Pirkanmaa

Kokoomuksen kellokkaat toivovat vihdoinkin pirkanmaalaisen pääsevän puolueen puheenjohtajistoon: ”Seisotaan nyt Anna-Kaisa Ikosen takana!”

today4.8.2020

Background
share close
Pirkanmaalaiset kokoomuslaiset ovat halunneet jo pitkän aikaa Kokoomuksen johtoon henkilöä, joka on maamme toiseksi suurimmasta kasvumaakunnasta. Kokoomuksen Porin puoluekokouksessa toiveet ovat tamperelaisessa ensimmäisen kauden kansanedustajassa Anna-Kaisa Ikosessa, joka on tarjolla varapuheenjohtajaksi. Läpimeno ei ole kirkossa kuulutettu. (Kuva: Kristian Tervo)
Pirkanmaalaiset kokoomuslaiset ovat halunneet jo pitkän aikaa Kokoomuksen johtoon henkilöä, joka on maamme toiseksi suurimmasta kasvumaakunnasta. Kokoomuksen Porin puoluekokouksessa toiveet ovat tamperelaisessa ensimmäisen kauden kansanedustajassa Anna-Kaisa Ikosessa, joka on tarjolla varapuheenjohtajaksi. Läpimeno ei ole kirkossa kuulutettu. (Kuva: Kristian Tervo)

Pirkanmaalaisittain Kokoomuksen syyskuinen puoluekokous on kiinnostava. Kokoomusväki on surrut jo pitkän aikaa sitä, ettei kasvumaakunnasta ole jäsentä puolueen puheenjohtajistossa. Tamperelainen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen kisailee varapuheenjohtajuuksista kansanedustajakollegoidensa Antti Häkkäsen, Mari-Leena Talvitien sekä Elina Lepomäen kanssa. Pirkanmaalla toivotaan Ikosen valintaa mutta sitä ei pidetä itsestäänselvyytenä.

Oppositiossa oleva Kokoomus pitää puoluekokouksensa 4.-6. syyskuuta Porissa. Asialistan mielenkiintoisimpina asiana pidetään kolmen varapuheenjohtajan valintaa. Pirkanmaalaiset luottavat siihen, että nykyinen puoluejohtaja Petteri Orpo säilyttää paikkansa. Joskin Kokoomuksen Ylöjärven Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Juho Ojares muistuttaa, että puolueen historia tuntee tapauksia, joissa valitsijoiden mieli puheenjohtajasta on muuttunut viimehetkillä.

– Petteri Orpo jatkoon ja Anna-Kaisa Ikonen varapuheenjohtajaksi, Akaan Kokoomus ry:n puheenjohtaja Susanna Saxberg linjaa.

Saxberg vetoaa pirkanmaalaisiin kokoomuslaisiin, että he tällä kerralla seisoisivat vakaasti Anna-Kaisa Ikosen tukena.

– Valitettava tosiasia on, ettei maakunnassamme ole samanlaista lojaalisuutta kuin esimerkiksi Pohjanmaalla. En tarkoita sitä, että väkemme olisi pakotettava jonkin ehdokkaan taakse. Odotan, että esiintyisimme pirkanmaalaisina yhdessä rintamassa, Saxberg täsmentää.

Saxberg pohtii, että jotkin maakunnassa olevat kokoomuslaiset saattavat vierastaa Anna-Kaisa Ikosta tämän yhden tunnin junayhteyden ponnekkaan edistämisen takia.

– Ei täällä Akaan asemalla heiluteta onnesta hattuja, kun juna viheltää pysähtymättä ohitse. Toki Tampere on tärkeä työssäkäyntialue, Saxberg miettii.

Taannoin Kokoomuksen varapuheenjohtajuudesta kisaillut ja Kokoomuksen Ylöjärven Kunnallisjärjestöä luotsaava Juho Ojares korostaa puheenjohtajakisan synnyttävän tervetullutta fiilistä ja jännitystä puolueväen keskuuteen.

– Petteri Orpo jatkaa. Toki meillä on historiassamme tapahtumia, joissa valkoinen on muuttunut mustaksi. Olemme saaneet yllätyskisan. Kaikki neljä varapuheenjohtajakandidaattia ovat osaavia ihmisiä. Käypä vaalissa miten tahansa, puolueellamme on erinomainen puheenjohtajisto, Ojares vakuuttaa.

Ojares kannattaa Elina Lepomäkeä, joka on tukenut ylöjärveläispoliitikkoa aikaisemmissa yhteyksissä. Ojares kannattaa vastavuoroisuutta.

– Pirkanmaa on toiseksi merkittävin kasvualue. Maakuntamme tarvitsee puolesta puhujia. Pirkanmaalaisille tärkeät asiat etenevät paremmin, jos meillä on oma ihmisemme esimerkiksi Kokoomuksen ylimmässä johdossa, Ojares teroittaa.

Pälkäneen Kokoomus ry:n puheenjohtaja Tomi Hämäläinen tunnistaa, että puoluekentällä vallitsee vahva näkemys Petteri Orvon vakaasta asemasta puoluejohtajana.

– Toki erilaisiakin mielipiteitä on, mutta ne ovat yksittäisten henkilöiden ajatuksia, Hämäläinen toteaa.

– Puolueemme ei saavuttaisi mitään uutta, vaikka vaihtaisimme ykkösveturimme. Puolueemme tilanne on hyvä, Hämäläinen arvioi.

Hämäläinen toivoo, että pirkanmaalaiset lobbaisivat Anna-Kaisa Ikosen puolesta muiden maakuntien väkeä.

– Pirkanmaalaisella varapuheenjohtajalla olisi painoarvoa. Hän pystyisi vaikuttamaan linjauksiin, joilla maamme kehitystä edistetään, Hämäläinen perustelee.

Lempäälän Kokoomus ry:n puheenjohtaja Heikki Hakalan mukaan varapuheenjohtaja-asiaa on mietitty paljon, mutta selkeää kantaa ei ole lyöty lukkoon.

– Edessä on jännittävä valinta, Hakala odottaa.

Oriveden Kokoomus ry:n puheenjohtaja Henry Ingraeus liputtaa terhakasti Anna-Kaisa Ikosen puolesta. Ingraeus kehuu Ikosen laajaa kokemusta ja hyviä näyttöjä.

– Tunnen Ikosen hyvin. On helppoa seistä hänen tukijoukoissaan. Hänestä Kokoomus saisi pätevän varapuheenjohtajan.

– Miksi pirkanmaalaiset eivät ole menestyneet Kokoomuksen puheenjohtajakisoissa, on hyvä kysymys. Meillä on ollut päteviä kandidaatteja niin puolueemme johtopaikoille kuin ministereiksikin, Ingraeus miettii.

”Muita arvoja esille”

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen kertoo haluavansa Kokoomuksen puheenjohtajistoon, koska hän tahtoisi tuoda kokoomuslaisena muunkinlaisia arvoja esille kuin puolueella tällä hetkellä on.

– Sivistys isossa kuvassa on missioni, Ikonen kiteyttää.

– Erityisesti kansakuntamme ja yhteiskuntamme tarvitsee sydämen sivistystä. Ihmisten on arvostettava ja välitettävä toisistansa, Ikonen avaa.

– Sivistys on myös talouden sivistystä. Talouden voimavaroin pystymme edistämään asioita. Tärkeissä keskiöissä ovat esimerkiksi luonto ja ympäristö, Ikonen linjaa.

Ikonen on vakuuttunut siitä, että nimenomaan puolueen puheenjohtajistosta käsin pystyy tuloksellisemmin vaikuttamaan koko puolueen linjauksiin ja ratkaisuihin.

Varapuheenjohtajuudessa Ikosta kiinnostaa vuoden 2021 kuntavaalit. Toimiessaan vuosina 2013-2017 Tampereen kaupungin pormestarina ja vuosina 2018-2019 valtiovarainministeriön valtiosihteerinä hän oppi tuntemaan tarkasti suomalaisen noin 300 kunnan kuntakentän.

– Niin kaupungeilla kuin kunnillakin on suuret haasteet tulevaisuuden suhteen. Ne elävät paineessa ja odotuksessa esimerkiksi isojen yhteiskunnallisten uudistusten, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, johdosta. Tilanne ja toimintaympäristö on ollut pitkään epäselvä, Ikonen toteaa.

Ikonen painottaa, että suomalainen hyvinvointivaltio lepää asiansa korkeatasoisesti hoitavien kuntien harteilla.

– Juuri kunnista käsin vastataan siitä, että kansalaisten hyvinvointi kohenee. Kuntien tehtävä- ja työkalupakissa on elinvoiman vahvistaminen. Jokainen kunta on tällä työsaralla paras asiantuntija oman tulevaisuutensa rakentajana, Ikonen sanoo.

Ikosen mielestä nykyistä parempaa ja vastuullisempaa yhteiskuntaa rakennetaan huolehtimalla kaikkien kansalaisten mukana pysymisestä.

– Maassamme on saatu kannustavia kokemuksia varhaisesta puuttumisesta erilaisiin ongelmiin. Ennalta ehkäisevällä ja korjaavalla toiminnalla estämme ongelmien kärjistymisen ja paisumisen. Tällä saralla Pirkanmaalla on hankittu hyviä tuloksia.

Ikonen on tällä hetkellä Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Tätä tehtävää hän pitää tärkeänä näköalapaikkana oman puolueensa ytimeen. Lisäksi Ikonen tapaa kyseisessä roolissaan muiden puolueiden eduskuntaryhmien johtohenkilöitä.

Syvällinen keskustelu tervetullutta

Varapuheenjohtajakandidaatti Anna-Kaisa Ikonen arvostaa asialähtöistä ja syvällistä sekä perusteltua keskustelukulttuuria.

– Viimeaikaiset tapaukset osoittavat, että suomalaisessa yhteiskunnassa on aito tilaus asialliselle debatille. Kukaan ei pysty kiteyttämään merkittäviä asiakokonaisuuksia yhteen Twitter-tviittiin. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa asioiden yksinkertaistamisesta ja niiden ärhäkästä kommentoimisesta on muodostunut ongelma. Asiat ovat aina useiden asioiden summia, Ikonen muistuttaa.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%