Koronavirus

Koronavilkkuun on syötetty 41 avauskoodia – jos saat altistumisilmoituksen, seuraa vointiasi ja hakeudu tarvittaessa testiin

today7.9.2020

Background
share close

Viikko sitten maanantaina julkaistun Suomen virallisen koronatartuntojen jäljityssovelluksen Koronavilkun käyttäjät ovat syöttäneet sovellukseen tähän mennessä 41 avauskoodia. Terveydenhuollon ammattilainen antaa avauskoodin henkilölle, jolla on todettu koronavirustartunta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle. Koronavilkku on ladattu tähän mennessä lähes 1,8 miljoonaa kertaa, ja se on käytössä yli 500 eri puhelinmallissa. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Koronavilkun käyttäjä saa ilmoituksen mahdollisesta altistumisestaan tilanteessa, jossa hän on oleskellut noin 2 metrin etäisyydellä sairastuneesta noin 15 minuutin ajan. Etäisyydet ja aikamäärät kuitenkin vaihtelevat. Esimerkiksi kauempana ollessa altistumisaika kasvaa. Myös sairastuneen tartuttavuus on huomioitu.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaan sairastunut on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa. Tämä on huomioitu sovelluksessa niin, että terveydenhuollon ammattilainen tallentaa tiedon oireiden ilmaantumispäivästä avauskoodin yhteyteen, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

– Siitä emme saa tietoa, kuinka monelle sovellus näyttää altistusilmoituksen. Tieto kohtaamisista on vain käyttäjän puhelimessa, Yrttiaho jatkaa.

Mitä pitää tehdä, jos saat altistumisilmoituksen

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä.

Jos saat sovelluksesta altistumisilmoituksen puhelimeesi, noudata näitä ohjeita huolellisesti seuraavien kahden viikon ajan:

  • Tarkkaile vointiasi
  • Jos saat yhdenkin koronavirustautiin sopivan oireen, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä kuntasi terveydenhuoltoon ja hakeudu testiin. Oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli, maku- ja hajuaistin häiriöt
  • Vältä muiden ihmisten tapaamista, julkisia paikkoja ja liikennevälineitä. Jos joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään kaksi metriä. Jos et pysty pitämään riittävästi etäisyyttä, käytä kasvomaskia.

Tietoa sovelluksesta ja latausohjeet: Koronavilkku.fi

Kirjoittaja: Pasi Vainionperä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%