Pirkanmaa

NELJÄ TÄHTEÄ: Unohtumattomia tähtihetkiä Jukka Leistin suuren taiteen äärellä

NELJÄ TÄHTEÄ: Unohtumattomia tähtihetkiä Jukka Leistin suuren taiteen äärellä

Kaunis ja koskettava alku Tampereen Teatterin uudelle syyskaudelle. Jukka Leisti (laulu), Raimo Salmi (valot), Ari Kankaanpää (kitara) ja Janne Salkolahti (kosketinsoittimet) vastaavat Olavi Virta Ensemble Plays Georg Ots etc. -esityksestä, joka tarjoaa ajattomuutta ja harmoniaa 2020-luvun poikkeusoloissa. Taidokas toteutus suunnittelusta toteutukseen. Pienieleisyydestä ja koskettavuudesta neljä tähteä. (Kuva Tampereen Teatteri)
Kaunis ja koskettava alku Tampereen Teatterin uudelle syyskaudelle. Jukka Leisti (laulu), Raimo Salmi (valot), Ari Kankaanpää (kitara) ja Janne Salkolahti (kosketinsoittimet) vastaavat Olavi Virta Ensemble Plays Georg Ots etc. -esityksestä, joka tarjoaa ajattomuutta ja harmoniaa 2020-luvun poikkeusoloissa. Taidokas toteutus suunnittelusta toteutukseen. Pienieleisyydestä ja koskettavuudesta neljä tähteä. (Kuva Tampereen Teatteri / Eriika Ahopelto)

Näyttelijä Jukka Leisti on näytellyt Tampereen Teatterissa 35 vuoden ajan. Monipuolinen luonnonlahjakkuus ja itseoppinut taiteilija viettääkin juhlavuottaan persoonallisesti tulkitsemalla laulu- ja runokudelmaa Olavi Virta Ensamble Plays Georg Ots etc. Keskiviikkona ensi-iltansa saanut puolitoistatuntinen esitys muodostuu unohtumattomaksi tähtihetkeksi. Jukka Leisti (laulut, runot ja ajatelmat), Janne Salkolahti (kosketinsoittimet) sekä Ari Kankaanpää (kitara) kulkevat mestarilaulajien Georg Otsin (1920-1975) ja Olavi Virran (1915-1970) jalan jäljissä.

Pieni on kaunista.

Tämän ensi-illan odotuksessa kelasin läpi konkarinäyttelijä Jukka Leistin monipuolista taiteilijan uraa. Kun luvassa on musiikkia, ajatukseni karkaavat tuon tuostakin Leistin Tuttiritari-hahmoon ja Pikku Kakkoseen. Tässä Suomen kansan rakastamassa roolissa hänestä piirtyi suuren yleisön sydämeen erittäin vahva karikatyyri.

Estradille ei astellut Tuttiritari.

Leisti on näytellyt liki 40 vuotta. Hän on ollut kiitettävän uskollinen Tampereen Teatterille, jonka taiteilijakuntaan mies on kuulunut jo 35 vuoden ajan. Teatteriyleisö tuntee Leistin neron lahjakkaana näyttelijänä, jolla on aina rima korkealla. Hän on myönteinen yllättäjä. Teatterissa ei ole sellaista lajia, johon Leistin kyvyt eivät riittäisi tai taipuisi. Hänen ansioluettelonsa on kunnioitettavan pitkä.

Kiitokset Leistille kaikista tekemistäsi farsseista, musikaaleista sekä Shakespear-rooleista – kaikista töistäsi.

Yhdessä haastattelussaan Leisti kertoi siitä, miten koulukiusaaminen muovasi hänestä herkän ihmisen. Keskiviikkoillan ensiesityksen Leistin tulkinnoissa oli aistittavissa nimenomaan kaunista herkkyyttä, koskettavaa aistikkuutta.

Suoriin housuihin, silitettyyn valkeaan paitaan, juhlavaan liiviin sekä miehekkääseen lippahattuun sonnustautuneessa Leistissä oli ripaus sitä pientä herkkää poikaa ja maailmalle avointa nuorukaista, kun hän varttui Karhulassa, Kotkan läheisyydessä. Leistin laulu soi kiitosta äidilleen, joka harrasti näyttelemistä, ja isälleen, joka tapaili harmonikkaa ja lauloi. Samalla tavalla Leisti teki töitänsä laulaen, kun hän tienasi elantoaan pullakuskina ja lihanleikkaajana.

Teatteriyleisö tietää, että Leisti on kärkeväkielinen – halutessaan. Hän on aina sanavalmis. Huulenheitto on hänen lahjansa. Tässä intiimissä illassa ei ole pilkahdustakaan teräväsanaisuudesta eikä kansannaurattamisesta. Yleisön edessä on vähäeleinen ja lempeäsilmäinen Leisti.

Kokoonpano on kiitettävän eheä. Kitaraa soittava Ari Kankaanpää sekä kosketinsoittimia sormeileva Janne Salkolahti täydentävät illan eheän annin. Huomionarvoista on, että kolmikko on tehnyt tarkkaa ja laadukasta yhteistyötä tangokuningas Olavi Virran laulujen uudelleen sovittamisessa.

Ensemble pitää tiukasti ohjakset käsissään ja yleisön mielenkiinnon suurella ajatuksella kootussa ohjelmassa.

Lisäarvoa Otsille ja Virralle

Ensiksi mainitsen ajatelmat ja runot, joilla Jukka Leisti liimaa juonillisesti laulut taitavasti kerronnalliseksi kudelmaksi.

Leistin ajatukset ja runot jäävät itämään mielessäni. Niissä on syvyyttä sekä viisautta. Kannustan Leistiä juoksuttamaan runoratsuaan ja saattamaan riimityksensä paperille, kirjaksi asti.

Intiimi ilta tekee kunniaa baritoni Georg Otsille ja tangokuningas Olavi Virralle.

Leistille, Otsille sekä Virralle on yhteistä se, että he kaikki kolme omaavat persoonalliset äänet, ja että he kaikki ovat näyttelijöitä, esimerkiksi elokuvissa.

Leistin persoonallinen ääni on miellyttävää kuunneltavaa. Kaikesta näkee, että hän on käynyt hyvin tarkasti jokaisen ohjelmassa olevan laulun lävitse. Miehen tulkinta nostaa ikivihreistä kappaleista uusia, raikkaita säväyksiä.

Olavi Virran elämäntyö on kansallisaarre. Leistin tulkinnat tekevät kunniaa 50 vuotta kuolleelle mestarille. Mukana ovat kaikki iskelmät sekä tangot, jotka aina yhdistetään nimenomaan Virtaan.

Virolainen ooppera- ja iskelmälaulaja Georg Ots hurmaa pehmeällä, suorastaan samettisella äänellään. Saarenmaan valssi onkin baritonin ykköstavaramerkki. Sillä Leisti yhtyeineen käynnistää illan, joka jää paitsi unohtumattomaksi myös tähtihetkeksi.

MATTI PULKKINEN

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>