Koronavirus

Nokian kaupunginjohtaja esittämässä yhteistoimintaneuvotteluja talouden sopeuttamiseksi

today15.5.2020

share close

Koronaviruspandemian kuntatalousvaikutukset sekä vaikutukset Nokian kaupungin talouteen ovat erittäin suuret. Kuntaliiton antamien arvioiden mukaan kuntatalousvaikutukset olisivat jo noin 2 mrd. euroa. Nokian kaupunki on arvioinut tämän hetkisillä tiedoilla, että kuluvan vuoden talouteen negatiiviset talousvaikutukset olisivat noin 11 milj. euroa eli noin 2 tuloveroprosenttiyksikköä. Pääosa tästä, yli 9 milj. euroa, olisi verotulojen laskusta aiheutuvaa. Nokian kaupungin vaikutusarviosta puuttuu vielä kunnan maksuosuudet Pirkanmaan sairaanhoitopiirille sen alustavasti arvioimasta noin 80 – 90 milj. euron kertyvästä alijäämästä. Koronaviruspandemian kuntatalousvaikutuksia ei voida kuitenkaan vielä kokonaan tietää, koska pandemian kestokaan ei ole tiedossa.

 

Kuntatalous oli jo ennen koronaviruspandemiaa huonossa tilanteessa lähes koko Suomessa. Koronaviruspandemia ajaa kuntatalouden syvään kriisiin. Kunnat tarvitsevat vahvaa kompensaatiota valtiolta, ja nopeita päätöksiä. Valtiovallan toimenpiteet eivät vielä ole tiedossa. ”Koska Nokian kaupungin talous meni jo vuoden 2019 tilinpäätöksessä alijäämäiseksi, emme voi jäädä odottamaan valtion tukitoimenpiteitä. Lisäksi on arvioitavissa, että kunnat eivät tule saamaan täysimääräisiä kompensaatioita pandemian negatiivisten talousvaikutusten kattamiseksi”, sanoo talousjohtaja Mikko Koskela.

 

Nokian kaupunki käynnisti huhtikuussa yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön lomauttamiseksi koronaviruspandemia perusteella, koska osalta henkilöstöä loppuivat työt valtioneuvoston päättämien kuntien toimintaan vaikuttaneiden rajoitusten vuoksi. Sittemmin valtioneuvosto on lieventänyt tai poistanut merkittävässä määrin koronaviruspandemiaan liittyviä rajoituksia. Näin ollen runsas kuukausi sitten käydyistä yhteistoimintaneuvotteluista on tulossa vain vähäisiä säästöjä.

 

Kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan 18.5.2020 kaupunginjohtajan esitystä, jonka mukaan kaupunki käynnistäisi yhteistoimintaneuvottelut taloudellisilla syillä kahden (2) milj. euron säästötavoitteen aikaansaamiseksi kuluvalle vuodelle. Yhteistoimintaneuvotteluissa tarkasteltavana on keinovalikoima laaja-alaisesti, ja erityisesti nopeasti aikaansaatavissa säästöissä.

 

Tämän lisäksi arvioidaan, että vuodesta 2021 alkaen tarvitaan pysyviä säästöjä talouden sopeuttamiseksi ja tulevaisuuden turvaamiseksi vuositasolla 4 – 5 milj. euroa. Tähän palattaneen vuosien 2021 – 2023 taloussuunnitelman valmistelun yhteydessä. Syksyn 2020 aikana laaditaan myös muutostalousarvio kuluvalle vuodelle. Syksyyn mennessä arvioidaan kokonaistilannekuvan olevan selkeämpi, vaikkakaan ei lopullinen.

Kirjoittaja: Sampsa Simpanen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%