Uutiset

Tampereella tutkitaan aivokasvaimia keinonenän avulla

today6.10.2020

Background
share close

Tampereen yliopiston tutkija Kristiina Nordfors on saanut apurahan aivokasvainten tutkimiseen keinonenän avulla. Nordforsin tutkimusryhmä sai 90 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelleen Lastentautien tutkimussäätiön Kansanterveysyhdistyksen rahastosta.

Keinonenä on suomalainen innovaatio, joka avaa mahdollisuudet pienten lasten aivokasvainten hoitomenetelmien parantamiseen. Keinonenä auttaa kasvaimen tarkemmassa poistossa, sillä sitä kehitetään erottamaan terve aivo kasvainkudoksesta. Tämän ansiosta hoitotulokset paranevat ja leikkauskomplikaatiot sekä uusintaleikkausten tarve vähenevät.

Keinonenä voi mullistaa aivokasvainten hoidon, sillä sen avulla kasvain voidaan diagnosoida hajujäljen perusteella jo leikkauksen aikana. Nykyhoidoilla se ei ole mahdollista. Leikkaus on aivokasvainten ensisijainen ja tehokkain hoitomuoto, jossa neurokirurgi poistaa mikroskooppiavusteisesti kasvainkudosta.

Tutkimuksen keskiössä on suomalainen eNose-differentiaalimobiliteettispektrometri, joka on hoitotuloksiltaan selvästi parempi ja sairaalalle hankintahinnaltaan kymmenin kerroin halvempi laite diagnosointiin kuin nykyinen massaspektrometri.

Suomalaislapsilla diagnosoidaan noin 50 aivokasvainta vuodessa. Vaikeimman niistä, medulloblastooman, selviytyminen on parantunut 1960-luvun 23 prosentista 2010 luvulla jo 73 prosenttiin.

Lastentautien tutkimussäätiön Kansanterveysyhdistyksen rahasto myönsi apurahoja keinonenän lisäksi myös korvatulehdusantibioottien vähentämiseen ja koronan vaikutusten erojen selvittämiseen lapsilla ja aikuisilla.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%