aina yleisön liikkeelle.[/caption]

– Niitähän meiltä löytyy jonkin verran, valitettavasti. Olen itse jo huolehtinut, että entisen kirjakaupan tila Valtatieltä on Näkymän käytössä. Kun kysymyksessä on osittain videotaidetapahtuma, mistä saamme laitteita kaikille teoksille? En epäile yhtään, etteikö Markuksen kontaktein tänne taiteilijoita saada, miettii Nikkilä.

Alun perin Näkymän työpajoista piti Nahkialanjärven rantaan syntyä teoksia, joita yleisö voisi täydentää tapahtuman aikana.

– Nahkialanjärven upeaa miljöötä ei tänäkään vuonna unohdeta. Tästäkin on olemassa jo ideoita, mutta ne tarkentuvat vielä.

Mitä Akaa Näkymältä haluaa?

Näkymä-taidetapahtuma on ainoa kulttuuritapahtuma, joka on nimeltä mainittu Akaan kaupungin strategiassa. Tapahtuma syntyi 18 vuotta sitten ympäristötaiteen ympärille, ja sen tärkeimmäksi tehtäväksi sanottiin silloisen Toijalan tunnetuksi tekeminen kulttuurikaupunkina.

Vuoden 2019 Näkymän avannut Paleface sai läksiäislahjaksi Akaan kaupungilta ja kaupunginjohtaja Antti Peltolalta purkillisen hunajaa.[/caption]

– Kyllä siinä on onnistuttukin. Meillähän on ollut hyvin monenlaisia Näkymä-tapahtumia, ja aina ne ovat valtakunnallistakin huomiota herättäneet. Aikaisempina vuosina rahaakin on ollut käytössä enemmän, sanoo Nikkilä.

Nyt Marjukka Nikkilä kysyy, mitä kaupunki Näkymältä haluaa. Kaupungin panostus on 5 000 euroa. Tänä vuonna tapahtuma ei saa avukseen edes osa-aikaista kulttuurikoordinaattoria.

– Täytyy ihan ihmetellä, mitä valtuuston päässä liikkuu. Ilmeisesti ei mitään. Kulttuurikoordinaattori olisi ollut Näkymän kuraattorin tarpeellinen apu, ja hänen palkkansa määräraha leikattiin talousarviosta. Kysymys ei ollut edes suuresta summasta. Minun täytyy nyt kyllä kysyä, mitä Akaa tapahtumaltaan haluaa.

Anneli Vainosen työ Suunnan muutoksia valmistui Näkymään 2013. Teos lunastettiin Nahkilanjärven puistoon.[/caption]

Näkymällä on kaupungin tuen lisäksi muutama tarpeellinen sponsori, muun muassa Etelä-Pirkanmaan Osuuspankki ja paikallislehti Akaan Seutu.

– Kiitos siitä. Olemme Markus Renvallin kanssa tapahtuneiden tosiasioiden edessä. Hän on kuitenkin halukas jatkamaan työskentelyään meidän kanssamme, mikä on hyvä asia.

Näkymän rahoitus on ollut aina ongelma. Joinakin vuosina Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto on ollut mukana, nyt ei. Näkymä on saanut joskus myös EU-rahoitusta. Valtakunnallista julkisuuttakin on tullut ihan kivasti.

– Puheissa kyllä Näkymä mainitaan, mutta siihen se jää. Osa-aikaisen kulttuurikoordinaattorin tehtävän karsiminen kertoo jostakin ihan muusta kuin kulttuurimyönteisyydestä, sanoo TaideAkaan puheenjohtaja Marjukka Nikkilä.

Kirjoittaja: Juha Kosonen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%