Uutiset

Tampereen Sorsalampea kunnostetaan kemikaalikäsittelyllä

Tampereen Sorsalampea kunnostetaan kemikaalikäsittelyllä

Tampereella Sorsapuistossa sijaitsevaa Sorsalampea kunnostetaan kemikaalikäsittelyllä tiistaina 6.10.2020. Lampi on ylirehevä, ja siinä on ajoittain massiivisia leväesiintymiä. Lammessa tehdään fosforinsaostus kemikaalilla.

Kunnostustoimenpide on sama kuin vuonna 2018. Toimenpiteellä ei ollut merkittävää pitkäaikaista vaikutusta lammen tilaan. Käsittely halutaan uusia, jotta nähdään, onko tuloksia saavutettavissa melko lähekkäin toteutettavilla kunnostustoimenpiteillä.

Kemikaalikäsittelyssä lampeen lisätään alumiinikloridia, joka saostaa veden fosforin pohjalle. Alumiinikloridia käytetään myös talousveden puhdistamisessa. Tarvittava määrä on laskettu laboratoriokokeiden avulla. Saostuksen suunnittelee KVVY Tutkimus Oy ja toteuttaa Ympäristö Ojansuut Oy.

Sorsalampi on rehevöitynyt vuosien saatossa voimakkaasti kaupunkimaiselta valuma-alueelta tulleesta kuormituksesta. 2010-luvun alussa veden fosforipitoisuus oli jätevesimäisissä lukemissa. Kesäisin vesi oli levien vihreäksi värjäämää. Talvella happi loppui jään alta ja vesi haisi rikkivedylle. Lammessa on tehty 2010-luvulla useita hoitokunnostuksia, joille tämä kunnostus on jatkoa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>