Uutiset

Kun toimittaja lupasi hypätä lentokoneesta ja muita tarinoita – 35 vuotta täyttävän SUN Radion juhlaohjelma vie aikamatkalle kaupallisen radion alkuhetkiin

Kun toimittaja lupasi hypätä lentokoneesta ja muita tarinoita – 35 vuotta täyttävän SUN Radion juhlaohjelma vie aikamatkalle kaupallisen radion alkuhetkiin

Ensimmäisten kaupallisten radiokanavien aallossa vuonna 1985 aloittanut Radio SUN juhlistaa 35-vuotista taivaltaan juhlaohjelmalla. SUN Kokonaan kuljettaa 4.10. alkaen kuulijan aina Radio Satahäme -nimen ajoista SUN Radion nykyhetkeen asti. 

SUN Radiossa alkaa sunnuntaina 4.10. kanavan 35-vuotisjuhlaohjelma, SUN Kokonaan, jossa Pirkanmaan oman paikallisradion koko värikäs historia tulee esille.

Pitkiä iltoja kelanauhoja, c-kasetteja ja minidiscejä kuunnellen viettänyt toimittaja Kaisu Lämsä on löytänyt arkistoista tukun menneisyyden aarteita.

- SUN Kokonaan on matka, joka tuo esille radiomme historiaa, työntekijöitä, vieraita, muistoja läheltä ja kaukaa sekä äänimateriaalia, jota on säilynyt aivan radion ensihetkistä alkaen, sanoo myös ohjelman  tuottajana toimiva Lämsä.

Ohjelmassa kuullaan, miten kanavalla saatiin ennakkoon Viron kautta vihiä Neuvostoliiton hajoamisesta sekä seurataan murhamiehen pakomatkaa Ikaalisten kylpylässä tapahtuneen surmatyön jälkeen.

Menneisyyden tuokiokuvat palauttavat mieliin myös kanavan tempauksia, kuten paikallisten yritysten kanssa Sarajevon lapsien hyväksi järjestetyn keräyksen, jossa toimittaja lupasi hypätä lentokoneesta, jos saadaan 10 000 markkaa kasaan. Laskuvarjo sentään toimittajalle suotiin.

- SUN Kokonaan päästää ääneen SUN Radion vanhat tekijät ja vieraat sekä vanhojen että juhlaohjelmaa varten tehtyjen haastattelujen voimin, valaisee Lämsä.

Paikallisille muusikoille radion ovet ovat olleet aina avoinna. Onpa heille oma ohjelmansa kanavalla edelleenkin. Ei tosin siinä menneisyyden formaatissa, jossa toimittaja kävi nauhoittamassa yhtyeen musiikkia erikseen bänditreeneissä, jotta sitä voitiin sitten esittää radiossa. Tämän ja monen muun ohjelman arkistopätkät kertovat tarinaa loputtomasta luovuudesta ja ohjelmaideoiden virrasta, jolla paikallista sisältöä on kuulijoiden viihdyttämiseksi tuotettu.

Radion kautta artistit ovat myös välittäneet terveisiään paitsi kuulijoille niin myös valtiolle, kuten Irwin  Goodman, jonka persoonallinen verottajalle suunnattu joululahjatoive kuullaan niin ikään SUN Kokonaan -ohjelman lukuisten arkistopätkien joukossa.

SUN Radio ei olisi oikea paikallisradio - eikä radio lainkaan - ilman yleisöään ja radiota rakastavia ihmisiä. Täten myös kuulijat ovat juhlaohjelmassa äänessä radiomuistoineen.

Ensimmäisessä aallossa vuonna 1985 Suomessa aloitti 18 kaupallista paikallisradiota. Tämä pioneerijoukko on käynyt vuoteen 2020 tultaessa harvalukuiseksi. Ikaalisissa 35 vuotta sitten aloittanut Radio SUN on vuosikymmenten saatossa laajentunut kuuluen nykyisin koko Pirkanmaan alueella sekä osassa Kanta-Hämettä ja Pohjois-Satakuntaa.

- Toiminnan kehittäminen ja laajentaminen, samalla itsenäisenä pirkanmaalaisena toimijana pysyen on vaatinut mielettömän määrän idearikkautta ja jatkuvaa uudistumista, jossa keskiössä ovat nyt ja aina intohimoiset, moniosaavat tekijät sekä paikalliset yhteistyökumppanit. Tämä luovuuden ja kotiseuturakkauden liitto kuuluu nyt koko komeudessaan SUN Radion – ja koko kaupallisen radion – juhlavuonna tässä ohjelmassa, sanoo Radio SUN Oy:n ohjelmapäällikkö Valtteri Kujansuu.

SUN Kokonaan kuullaan sunnuntaisin klo 12. Luvassa on peräti 10 kaksituntista jaksoa täynnä muistoja ja suomalaista mediahistoriaa. Ohjelma huipentuu SUN Radion syntymäpäivään 2.12.2020. SUN Kokonaan -ohjelmaan voi lähettää muistojaan SUN Radion kotisivun kautta, osoitteessa radiosun.fi sekä somessa aihetunnisteella #sun35.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>