Pirkanmaa

Pankit myöntävät ennätyksellisesti asuntolainoja, luottopäätökset syntyvät ripeästi

today13.10.2020

Background
share close
Toimitusjohtaja Juha Luomalan (vas.) ja varatoimitusjohtaja Tuomo Småttin mielestä Etelä-Pirkanmaan Osuuspankki on puhdas myyntiorganisaatio, jossa kaikki työntekijät ovat asiakkaita varten.

Maakuntamme pankit toivovat, ettei media yleistäisi yksittäisen toimijan ongelmia koko toimialaa koskeviksi. Pirkanmaan eri puolilla toimivat rahalaitokset vakuuttavat, että ne pystyvät antamaan asuntoluoton säädyllisessä ajassa, jos asiakkaan dokumentit ovat kunnossa. Kukaan ei kerro vetkuttelevansa. Asuntolainojen kysyntä on jopa historiallisen vilkasta.

Etelä-Pirkanmaalla asunnot tekevät hyvin kauppansa. Etelä-Pirkanmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Juha Luomala (vas.) korostaa, etteivät asiakkaat joudu odottamaan lainapäätöstä eikä luotonnostamista. Kuvassa on myös varatoimitusjohtaja Tuomo Småtti. (Kuva: Akaan Seutu)
Akaan seudulla asunnot tekevät hyvin kauppansa. Etelä-Pirkanmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Juha Luomala (vas.) korostaa, etteivät asiakkaat joudu odottamaan lainapäätöstä eikä luotonnostamista. Kuvassa on myös varatoimitusjohtaja Tuomo Småtti. (Kuva: Akaan Seutu)

Etelä-Pirkanmaan Osuuspankin toimitusjohtaja Juha Luomala kuvaa napakasti, että asuntokauppa käy todella hyvin.

– Tiedustelin asiaa OP-Koti Etelä-Pirkanmaan myyntineuvottelijoilta. Heidän mukaansa myytävä alkaa loppua. Kauppa käy niin vanhoissa kuin uusissa asunnoissa. Esimerkiksi tälläkin viikolla viedään maaliin kymmenen kauppaa. Huomionarvoista on, että Akaan noin 45 huoneiston uudistuotantokohteesta on enää myymättä 11 huoneistoa, hän taustoittaa.

Luomalan mukaan hyvätahtinen asuntokauppa heijastuu suoraan pankin lainaosastolle.

– Viime vuoden aikana Etelä-Pirkanmaan Osuuspankki myönsi noin 92 miljoonan euron edestä asuntolainoja. Tänä vuonna kyseinen summa saavutettiin jo elokuun loppuun mennessä. Asuntoluottokanta on vahvassa kasvussa, hän iloitsee.

Luomalan mukaan osa lainamyynnin kasvusta selittyy uusilla asiakkailla.

– Tulijat kertovat, että he olisivat päässeet kilpailevissa pankeissa lainaneuvotteluihin vasta kahden tai kolmen viikon päästä.

Luomala teroittaa, että Etelä-Pirkanmaan Osuuspankissa laina lähtee tarvittaessa ulos kahdessa tai kolmessa päivässä. Tavanomaisin aika on viisi päivää.

Pohjois-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtajan Pertti Pyykön mukaan toukokuu oli tämän vuoden paras kuukausi asuntolainamyynnissä. (Kuva: Jaana Ala-Lahti)
Pohjois-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtajan Pertti Pyykön mukaan toukokuu oli tämän vuoden paras kuukausi asuntolainamyynnissä. (Kuva: Jaana Ala-Lahti)

”Kauppoja tehdään koko ajan”

Orivedellä, Juupajoella, Mänttä-Vilppulassa sekä Keuruulla toimivan Pohjois-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Pertti Pyykkö kiteyttää, että asuntokauppa on käynyt erittäin hyvin.

– Keväällä korona vaikutti siten, että huhtikuu oli hiljaisempi, mutta vastaavasti toukokuu oli tähän saakka vuoden paras kuukausi. Toukokuun jälkeenkin asuntolainojen kysyntä on ollut yllättävän tasaista mutta vahvaa, hän kuvailee.

Pyykön mukaan OP Pohjois-Hämeen asuntoluottojen käsittelyajat ovat hyvin lyhyet.

– Pystymme tarvittaessa käsittelemään laina-asian, hakemuksesta luoton nostoon, parissa päivässä. Mutta myös me olemme huomanneet, että joillakin pankeilla käsittelyajat ovat olleet huomattavasti pidempiä, hän kertoo.

– Tällä hetkellä tuntuma on se, että asuntokauppa ja asuntolainan kysyntä on jo tasaantumassa. Uskon, että loppuvuotta kohden asuntomarkkina hieman hiljentyy. Kauppaa tehdään kuitenkin koko ajan, ja osa kohteista menee edelleen todella nopeasti kaupaksi, Pyykkö sanoo.

Tampereen Seudun Osuuspankki hyötyy keskuskaupungin ja kehyskuntien kasvusta. Toimitusjohtaja Jani Vilpposen mukaan pankilla on ollut hieman ruuhkaa asuntoluottoprosessissa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tampereen Seudun Osuuspankki hyötyy keskuskaupungin ja kehyskuntien kasvusta. Toimitusjohtaja Jani Vilpposen mukaan pankilla on ollut hieman ruuhkaa asuntoluottoprosessissa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Hieman ruuhkaa prosessissa”

Tampereen Seudun Osuuspankki toimii keskuskaupungin lisäksi Ylöjärvellä, Hämeenkyrössä, Nokialla, Pirkkalassa, Lempäälässä sekä Sastamalan Karkussa.

– Asuntokauppa on käynyt kesällä hyvin ja käy edelleen hyvin. Koronan johdosta pudotus maalis-toukokuussa oli kova, mutta kesäkuusta kauppa piristyi huomattavasti, toimitusjohtaja Jani Vilpponen kuvailee.

– Kesä-elokuun osalta meidän OP Koti Pirkanmaa myi esimerkiksi 20 prosenttia enemmän käytettyjä asuntoja kuin viime vuonna. Koko vuoden osalta olemme hieman edellä viime vuotta. Asuntokauppaa siivittää edelleen Tampereen alueen hyvä kasvu ja muuttovoitto. Kotitalouksien luottamus omaan talouteen on pysynyt kohtuullisen hyvällä tasolla koronasta huolimatta. Alhainen korkotaso pitää osaltaan kysyntää hyvin yllä. Tällä hetkellä ostajia on liikkeellä hyvin, mutta myyjiä saisi olla enemmänkin, Vilpponen sanoo.

Vilpposen mukaan asuntolainakysyntä on pysynyt korkeana.

– Kysynnän paljous näkyy meilläkin hieman ruuhkana asuntolainaprosessissa, hän tunnustaa.

Vilpposen mukaan OP Tampereessa keskimääräinen aika hakemuksesta tarjoukseen on ollut 7,3 vuorokautta, mikä on pankin tavoitetta hitaampi.

– Pääosin olemme asiakkaaseen yhteydessä hakemuksen jättämisestä jo 24 tunnin sisällä. Sovimme asiakkaan kanssa tarkemman aikataulun jatkosta. Kiireelliset asiat olemme kyllä pystyneet pääosin priorisoimaan, joten asuntokaupat eivät ole lainahakemusruuhkasta johtuen jääneet toteutumatta. Olemme rekrytoineet lisää henkilökuntaa, jotta pystymme paremmin vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään. Teemme töitä myös lauantaisin, jotta saamme asiakkaiden lainahakemukset käsiteltyä nopeasti ja siten toteutettua asiakkaiden asuntounelmat, Vilpponen kertoo.

Vilpponen odottaa, että asuntokauppa ja asuntolainakauppa säilyy edelleen vilkkaana Tampereella ja naapurikunnissa.

Aito Säästöpankki on myynyt historiallisen runsaasti uusia asuntoluottoja. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen arvioi, että vuoden loppukuukaudet eivät ole yhtä vilkkaita asuntolainatiskeillä kuin kesä- ja syksykuukaudet ovat olleet. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Aito Säästöpankki on myynyt historiallisen runsaasti uusia asuntoluottoja. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen arvioi, että vuoden loppukuukaudet eivät ole yhtä vilkkaita asuntolainatiskeillä kuin kesä- ja syksykuukaudet ovat olleet. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Ennätyksellisen vauhdikas alkusyksy

Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimiva Aito Säästöpankki rikkoo aikaisempia ennätyksiään asuntolainakaupassa.

Toimitusjohtaja Pirkko Ahosen mukaan elo- ja syyskuu ovat olleet kappale- ja euromääräisesti vuoden vauhdikkaimpia asuntolainanmyyntikuukausia.

– Elo- ja syyskuun asuntolainamyynti on 40 prosenttia suurempi kuin kesä- ja heinäkuun myynti. Ja vuoden ennätys tuli syyskuussa, hän iloitsee.

Ahosen mukaan myös Sp-Kodin heinä ja -elokuussa tekemien kauppojen määrä ylittää valtakunnallisesti aiemmat ennätykset. Sama pätee pirkanmaalaisiin välittäjiin.

Ahonen korostaa, ettei Aito Säästöpankki viivyttele asuntoluottojen käsittelyssä.

– Viivyttely ei pidä meidän osaltamme paikkaansa. Päätöksen hitaus ei ole meidän ongelmamme. Kun kaikki tieto on saatavilla, mitä päätökseen tarvitaan, asia valmistuu ripeästi. Neuvotteluihin on päässyt hyvin. Otamme tarvittaessa puhelinneuvotteluja ja verkkotapaamisia koko toimialueeltamme, jos jossain on ollut poikkeuksellisesti ruuhkaa, hän kertoo.

Ahonen on varovainen loppuvuoden asuntokauppaodotusten suhteen.

– Valitettavasti talouden synkät ennusteet saattavat vaikuttaa kuluttajien luottamukseen, ja silloin se alkaa myös hidastuttaa asuntokauppoja. Uskon kuitenkin, ettei samanlaista pysähdystä kuin keväällä tapahdu, vaikka korona nyt paheneekin. Ihmiset ovat nyt rohkeampia. Koronan kanssa tuntuu vallitsevan tunne, että tämän kanssa on nyt sitten elettävä, ja elämää on jatkettava, koska ei ole tietoa, kuinka kauan pandemia joukossamme on.

– Toki myös lainojen lyhennysvapaiden haku on jonkin verran kiihtynyt koronan lisääntymisen tahdissa. Uskoisin, että suurimmat asuntokauppakuukaudet tältä vuodelta on nähty. Kaupanteko jatkuu pienempänä vuoden loppuun, hän povaa.

Säästöpankki Sinetin toimitusjohtaja Hannu Syvänen vetoaa mediaan, ettei se yleistäisi virheellisesti pankkien arkea. Hänen mukaansa Säästöpankki Sinetissä asuntolainat hoidetaan aikailematta. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Säästöpankki Sinetin toimitusjohtaja Hannu Syvänen vetoaa mediaan, ettei se yleistäisi virheellisesti pankkien arkea. Hänen mukaansa Säästöpankki Sinetissä asuntolainat hoidetaan aikailematta. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Asuntokauppa on normalisoitunut”

Orivedellä, Ylöjärvellä sekä Jämsässä toimivan Säästöpankki Sinetin toimitusjohtaja Hannu Syvänen katsoo puolestaan, että asuntokauppa on normalisoitunut.

– Asuntokauppa on normalisoitunut ja toipunut koronaromahduksesta. Tällä hetkellä asuntolainakysyntä on palautunut alkuvuoden ja viimevuoden vastaavan ajankohdan tasolle, mistä voisi ennakoida asuntokaupankin normalisoituneen, Syvänen pohtii.

Syvänen nostaa esille Etuoven Asuntomarkkinoiden tietopalvelun 8-2020 tilastot, joiden mukaan uusien ja käytettyjen asuntojen kysyntä on noussut merkittävästi vuoden 2019 elokuusta. Huomionarvoista on, että kuitenkin myytäviä kohteita on 21,6 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten elokuussa.

– Aluekohtaiset erot ovat korostuneet tilanteen seurauksena. On ollut jopa havaittavissa, että muuttoliike maalle on kiinnostanut kaupunkilaisia, Syvänen sanoo.

Syvänen päättelee, että syytökset pankkien vitkuttelusta asuntoluottojen myöntämisessä on surullisen yleistämisen tulosta.

– On ikävää, että käyttämällä yleisesti sanaa ”pankit” heitetään tarpeettomasti varjo koko toimialan ylle. Välittäjissäkin on aika paljon eroja. Meillä neuvotteluaikoja saa viikon viiveellä, jopa alle, ja mikäli kaikki dokumentit ovat kunnossa päätös tehdään heti. Viiveet johtuvat yleensä puutteista sääntelyn edellyttämissä asiakirjoissa, annetuissa tiedoissa tai myyjän pankissa.  Pyrimme aina ohjeistamaan asiakasta mahdollisimman hyvin, jotta prosessi olisi sujuvaa. Onneksi aina silloin tällöin sattuu väärinymmärryksiä ja tietokatkoksia ja asiat viivästyvät. Näistä pyritään oppimaan ja parantamaan, Syvänen pohtii.

Asuntokaupan näkymiä tutkaillessaan Syvänen toteaa, ”etteipä sumu ole mihinkään kadonnut, vaikka kesällä oli hetken hieman kirkkaampaa”.

– Asuntokauppatilanteessa taitaa olla niin, että kasvukeskuksissa tarjonta rajoittaa kysyntää joillakin alueilla ja joissakin asuntotyypeissä.  Asuntojen, etenkin oman kodin tarve, ei ole maailmasta mihinkään kadonnut. Päätöksentekoa hankinnan suhteen saatetaan lykätä. Mikäli Rakennusteollisuuden ennusteet uudisasuntotuotannon vähenemisestä osuvat oikeaan ja vastaavasti kuluttajien asunnonostoaikeet pysyvät korkealla, vaikutukset voivat ensi vuonna johtaa hintojen nousuun.  Tartuntatilanne vaikuttaa varmasti kauppaan ja kysyntään, joten mikä tahansa vastaus voi osoittautua oikeaksi, Syvänen pohtii.

- Ihmiset satsaavat nyt asumiseen, sanoo Oma Säästöpankin Lempäälä-Ideaparkin konttorinjohtaja Samppa Harhala. (Kuva: Kari Pusa)
– Ihmiset satsaavat nyt asumiseen, sanoo Oma Säästöpankin Lempäälä-Ideaparkin konttorinjohtaja Samppa Harhala. (Kuva: Kari Pusa)

”Ihmiset satsaavat asumiseen”

Oma Säästöpankin Lempäälä-Ideaparkin konttorinjohtaja Samppa Harhala päättelee, että ihmiset haluavat tässä tilanteessa satsata nimenomaan asumiseen.

– Puolivuosikatsauksessamme 10. elokuuta kerroimme tammi-kesäkuun kysynnästä, jolloin asuntoluottokantamme kasvu oli noin 17 prosenttia edellisen 12 kuukauden aikana, Harhala kertoo.

Harhalan mukaan asuntolainojen kanssa ei toppuutella.

– Meillä pankkina on helppo saavutettavuus, ja asiakkaalla on mahdollisuus päästä lyhyellä varoajalla neuvotteluun ja saada nopea päätöksenteko lainojen osalta. Tässä asiassa kilpailijamme tuntuvat menevän tänä päivänä eri suuntaan. Hyvä yhteistyö paikkakunnalla toimivien kiinteistönvälittäjien kanssa on meille tärkeää. Lupaamme välittäjille, että heidän asiakkaansa saavat rahoituspäätöksen vuorokauden aikana, ja tästä pidämme kiinni, Harhala vakuuttaa.

Nordean Pirkanmaan aluejohtaja Tomi Tulonen ei pystynyt vastaamaan tällä erää asuntolainamarkkinaa koskeviin kysymyksiimme, koska Nordealla alkoi 7. lokakuuta aina 23. lokakuuta kestävä hiljainen aika, jolloin pankki ei kommentoi markkinoihin tai bisneksiin liittyviä asioita.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%