Pirkanmaa

Panu Rajalan Runebergin elämäkerrasta jo toinen painos, kirjailija työstää uutuusteoksestaan näytelmän

today12.5.2020

Background
share close
– On rohjettava avata uusia portteja, Panu Rajala viitoittaa Pirkanmaan maakunnan tulevaisuutta. Hänen mielestään maakuntamme voisi julistautua vihreäksi maakunnaksi, koska Pirkanmaalla on otettu jo lupaavia askelia ekologisen tasapainon hyväksi.
Panu Rajala viettää kesänsä Hämeenkyrössä. Hän on nauttinut viimeaikoina paitsi kevään koittamisesta myös uutuuselämäkertansa saavuttamasta suuresta suosiosta. Tutkija-kirjailija aikookin työstää Runeberg-kirjansa vielä näytelmäksi. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Suomalaiset ovat edelleen erittäin kiinnostuneita kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergistä (1804-1877). Teräväkynäinen kirjoittaja ja suosittu naistenmies vetää lukijoita kuin magneetti. Tutkija-kirjailija Panu Rajalan kirjoittama Runeberg-elämäkerta ilmestyi tämän vuoden huhtikuun alkupäivinä, ja nyt runsas kuukausi myöhemmin kirjan ensimmäinen painos on loppuunmyyty. Hämeenkyrön kesäkotiinsa saapunut Rajala aikoo työstää Runeberg-luomuksensa pikimmiten näytelmäksi. Hänen mielestään näytelmä sopisi erinomaisesti helsinkiläisen Svenska Teaternin ohjelmistoon.

Tutkija-kirjailija Panu Rajala, 74,  myhäilee onnesta.

Helsingin Sanomat julkaisi huhtikuun 20. päivänä silmiinpistävän laajan kritiikin Rajalan uutuusteoksesta. Arvostelun kirjoittanut Akateemisen kirjakaupan entinen johtaja Stig-Björn Nyberg  suitsutti niin tekijää kuin teostakin.

Juuri ennen äitienpäivää Rajala sai Minerva-kustantamolta uutisia, joiden mukaan Runebergin elämäkerran ensimmäinen painos oli loppuunmyyty ja toista painosta otettiin.

Rajala iloitsee, että suomalaiset ovat edelleen isosti innostuneita ja kiinnostuneita kansallisrunoilijasta.

– Tarjoan elämäkerrassani nimenomaan Runebergin pienemmälle käsittelylle jäänyttä yksityiselämää, hänen elämäänsä ja tuotantoonsa paljon vaikuttanutta suhdetta neiti Emilie Björksténin kanssa.

Rajala sanoo, että Runeberg eli todeksi täydellistä kolmiodraamaa, jossa hänen lisäksi olivat osallisina aviovaimo Fredrika ja ”frilla” Emilie Björkstén.

Rajala onkin aikeissa muokata Runebergin elämää käsittelevä teoksensa näytelmäksi.

– Kaikki ainekset ovat olemassa, hän sanoo.

Rajalan mielestä hänen kirjoittamaansa Runeberg-elämäkertaan perustuva näytelmä sopisi helsinkiläisen Svenska Teaternin ohjelmistoon.

MATTI PULKKINEN

Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg eli poikkeuksellisen antoisan, sisällökkään ja hyvän elämän. Torstaina 2. huhtikuuta ilmestyy elämäkerta, jonka on tehnyt kirjailija-tutkija Panu Rajala. (Kuva: Minerva)
Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg eli poikkeuksellisen antoisan, sisällökkään ja hyvän elämän. Torstaina 2. huhtikuuta ilmestyi elämäkerta, jonka on tehnyt kirjailija-tutkija Panu Rajala. (Kuva: Minerva)

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%