Uutiset

Opetushallitus: Peruskouluverkko harvenee ja koulujen keskimääräinen koko kasvaa

Opetushallitus: Peruskouluverkko harvenee ja koulujen keskimääräinen koko kasvaa

Suomen peruskouluverkon harveneminen jatkuu tulevina vuosina, ennakoi Opetushallitus. Käytännössä tämä tarkoittaisi koulujen koon kasvua. Tiedot käyvät ilmi Opetushallituksen peruskouluverkkoa koskevassa selvityksessä, jossa tarkastellaan peruskoulujen määrän ja koon kehitystä kolmen eri laskelman avulla.

Jyrkimmän arvion mukaan peruskoulujen määrä lähes puolittuu vuoteen 2040 mennessä. Koulujen määrä laskisi nykyisestä noin 2 300:sta vajaaseen 1 300 kouluun (46 %). Samalla koulujen keskimääräinen oppilasmäärä kasvaisi 236 oppilaasta 336 oppilaaseen.

Toisessa laskelmassa ennakoidaankin, että koulujen määrän vähenemistä pyritään hillitsemään erilaisilla toimilla joko kansallisesti tai alueellisesti. Tällöin vuonna 2040 keskimääräinen oppilasmäärä jäisi hieman edellistä ennustetta matalammaksi, 288 oppilaaseen, ja koulujen määrä korkeammaksi, vajaaseen 1 500 kouluun. Vähennystä olisi runsas kolmannes (37 %).

Kolmannessa skenaariossa lähdetään olettamuksesta, että koulujen keskimääräinen oppilaskoko pysyisi vuoden 2018 kaltaisesti 236 oppilaassa. Tässä tapauksessa muutos nykyiseen kouluverkkoon olisi selvästi edellisiä laskelmia pienempi. Kouluja olisi vuonna 2040 arviolta noin 1 800 kappaletta, eli 23 % vähemmän kuin tällä hetkellä.

Peruskoulujen määrä on laskenut merkittävästi kuluvalla vuosituhannella. Vuonna 2018 kouluja oli 1 676 (42 %) vähemmän ja peruskouluasteen erityiskouluja 184 (74 %) vähemmän kuin vuonna 2000. Määrällisesti eniten peruskouluja on karsittu Pohjois-Pohjanmaalla (179), Pirkanmaalla (132) ja Lapissa (127). Prosentuaalisesti kouluverkosto on harventunut eniten Etelä-Karjalassa (62 %) ja Etelä-Savossa (59 %).

Oppilasmääriltään suurten yhtenäiskoulujen määrä on puolestaan lisääntynyt, erityisesti 2010-luvulta alkaen. Vuonna 2018 Suomessa toimi yhdeksän yli tuhannen oppilaan peruskoulua. Yli 700 oppilaan kouluja oli sata, kun vuosituhannen alussa niitä oli vain 13. Yli 700 oppilaan kouluja löytyy muun muassa Helsingistä, Tampereelta, Vantaalta ja Oulusta.

Perusopetuksen oppilaita oli vuonna 2018 noin 550 000. Tilastokeskuksen väestönennusteen mukaan määrä pienenee tästä tuntuvasti. Vuonna 2040 peruskouluikäisiä (7–15-vuotiaita) olisi noin 425 000.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>