Uutiset

Järvisätkimen massaesiintymistä tehty havaintoja Längelmäveden reitillä

today18.6.2020

share close

Järvisätkinkasvustoa Vanajaveden Annilanlahdella. Kuva: Ville Lehmuskoski / Pekka Lehmuskoski, Pirkanmaan ELY-keskus[/caption]

Pirkanmaan ELY-keskukseen on tullut kesäkuun aikana useita havaintoja järvisätkimen (Ranunculus schmaulhausenii) poikkeuksellisen runsaista kukinnoista Längelmäveden reitin suurilla järvillä. Tähän mennessä havaintoja on tehty Längelmäveden, Vesijärven, Roineen ja Mallasveden sekä Vanajaveden alueilla. Järvisätkin vaikuttaa viihtyvän erityisen hyvin vähähumuksisten vesistöjen lahtialueilla. Tarkkaa syytä yleistyneille havainnoille ei tiedetä.

Järvisätkin, kuten myös vesileinikki, on kirkasvetisten järvien kasvi. Siinä mielessä järvisätkimen esiintyminen on hyvä asia: se viestii siitä, että järvi ei kärsi rehevöitymisestä. Järvisätkin on uposkasvi, jonka kukinnot nousevat suotuisissa oloissa pinnalle.

Järvisätkin on myrkyllinen syötynä, mutta kasvin koskettaminen ei aiheuta iho-oireita. Järvisätkimen valtaaman alueen vettä voi yhä huoletta käyttää sauna- ja pesuvetenä sekä uimavetenä, ja järvestä pyydettyä kalaa on turvallista syödä. Runsaatkaan esiintymät eivät ole vaarallisia, mutta voivat aiheuttaa haittaa virkistyskäytölle

Järvisätkintä voi poistaa omasta rannasta tai muilta virkistyskäytön kannalta oleellisilta pieniltä alueilta, mutta laajojen alueiden puhdistamista ei suositella. Vesikasvit sitovat vedestä ravinteita ja rajoittavat levien kasvua, joten niillä on tärkeä sija vesiekosysteemissä. Aiempina vuosina muilla alueilla havaitut järvisätkimen massaesiintymät ovat hiipuneet itsekseen kesän edetessä, joten nyt kannattaa vain odottaa tilanteen rauhoittumista.

Vesikasvien koneellisesta niitosta tai harauksesta sekä rannan ruoppauksesta on tehtävä ilmoitus ELY-keskukseen sekä vesialueen omistajalle vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloittamista. Yleishyödyllisiin vesistökunnostushankkeisiin voi hakea valtion harkinnanvaraista avustusta ELY-keskuksesta.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%