Uutiset

Tampereella tutkitaan aivokasvaimia keinonenän avulla

Tampereella tutkitaan aivokasvaimia keinonenän avulla

Tampereen yliopiston tutkija Kristiina Nordfors on saanut apurahan aivokasvainten tutkimiseen keinonenän avulla. Nordforsin tutkimusryhmä sai 90 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelleen Lastentautien tutkimussäätiön Kansanterveysyhdistyksen rahastosta.

Keinonenä on suomalainen innovaatio, joka avaa mahdollisuudet pienten lasten aivokasvainten hoitomenetelmien parantamiseen. Keinonenä auttaa kasvaimen tarkemmassa poistossa, sillä sitä kehitetään erottamaan terve aivo kasvainkudoksesta. Tämän ansiosta hoitotulokset paranevat ja leikkauskomplikaatiot sekä uusintaleikkausten tarve vähenevät.

Keinonenä voi mullistaa aivokasvainten hoidon, sillä sen avulla kasvain voidaan diagnosoida hajujäljen perusteella jo leikkauksen aikana. Nykyhoidoilla se ei ole mahdollista. Leikkaus on aivokasvainten ensisijainen ja tehokkain hoitomuoto, jossa neurokirurgi poistaa mikroskooppiavusteisesti kasvainkudosta.

Tutkimuksen keskiössä on suomalainen eNose-differentiaalimobiliteettispektrometri, joka on hoitotuloksiltaan selvästi parempi ja sairaalalle hankintahinnaltaan kymmenin kerroin halvempi laite diagnosointiin kuin nykyinen massaspektrometri.

Suomalaislapsilla diagnosoidaan noin 50 aivokasvainta vuodessa. Vaikeimman niistä, medulloblastooman, selviytyminen on parantunut 1960-luvun 23 prosentista 2010 luvulla jo 73 prosenttiin.

Lastentautien tutkimussäätiön Kansanterveysyhdistyksen rahasto myönsi apurahoja keinonenän lisäksi myös korvatulehdusantibioottien vähentämiseen ja koronan vaikutusten erojen selvittämiseen lapsilla ja aikuisilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>