Uutiset

Tampere jatkaa kulttuuripääkaupunkikisassa – samoin Oulu ja Savonlinna!

today24.6.2020

share close

Eurooppalainen asiantuntijaraati on päättänyt, että Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 – kisassa jatkavat Oulu, Savonlinna ja Tampere. Raadin kokous järjestettiin Helsingin keskustakirjasto Oodissa 23.-24.6. Valintamenettely jatkuu siten, että valitut kaupungit hiovat suunnitelmiaan raadin palautteen pohjalta ja ensi vuoden keväällä raati vierailee ehdokaskaupungeissa.

Tampereen ja Pirkanmaan kuntien yhteinen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi sai otsikokseen Quality by Equality (Laatua yhdenvertaisesti). Hakemuksessa on mukana yli 90 ohjelmanimikettä. Kuudelle vuodelle jakautuvan hankkeen kokonaisbudjetti on alustavasti yli 50 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöksiä ei ole vielä tehty, myös valtion rahoitusosuudesta odotetaan vielä tietoa. Kulttuuripääkaupungit saavat myös EU-rahoitusta ja tekevät yritysyhteistyötä.

Tampereen ja Pirkanmaan hakemuksessa Tampereen ja kuntien arvioitu rahoitusosuus varsinaiselle kulttuuripääkaupunkitoteutukselle voi olla yhteensä enintään 25 M€.

Summa jaetaan vuosille 2021–2027. Rahoituksesta päättää Tampereen kaupunginvaltuusto syksyllä 2020, jolloin myös kuntien valtuustot päättävät rahoitusosuuksistaan.

Tutkimuksen mukaan kulttuuripääkaupunki on merkittävä aluetaloudellinen kehityshanke. 2011 Turussa 55 miljoonan budjetti toi 260 miljoonan euron vaikutukset aluetalouteen.

Tampereen ja Pirkanmaan haussa ovat Tampereen lisäksi mukana Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula (pääkuntakumppani), Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Kulttuuripääkaupungin nimi selviää vuoden päästä kesällä. Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.

Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuma on tunnetuin ja mittavin Euroopan unionin kulttuurialan toimi. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 lähtien.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%