Uutiset

Poliisi varoittaa huijareista, jotka pyrkivät vanhusten asuntoihin

Poliisi varoittaa huijareista, jotka pyrkivät vanhusten asuntoihin

Hämeen poliisissa on tutkittavana tapauksia, joissa vanhusten koteihin on tultu sepitettyjen kertomusten varjolla ja anastettu omaisuutta, kuten arvokkaita koruja ja pankkikortteja. Varastettujen pankkikorttien ja urkittujen tunnuslukujen avulla on tileiltä viety satoja tai jopa tuhansia euroja. Huijarit ovat esiintyneet esimerkiksi palovaroitintarkastajina, vesivahinkotarkastajina, sähkölaitetarkastajina, huoltomiehinä ja pankkitoimihenkilöinä. Myös koronavirukseen liittyvinä tilan (asunnon) tarkastajina on esiinnytty.

Osassa tapauksista huijarit ovat ottaneet vanhuksiin etukäteen tai jälkikäteen yhteyttä puhelimitse. Joillain on ollut mukanaan korttimaksupääte ”tarkastuskäynnin” maksamista varten.

Tapauksia yhdistää se, että huijauksen kohteet ovat hyvinkin iäkkäitä henkilöitä, jotka ovat ikänsä puolesta erityisen haavoittuvassa asemassa.

Uusia tapauksia tulee poliisin tietoon tällä hetkellä viikoittain ja ilmiö on valtakunnallinen.

Jos ovelle ilmestyy henkilö, jota epäilee huijariksi, kannattaa henkilöä tai henkilöitä pyytää poistumaan ja soittaa hätänumeroon 112. Jos huijari onnistuu varastamaan pankkikortin, tulee se välittömästi sulkea soittamalla oman pankin sulkupalveluun. Sulkupalvelun numero kannattaa olla tallessa ja helposti saatavilla.

Jos on joutunut rikoksen uhriksi, asiasta voi tehdä rikosilmoituksen myös jälkikäteen joko lähimmällä poliisiasemalla tai sähköisesti netissä: https://www.poliisi.fi/rikokset/sahkoinen_rikosilmoitus.

On tärkeää, että vanhusten läheiset kertovat heille, että tällaista rikollista toimintaa tapahtuu ja sopivat vanhuksen kanssa, miten toimia, jos joku pyrkii sisälle esiintyen esimerkiksi poliisina, putkimiehenä tai palovaroitintarkastajana. Asuntoihin on päästy myös esiintymällä vanhusten hoitajina tai hoitoharjoittelijoina sekä vakituisten hoitajien sijaisina.

Ennen kuin päästää ketään tuntematonta sisään, on hyvä varmistaa esimerkiksi isännöitsijältä, että henkilöt ovat oikealla asialla liikkeellä. Lisäksi eri ammattihenkilöillä on yleensä esittää kuvallinen ja nimellä varustettu henkilökortti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>