Pirkanmaa

SDP:llä historiallinen valinta: Puheenjohtaja Pirkanmaalta – Marinista halutaan pitkäaikainen puoluepomo

today11.8.2020

Background
share close
Toiminnanjohtaja Harri Sandell sanoo, että SDP:n Tampereen puoluekokous jää historiaan tapahtumana, jossa pääministeri Sanna Marinista leivotaan maamme suurimman puolueen puheenjohtaja täysin yksituumaisesti. Historiallista on sekin, että SDP:n puoluejohtajaksi kohoaa pirkanmaalainen demari. (kuva: Matti Pulkkinen)
Toiminnanjohtaja Harri Sandell sanoo, että SDP:n Tampereen puoluekokous jää historiaan tapahtumana, jossa pääministeri Sanna Marinista leivotaan maamme suurimman puolueen puheenjohtaja täysin yksituumaisesti. Historiallista on sekin, että SDP:n puoluejohtajaksi kohoaa pirkanmaalainen demari. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Pirkanmaalaiset sosialidemokraatit elävät historiallista aikaa. SDP saa Tampereella 22.8.-24.8. pidettävässä puoluekokouksessa sodan jälkeisen ajan ensimmäisen pirkanmaalaisen puheenjohtajan, joka lisäksi tullaan valitsemaan tehtäväänsä ilman haastajia. Maakunnan demarit ovat vakuuttuneita, että 34-vuotiaasta Marinista tulee pitkäaikainen puoluejohtaja, joka etenee keskeisiin EU-tehtäviin ja lopulta Suomen presidentiksi.

Sanna Marin teki historiaa olemalla ensimmäinen tamperelainen pääministeri. Pirkanmaan demarit iloitsevat, että puolueen koko väki etelästä pohjoiseen ja lännestä itään on yhdessä rintamassa nostamassa Marinin puoluejohtajaksi. Kyseessä on historiallinen valinta, sillä SDP:n ohjaksissa ei ole ollut pirkanmaalaista sotien jälkeen.

Oriveden Sosialidemokraattisen Yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Hjerppe muistuttaa, että Sanna Marin keräsi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kiitettävästi kannatusta eli 654 henkilökohtaista ääntä runsaan 9 000 asukkaan Orivedellä.

Hjerppe kertoo laittaneensa Marinin yhteiskunnallisen innostuksen ja aatteen palon merkille jo vuosikymmen sitten.

– Puolueemme saa Marinista pätevän ja pitkäaikaisen johtajan. Luotan siihen, että Marinin ohjaksissa SDP nousee voittajaksi ensi vuoden kuntavaaleissa ja vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Marinin luotsaama puolue uudistaa Paavo Lipposen taannoiset saavutukset, kun hän oli pääministerinä kaksi kautta, Hjerppe sanoo.

Hjerpen mielestä Orivedelle merkityksellisiä hankkeita ovat 9-tien ja joukkoliikenteen kehittäminen. Hän luottaa, että puoluejohtajana Marin ottaa huomioon myös eri maakuntien reuna-alueet, kuten Oriveden kaupungin Pirkanmaalla.

Ylöjärven Sosialidemokraattisen Toveriseura ry:n Leena Joensivu teroittaa, että SDP:n Tampereen puoluekokouksessa tehdään kolme kauaskantoista päätöstä. Ne ovat pääministeri Sanna Marinin nostaminen puoluejohtajaksi ja poliittisen ohjelman sekä periaatejulistuksen hyväksyminen ja käytäntöön saattaminen.

– Marin ei ole pyrkyri. Hänen missionaan on yhteisten asioiden ajaminen. Jo pääministerinä Marin on osoittanut arvonsa ja kykynsä, Joensivu konkretisoi.

Joensivu painottaa poliittisen ohjelman vaikuttavuutta. Sen turvin jo 121-vuotias puolue uppoutuu vuoteen 2030 saakka suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseen.

– Periaatejulistuksien aika ei ole todellakaan takanapäin! Vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden eteen on tehtävä koko ajan voimakkaasti työtä, Joensivu listaa.

– Marinilla on edessään työntäyteinen tulevaisuus. Hänen osaamisensa ja näyttönsä todistavat, että hänelle on aikanaan tehtäviä kansainvälisillä areenoilla. Hamassa tulevaisuudessa Marin on taatusti mukana presidentinvaaleissa, mutta siihen on vielä aikaa, Joensivu toppuuttelee.

Pitkäaikainen johtaja ja keulakuva

Akaan sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Sakari Nieminen sanoo Sanna Marinin ponnistavan niin SDP:ssä kuin maan hallituksen johtamisessa pitkälle, koska hän on asialähtöinen ja edustustaitoinen.

Nieminen korostaa, että SDP voi Suomessa aina hyvin, kun se hoitaa kunniallisesti perustehtävänsä. Hänen mielestään vähäosaisia on kaikkina aikoina. Myös työelämän haasteet on kohdattava jokaisella vuosikymmenellä.

– Puolueemme kannatus on nyt korkealla, runsaat 23 prosenttia. Marinin johtamalla puolueella pyyhkii hyvin. Toivotan hänelle voimia, sillä koronapandemian runtelemassa maassa ja maailmassa ei ole helppoa toimia maan johtajana. Marin ottaa varmasti valtion talouden hoidon vakavasti. Puoluejohtajana hän jos kuka onnistuu yhdistämään sosialidemokraattien rivit, Nieminen vakuuttaa.

Niemiselle on terveiset tulevalle puheenjohtajalle: ”asiattomat huutelut kannattaa päästää heti toisesta korvasta ulos”.

Lempäälän sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Mikko Koivuluoma odottaa, että Sanna Marin selkeyttää SDP:n tilanteen. Selkiytymisestä antaa jo viitettä puolueen vahvasti nouseva kannatus.

– Jos Marin pystyy johtamaan koko maata, hoituu häneltä ison puolueenkin asioiden hoitaminen. SDP:n puheenjohtajana Marinilla on keskeinen rooli puolueen ohjaamisessa ensi kevään kuntavaalien voittajaksi. Marinin generoima puolueen noste sataa laareihimme myös seuraavissa eduskunta- ja presidentinvaaleissa, Koivuluoma miettii.

Hannu Viitanen Pälkäneen Sosialidemokraateista osallistuu jo kolmannen kerran SDP:n puoluekokoukseen. Hän tyytyy sanomaan, että puolue saa Sanna Marinista hyvän puheenjohtajan ja keulakuvan.

Tärkeä muistutus ja opetus

Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell herättelee suurta yleisöä huomaamaan, miten tärkeä rooli puolueen varapuheenjohtajilla on. Sanna Marin otti lennosta puolueen arjen vetovastuun.

Sandell tarkentaa, että Sanna Marin on hoitanut SDP:n asioita viimeisten kuukausien aikana nimenomaan varapuheenjohtajana.

– Puolueemme kannalta myönteinen asia on, että vallanvaihto tapahtuu hyvässä hengessä. Marin saa Tampereen puoluekokouksessa erittäin vahvan valtakirjan puoluejohtajaksi. Tämä auttaa häntä merkittävästi vastuullisessa tehtävässä. Vahvan ja laajaa arvostusta nauttivan puoluejohtajan liikkumatila on poikkeuksellisen avara, Sandell teroittaa.

Sandell on palvellut SDP:tä vuodesta 1989 lähtien, ja hän on työskennellyt peräti kuuden puoluejohtajan aikana.

– Pirkanmaalaisittain on ratkaisevan tärkeää, että maamme suurin puolue saa puheenjohtajan nimenomaan meidän maakunnastamme. Tämä on historiallista. On vierähtänyt todella pitkä aika siitä, kun pirkanmaalainen demari on kohonnut puolueveturiksi. Edellisen kerran näin on ollut 1920-luvulla, Sandell historioi.

Sandell on satavarma siitä, että Sanna Marinin julkisuuskuva ja tunnettuus satavat myös Pirkanmaan eli Marinin kotimaakunnan laariin.

– Tampereella ja monessa muussa pirkanmaalaisessa kunnassa SDP ja Kokoomus ovat perinteisesti kisanneet suurimman puolueen mantaatista. Luotamme vahvasti siihen, että Marinin johtama puolue pärjää erityisen hyvin ensi vuonna järjestettävissä kuntavaaleissa. Marin on varmasti ehdolla Tampereen kaupunginvaltuustoon. Hän vetää vanavedessään useita valtuutettuja. Marin innostaa nuoria osallistumaan yhteiskuntaan ja lähtemään vaaliuurnille. Hänen vaikutuksensa on laaja-alainen, Sandell miettii.

Sandell on tarkasti perillä, mitä sosialidemokraatit ajattelevat eri puolilla Suomea. Toiminnanjohtaja tietää, että demarit ovat vankkumattomana rintamana Marinin takana ja tukena. Yksituumaisuus on erittäin tärkeä ponnahduslauta esimerkiksi vaaleissa.

– Marin on johtajatyyppi. Hän taitaa joukkuetoiminnan. Yksi ihminen ei voi tehdä kaikkea. Siksi varapuheenjohtajien valitsimen on tärkeä juttu. Varapuheenjohtajakisasta tulee kova, Sandell povaa.

Varapuheenjohtajiksi ovat tarjolla Timo Harakka, Aki Linden, Niina Malm, Matias Mäkynen, Ville Skinnari sekä Jaana Ylitalo.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%