Uutiset

Pirkanmaalainen jär­via­se­ma mu­kaan hii­len­kier­toa mit­ta­vaan ver­kos­toon

Pirkanmaalainen jär­via­se­ma mu­kaan hii­len­kier­toa mit­ta­vaan ver­kos­toon

Kuva: Kukka-Maaria Kohonen[/caption]

Juupajoella sijaitseva Kuivajärven mittausasema on hyväksytty mukaan eurooppalaiseen kasvihuonekaasuja mittaavaan verkostoon ensimmäisenä järviasemana. Asema on osa Helsingin yliopiston tutkimusta.

Eurooppalaisen kasvihuonekaasuja mittaavien asemien ICOS-verkoston 12 eri maassa sijaitsevalla yli 140 asemalla kerätään tietoa kasvihuonekaasujen kierrosta: sitoutumisesta, vapautumisesta ja pitoisuuksista. Standardisoituja asemia verkostossa on nyt 58, joista Kuivajärvi ensimmäinen järviasema. EU:n perustamalla verkostolla on Suomessa 13 asemaa ja pääkonttori.

Juupajoen Hyytiälässä sijaitsevalla Kuivajärvellä kelluvalla mittauslautalla on mitattu ilman ja järven kaasunvaihtoa jo vuodesta 2009.

Suomessa verkoston asemilla tutkitaan kasvihuonekaasujen pitoisuuksia ja vaihtoa pohjoisissa ekosysteemeissä, erityisesti havumetsissä ja soilla, mutta myös kaupungissa ja Itämeren rannikolla - sekä muihin mittauspaikkoihin yhteensopivasti nyt myös järvellä. Järviaseman myötä kuva ilmastonmuutoksen ajureista täydentyy merkittävästi, sillä hiilenkierrossa järvillä on merkittävä rooli.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>