Uutiset

Koronaviruspandemia vie kuntien talouden kuralle – Etelä-Pirkanmaan kuntajohtajat miettivät rajoitusten keston vaikutuksia

today21.4.2020

share close

Henkilöstö lomautukset voivat olla koronaviruspandemian takia edessä Akaassakin, vaikka kaupunginjohtaja Antti Peltola ei sitä toivokaan,[/caption]

Koronaviruspandemian mukanaan tuomat rajoitukset ovat kestäneet jo runsaan kuukauden. Selvimmin rajoitukset näkyvät kunnissa, joissa toimintaa on ajatettu alas rajoitettu voimakkaasti. Kirjastot ja nuorisotilat ovat kiinni ja kouluissa opetusta annetaan vain alaluokille. Osa kuntien henkilöstöstä tekee muita töitä ja opettajat opettavat oppilaitaan etänä.

Etelä-Pirkanmaalla Akaassa, Urjalassa ja Valkeakoskella poikkeusolojen järjestelyt ovat onnistuneet hyvin. Akaan kaupunki ehätti ilmoittamaan miltei ensitöikseen, että henkilöstön lomautustarvettakaan ei ole. Silti tulevaisuus mietityttää kaupunginjohtaja Antti Peltolaa.

– Vaikutukset maailman, euroalueen ja Suomen julkiseen talouteen ovat valtavat ja varovaiset arviot muun muassa kuntatalouteen ovat 1,5-1,7 miljardin euron luokkaa ja Akaankin osalta vaikutukset tarkentuvat lähikuukausina, kertoo Peltola.

Akaan toipuminen riippuu Peltolan mielestä hyvin pitkälle siitä, kuinka kauan pandemian kanssa kamppaillaan ja miten valtio tulee kuntia vastaan. Kartalta korona ei Akaata pois pyyhkäise.

– Koronavirus ei vie meitä niitä luontaisia vahvuuksia, jotka meillä olemassa, joten asemamme muuhun kuntakenttään eivät koronasta johtuen ainakaan huonone. Päinvastoin se saattaa lisätä niiden kuntien vetovoimaa, joilla monipuolista asuntotuotantoa ja väljyyttä hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Jukka Varonen toivoo ”uutta ja luovaa”

Myös Valkeakosken kaupunginjohtajan Jukka Varosen mielestä pandemian vaikutusten kuntatalouteen riippuu poikkeusolojen kestosta.

– Tällä hetkellä on erittäin vaikea ennakoida asioita kovin tarkasti. Varmaa on se, että kuntatalous tulee olemaan erittäin tiukoilla usean vuoden ajan. Työllisyys heikkenee ja sen mukana sosiaaliset ongelmat uhkaavat kasvaa. Myös paine terveydenhuollon kiireettömän hoidon jonojen purkamiseen on kova.

Kaupunginjohtaja Varonen toivoo, että pandemiasta selviytymisen seurauksena syntyy myös paljon uutta ja luovaa toimintaa.

– Oppisimme taas ponnistelemaan päättäväisemmin asioiden eteen. Varmaa tässä on ainakin merkittävä digiloikka lähes kaikilla elämänaloilla. Toivottavasti yhteisöllisyys saa myös vahvempaa jalansijaa.

Valkeakoskella uskotaan kuitenkin pandemiastakin selviämiseen. Teollisuuskaupunki ei kohtaa talouden murroksia ensimmäistä kertaa.

Valkeakoski ei ole ensimmäistä kertaa taloudellisten haasteiden edessä.[/caption]

Ei Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijalakaan osaa tässä vaiheessa arvioida koronaviruspandemian vaikutuksia kuntansa talouteen. Pandemian huippuakaan ei ole edes vielä saavutettu.

– Tarkoituksena on selvitä tästäkin murheesta yhteistyöllä. Toivon mukaan tämä pandemia ei kestä pitkään eikä kaada urjalalaisia yrityksiä eikä työpaikkoja, sanoo Maijala.

Urjala mainostaa itseään kunnaksi pohjantähden alla. Kunnassa uskotaan vahvasti muun muassa 9-tien voimaan.

­- Valtatie 9 on Urjalan kunnalle elinehto ja henkireikä. Valtatie 9 kuljettaa ihmisiä ja tavaroita, sanoo kunnanjohtaja Hannu Maijala.

Lomautuksiin valmistaudutaan

Akaan kaupungin henkilöstöjaosto päätti 8. huhtikuuta käynnistää henkilöstön edustajien kanssa yhteistoimintalain mukaiset yhteistoimintaneuvottelut 9.huhtikuuta lukien. Tarkoituksena oli koronaviruspandemian takia selvittää laajasti eri vaihtoehdot henkilöstön työllistämisen ja palkanmaksun näkökulmasta. Kaupunki toimii poikkeusoloissa ja varsinainen työ on osalla henkilöstöä loppunut kokonaan.

Yt-neuvottelut tulevat siivittämään Akaan kaupungin toimintaa koko kevään. Lomautuksiin varauduttaan.

Urjalassa kunnan valmiusjohtoryhmä keskusteli 24.maaliskuuta pitkään mahdollisesta henkilöstön lomauttamisesta poikkeusolotilanteen pitkittyessä. Valmiusjohtoryhmä kuitenkin päätti, ettei lomautuksia vielä valmistella.

Valkeakosken kaupunginhallitus on puolestaan päättänyt, että henkilöstöä, jolle ei voida osoittaa muuta työtä, tai joiden kohdalla vuosiloma, muu virka- tai työvapaa ei ole käytettävissä, lomautetaan osa- tai kokoaikaisesti enintään 90 päivän ajaksi.

 

 

Kirjoittaja: Juha Kosonen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%