Pirkanmaa

Pirkanmaan keskustalaisilla ei ole yhtä ennakkosuosikkia puoluejohtajaksi

today18.8.2020

Background
share close
Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha korjaa käsitystä, jonka mukaan ihmiset eivät olisi kiinnostuneita maakuntahallinnosta. Hänen mukaansa keskusta saa historiallisiin maakuntavaaleihin täyden listan ehdokkaita. Myös maakuntalaiset haluavat tietää koko ajan enemmän, mitä maakunta- ja soteuudistus merkitsee.
Pirkanmaalaisilla keskustalaisilla ei ole yhtä suosikkia puolueen puheenjohtajaksi. Pirkanmaan Keskustaa ja Lempäälän Keskustaa luotsaava Tuukka Liuha odottaa kovaa puheenjohtajakisaa. Hänen mielestään neljä kandidaattia ovat onnistuneet herättämään puolueväen mielenkiinnon ja intohimon. Liuha ei halua paljastaa omaa puheenjohtajasuosikkiaan. Liuha odottaa, että Oulun puoluekokous käydään rakentavassa hengessä. Edes hallituksessa mukana oleminen ei tuo lunta tupaan. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Keskustan puheenjohtajuus ei ole kirkossa kuulutettu. Pirkanmaalaiset keskustakellokkaat pitävät erittäin tärkeänä, että puoluejohtajuudesta käydään aito kisa. Maakunnasta löytyy kannatusta niin istuvalle kellokkaalle Katri Kulmunille kuin hänen haastajilleen Annika Saarikolle, Petri Honkoselle sekä Ilkka Tiaiselle. Keskustaväki on vakuuttunut siitä, että 114-vuotias puolue on nykyistä vahvempi ja yhtenäisempi syyskuisen Oulun puoluekokouksen jälkeen.

Pirkanmaan kunnissa keskustalaispiireissä käy säpinä. Keskustan kunnallisjärjestöjen ja paikallisyhdistyksien jäsenet kokoustelevat sekä järjestävät keskustelutilaisuuksia, joissa haetaan viisastenkiveä niin puheenjohtaja- kuin varapuheenjohtajavaaliin.

Keskustan puheenjohtajan valinta ei ole Oulussa läpihuutojuttu. Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha korostaa, että tilanne on aidosti auki. Hänen mukaansa puheenjohtajakandidaattien Pirkanmaalle tekemät vierailut osoittavat, että kaikki neljä tarjokasta herättävät kiinnostusta. Liuhan mielestä suosikin nimeäminen ei kuulu hänen tehtäväänsä.

Pirkanmaalaiset keskustalaiset eivät tee isoa numeroa siitä, ettei puheenjohtaja- tai varapuheenjohtajakisassa ole oman maakunnan nimiä. Jos sellaisia olisi, katseet kohdistuisivat nykyisiin kansanedustajiin eli Jouni Ovaskaan tai Arto Pirttilahteen.

Keskusta ei ole auringonlaskun puolue, eikä keskustalaisuus kuihtuva ideologia. Pirkanmaan keskustavaikuttajat ovat vakuuttuneita, että puolueen valtakunnallinen kannatus lähtee nousuun Oulun puoluekokouksen jälkeen. Kenttäväki tiivistää rivinsä, ja se asettuu puoluejohtajansa tueksi. Keskustalaiset odottavat paljon ensi vuonna pidettäviltä kuntavaaleilta.

”Keskusta ei kuole”

Oriveden Keskustan puheenjohtaja, kehittämispäällikkö Anne Nousiainen valmistautuu Keskustan puoluekokoukseen toiveikkain mielin. Hän on seurannut tarkalla silmällä ja korvalla puheenjohtajapaneeleja sekä kirjoituksia puoluejohtajakandidaateista.

– Luvassa on mielenkiintoinen kisa. Lopputulos ei ole kirkossa kuulutettu. Oriveden keskustalaiset käyvät syvällisen keskustelun vaihtoehdoista. Suosikkimme ei ole vielä tiedossa, Nousiainen kertoo.

– Muun muassa lehdistö pitää näyttävästi esillä istuvaa puheenjohtajaa, kansanedustaja Katri Kulmunia sekä hänen haastajaansa, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa. Nykyinen varapuheenjohtaja, Petri Honkonen ja media-alan yrittäjä Ilkka Tiainen ovat tehneet kiinnostavia ulostuloja. Heillä on raikkaita ajatuksia. Molemmat ovat varmasti tavalla tai toisella tulevaisuuden nimiä, Nousiainen pohtii.

Yhdestä asiasta Nousiainen on takuuvarma. Keskustaväki on Oulun puoluekokouksen jälkeen erittäin yhtenäinen joukko, joka pitää rivinsä suorina ja yhtenäisinä.

– Keskustalla on vahvat juuret. Puolue kykenee myös uudistumaan. Elämmekin tietynlaisessa sukupolvenvaihdostilanteessa. Mielestäni Keskusta on tunnistanut virheensä ja rehdisti korjannut ne. Varmaa on se, ettei Keskusta häviä eikä kuole, Nousiainen paaluttaa.

Nousiaisen mukaan puoluekokous merkitsee starttia vuoden 2021 kuntavaaleihin. Ehdokasasettelu on hyvässä vauhdissa, ja paikallinen kuntavaaliohjelma täydentyy.

– Oriveden kehittämiselle on ratkaisevan tärkeää, että liikenneyhteydet paranevat. Konkreettisesti Tampere-Orivesi-tien saaminen nelikaistaiseksi on avainasemassa, Nousiainen poimii esimerkin.

Mittakaavassa suuri tapahtuma

Ylöjärven Keskustan veturi Riitta Koskinen lupaa, että suomalaiset saavat jännittää loppuun saakka puheenjohtajan nimeä. Koskinen aikoo käyttää puheenvuoron istuvan puoluejohtajan Katri Kulmunin puolesta.

Koskinen muistuttaa, että kansainvälisestikin tarkasteltuna Keskustan puoluekokous on mittava tapahtuma. Siihen osallistuu vähimmillään 2 500 ihmistä ja enimmillään 5 000 henkilöä.

– Varapuheenjohtajien vaali on poikkeuksellisen kiinnostava. Nyt niitä tavoittelevat kansanedustajat Hilkka Kemppi ja Pasi Kivisaari sekä EU-erityisavustaja Riikka Pakarinen. Odotan, että puheenjohtajataistossa rannalle jäävät ehdokkaat ilmoittautuvat varapuheenjohtajataistoon. Toki muitakin vaihtoehtoja voi vielä ilmestyä, Koskinen muistuttaa.

Koskinen vetoaa suomalaisiin, jotta he tutustuisivat Keskustan ohjelmaan, joka linjaa puolueen toimintaa aina vuoteen 2030 saakka. Hän korostaa, että asiapaperiin kirjataan selkeitä, yksiselitteisiä linjauksia.

Keskustan someviestintä ontuu

Akaan Keskustan puheenjohtaja Tiina Räsänen suuntaa Oulun puoluekokoukseen odottavin mielin. Puheenjohtajaehdokas, jolle Räsänen antaa äänensä, on vielä mietintämyssyssä.

– Myös varapuheenjohtajat ovat tärkeitä toimijoita. Heillä on raskas vastuu ja suuri valta, kun he seisovat puheenjohtajan tukena ja rinnalla. Tehtävät eivät ole hällä väliä -pestejä, Räsänen painottaa.

Räsänen odottaa, että Keskusta petraa viestintäänsä. Hänen mielestään puolue ei saa sanomaansa eikä saavutuksiaan suuren yleisön tietoisuuteen.

– Ongelmana on, että keskustalaiset puhuvat asioista niiden yläkäsitteillä, kovin ammatillisin termein. Kaikilla keskustalaisilla on nyt peiliin katsomisen paikka, Räsänen myöntää.

– Keskusta on puolueena ikävästi takamatkalla muun muassa someviestinnässä. Siinä meidän on terhakoiduttava ja terävöidyttävä, Räsänen vaatii.

Kulmuni ja Kemppi kehiin

Vesilahden Keskustan puheenjohtaja Aino-Riikka Simula liputtaa puheenjohtajakisassa Katri Kulmunin puolesta. Simulan suosikki varapuheenjohtajaksi on Hilkka Kemppi, jonka Simula tuntee keskustanuorista saakka.

– Minusta ei ole mitään järkeä, että Keskusta vaihtaisi puheenjohtajansa vuoden välein. Kulmuni on ahkera, ja hän kokoaa aidosti kenttämme yhtenäiseksi, Simula perustelee.

Simulan mukaan Keskusta on virittänyt kuntavaalityötä Vesilahdella niin aktiivisesti kuin se korona-aikana on mahdollista.

– Ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita Keskustasta ja keskustalaisuudesta. Kauppareissuillani ihmiset kysyvät avoimesti asioista, jotka heitä pohdituttavat tai kiinnostavat, Simula iloitsee.

”En tunnista protestihenkeä”

Pirkanmaan Keskustaa ja Lempäälän Keskustaa johtava Tuukka Liuha on vakuuttunut siitä, ettei puolueen puheenjohtajavalinnassa ilmene protestihenkeä.

– Puheenjohtajaehdokkaat ovat herättäneet suuren yleisön mielenkiinnon. Nyt puheenjohtajakisassa on tuiki tärkeää ruutia. Oulussa käydään varmasti räväkkä ja värikäs keskustelu puheenjohtajuudesta, ennen kuin äänestäminen alkaa, Liuha odottaa.

Liuha uskoo, ettei keskustaväki pui puoluekokouksessa isosti hallituksessa olemista.

– Kaikille on varmasti selvää, että Keskusta on pitänyt tiukasti kiinni periaatteista ja asiakysymyksistä, joiden vuoksi puolue meni hallitusvastuuseen. Keskusta ei istu hallituksessa sen takia, että se myisi sielunsa, Liuha vakuuttaa.

Liuha uskoo, että keskustaväki on Oulun puoluekokouksen jälkeen erittäin työhaluinen porukka niin valtakunnallisesti, alueellisesti kuin paikallisestikin.

”Keskusta on pahassa raossa”

Pälkäneläinen konkarikeskustalainen Jukka Kittilä ei odota Oulun puoluekokoukselta kummoisiakaan saavutuksia.

– Keskustalla ei ole yhtään hyvää puheenjohtajaehdokasta. Haluaisin puoluejohtajaksi henkilön, jolla olisi kokemusta ja karismaa. En luota tässä yhteydessä nuoriin, Kittilä kertoo.

– Keskusta on ajautunut pahaan rakoon. Punavihreässä humpassa puolueella ei ole sijaa. Keskustan kannatusprosentti kertoo, että puolueen peruskannattajatkin ovat hipsineet kokoomuksen perussuomalaisiin, demareihin ja jopa vihreisiin, Kittilä miettii.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%