Pirkanmaa

Koronakriisin takia konkurssin tekeviä ei saa merkitä leimakirveellä – Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen vaatii valtiovallalta konkurssimenettelyyn nopeita muutoksia

today28.4.2020

share close
Pirkanmaan Yrittäjät ry:llä on 8 500 jäsentä. Aluejärjestön toimitusjohtaja Pasi Mäkinen kuvailee koronakriisin synnyttämää hätää katastrofaaliseksi ja ennenkokemattomaksi. Hän vetoaa kaikkiin yrittäjiin, että he jaksaisivat hakea apua ja pyytää neuvoa esimerkiksi yrittäjäjärjestöltä. Mäkinen odottaa valtiovallalta, että korjaa ripeästi konkurssimenettelyä, jotta ilman omaa syytään vararikkoon joutuvat yrittäjät saavat kunniallisen uuden alun. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Yrittäjät ry:llä on 8 500 jäsentä. Aluejärjestön toimitusjohtaja Pasi Mäkinen kuvailee koronakriisin synnyttämää hätää katastrofaaliseksi ja ennenkokemattomaksi. Hän vetoaa kaikkiin yrittäjiin, että he jaksaisivat hakea apua ja pyytää neuvoa esimerkiksi yrittäjäjärjestöltä. Mäkinen odottaa valtiovallalta, että korjaa ripeästi konkurssimenettelyä, jotta ilman omaa syytään vararikkoon joutuvat yrittäjät saavat kunniallisen uuden alun. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen vaatii, että suomalaisen yhteiskunnan on vihdoinkin heitettävä leimakirves kaivoon. Koronapandemian dramaattiset seuraukset lyövät terrierimäisesti viimeiset naulat monen vakaan yrityksen arkkuun, kun firmojen elintoiminnot loppuivat kuin seinään. Järjestöpomo suree edessä olevaa konkurssiaaltoa. Vararikkoon ajautuvia yrittäjiä on kohtuutonta syyllistää. Hänen mielestään lainsäätäjien on nyt helpotettava konkurssimenettelyä ja turvattava rehellisille yrittäjille uusi alku.

Pirkanmaan Yrittäjien toimistossa Tampereen Kehräsaaressa on ollut jo viikkojen ajan poikkeusolot. Toimitusjohtaja, järjestöpäällikkö, järjestösihteeri, toimistopäällikkö, elinkeinoasioiden päällikkö ja markkinointiviestijä eivät ole siirtyneet etätöihin koteihinsa. He ovat tiukasti yhdessä ja vastaanottavat taukoamatta puheluita myös iltaisin ja viikonloppuisin. Maakunnan yrittäjien hätä konkretisoituu avunpyyntöinä ja neuvonnantarpeena aluejärjestöön.

Toimitusjohtaja Pasi Mäkinen muistuttaa, että lisäksi valtakunnallinen kattojärjestö Suomen Yrittäjät ja jokaisessa Pirkanmaan kunnassa oleva paikallisyhdistys suuntaavat kaiken osaamisensa ja tarmonsa jäsenistön palvelemiseen.

Mäkinen sanoo koronakriisin tiivistävän ainutlaatuisella tavalla yrittäjien rivit. Edunvalvonnan ja asiantuntijapalveluiden tärkeys kirkastuu.

– Ykkösasiana on olla kuuntelijana, ymmärtäjänä ja vertaistukijana. Vanha hokema ”yrittäjä on toisen yrittäjän paras kaveri” toteutuu.

Mäkinen linjaa, että kaiken keskipisteenä on oltava yrittäjien henkisestä jaksamisesta huolehtimisen.

– Onneksemme olemme Pirkanmaan Yrittäjissä koonneet erilaisia tukiverkostoja jo pitkän aikaa. Niiden tunnettuus madaltaa yrittäjien kynnystä hankkia apua.

”Mikään ei enää yllätä”

Pasi Mäkinen on elänyt töidensä kautta todeksi niin vuosien 1990-1993 laman kuin vuosien 2008-2009 taantuman. Niistä saamansa kokemukset järjestöpomo hyödyntää, mutta miehen mukaan koronakriisin nostattamat poikkeusolot ovat ennennäkemättömät. Maailma, Suomi ja Pirkanmaa ovat muuttuneet yhdessä tuokiossa joksikin muuksi kuin minä me olemme ne oppineet tuntemaan.

Mäkinen kuvailee paria viime kuukautta täysin arvaamattomien tapahtumien esiinmarssiksi. Hän sanoo, että moni yrittäjä on kohdannut totaalisen liiketoiminnan paikoilleen jähmettymisen. Syvä hiljaisuus on laskeutunut monille sellaisillekin toimialoille, joiden toimintaa maan hallitus ei ole kieltänyt.

– Onneksemme on sellaisiakin yrittämisen sektoreita, joilla asiat ovat myönteisen hyvin, kuten elintarvikekaupalla, hän teroittaa.

– Kansallisesti arvokasta on, että yrittäjät puhaltavat nyt aikaisempaa voimakkaammin yhteen hiileen. Pelko kielteisistä vaikutuksista ja huoli tulevaisuudesta koskettaa kaikkia, järjestöpomo tiivistää kentän tunnot.

Pirkanmaalla on noin 25 000 aktiivisesti toimivaa yritystä. Pirkanmaan Yrittäjät ry:n jäsenistöön kuuluu noin 8 500 yritystä.

Mäkinen on ollut hätätilan eturintamassa sen käynnistymisestä lähtien. Hän on erittäin tyytyväinen, että Pirkanmaan eri puolilla työskentelevät yrittäjät ovat aktiivisesti liikkeellä hankkien neuvoja ja toimintaohjeita.

– Tunnelmat ovat ymmärrettävästi hyvin alavireiset. Yrittäjät miettivät, miten he saisivat kassavirtaa. Vastuullisesti toimivilta yrittäjiltä on loppunut ja on loppumassa nimenomaan käteinen.

Mäkinen korostaa, ettei yksikään yrittäjä saa jäädä yksin taakkansa kanssa. Hän painottaa, että tukalistakin tilanteista on ulospääsyt.

– Kaikki on inhimillistä ja mahdollista. Myös yrittäjät tarvitsevat ruoka-apua.

Ripeästi eväät uuteen alkuun

Pasi Mäkisen anova katse kohdistuu nyt hallitukseen ja eduskuntaan. Valtiovallan on toimittava aikailematta konkurssimenettelyn inhimillistämiseksi.

– Koronakriisin pysähdyttämä vuosi 2020 saa jäädä Suomen historiaan virstanpylväänä, jolloin jätämme hyvästit kiemuraiselle konkurssiprosessillemme ja ennen kaikkea konkurssileimakirveen täysin kohtuuttomalle ihmisten merkitsemiselle ja syyllistämiselle. En ryhdy arvailijaksi, mutta vallalla oleva onnettomuus kaataa varmasti kohtuuttoman paljon täysin terveitä ja toimintakykyisiä yrityksiä. Syy ei ole yrittäjissä eikä heidän työntekijöissään. Ei tuotteissa eikä palveluissa.

Mäkinen painottaa, että valtiovallan selkeästi uudistamat konkurssikäytännöt lähettäisivät kiistattoman viestin niin yrittäjille kuin koko kansakunnalle siitä, että yhteiskuntamme ei tuomitse eikä syyllistä koronapandemian aikana toimintaedellytyksensä menettäneitä työnantajia ja työpaikkoja.

Mäkinen vaatii myös innovatiivista parlamentaarista ideariihtä koottavaksi. Hänen mielestään koko kansakunnan on heittäydyttävä ideariiheen, jossa etsitään määrätietoisesti uudenlaisia toimenpiteitä yhteiskunnan palauttamiseksi normaaleihin oloihin.

– Varmasti elinkeinoelämän ja yritystoiminnan käynnistämiseksi tarvitaan nimenomaan rahaan kulminoituvia ratkaisuja. Juuri käyttöön otettu keino yrityksien alkuvuonna maksamien arvonlisäverojen palauttamisesta lainana niille on myönteinen alku. Huojennusta toisi myös yrityksien eläkemaksujen siirtäminen valtion kontolle.

Mäkinen kiittelee Pirkanmaan kuntia ja muita julkisia yhteisöjä.

– Ne ovat ansiokkaasti aikaistaneet hankintojaan sekä investointejaan.

Vaikeissa ajoissa on myös uuden siemen. Mäkinen on vakuuttunut, että moni yrittäjä käy nyt tarkkasilmäisesti lävitse kaikkea tekemistään. Tunnetusti maailman hienoimmat keksinnöt syntyvät äärimmäisen kovissa tilanteissa.

– Luvassa on varmasti suuria keksintöjä, joista kuulemme tulevaisuudessa.

Yhdestä asiasta Mäkinen on varma. Tämän maailmanlaajuisen koettelemuksen jälkeen jokainen ihminen ymmärtää yrittäjien ja yritteliäisyyden merkityksen.

– Siitä ei taatusti tarvitse maassamme enää peistä taittaa esimerkiksi eri ideologioita edustavien poliitikkojen kesken.

Murheet ilmestyvät sykäyksittäin

Suomi on ollut kiinni runsaan kuuden viikon ajan. Pasi Mäkinen sanoo, että tsunamin tavoin maahamme rantautunut koronapandemia kiusaa eri aikataululla eri toimialoja.

– Ensimmäiset tainnuttavat iskut kohdistuivat suureen yksinyrittävien joukkoon. Esimerkiksi kauneudenhoitoalan yrittäjien tilauskirjat tyhjenivät ohikiitävässä tuokiossa. Moni-ilmeinen ravintoloiden kirjo on syvässä unessa. Ihmiset eivät juurikaan liiku, joten taksitkin istuvat autoissaan tyhjänpantteina, hän listaa.

– Yhdellä sanalla kuvattuna kriisi on kova.

Mäkinen kertoo, että valmistavassa teollisuudessa rattaat ovat pyörineet huomiota herättävän turvallisesti.

– Monen vientiyrityksen vetäjä on kertonut, että työtilanne on suotuisa ja varauskirja on toistaiseksi kannustava, mutta miten tilanne on kesällä tai alkusyksyllä, on täysi kysymysmerkki. Murheeksi voi koitua vaikkapa se, ettei pirkanmaalaisyrityksissä käytettäviä komponentteja saada eri puolilta maailmaa. Yritykset elävät verkostossa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%