Pirkanmaa

KUNTAVAALIT 2021: Pirkanmaan poliittinen herruus kiinnostaa puolueita entistä enemmän, huhtivaaleista odotetaan suuria yllätyksiä

today17.11.2020

Background
share close
Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell sanoo puolueen saavan vahvaa vetoapua puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marinilta. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell sanoo puolueen saavan vahvaa vetoapua puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marinilta. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Ensi vuoden kuntavaaleista odotetaan historiallisia. Seitsemän puolueen piiripomot sanovat aktiivisuuden näkyvän jo ehdokashankinnassa. Monipuoliset ehdokaslistat puolestaan houkuttavat äänestäjät suurin joukoin uurnille. Puolueilla on valtakunnallisia, maakunnallisia ja paikallisia vaaliohjelmia ja -teemoja. Etenkin Kansallinen Kokoomus ja Suomen Sosialidemokraattinen Puolue tekevät kaikkensa saavuttaakseen suurimman kuntapuolueen manttelin Pirkanmaalla.

Puolueiden Pirkanmaan piireissä on syynätty tarkasti vuoden 2017 kuntavaalien tuloksia. Silloin maakunnan äänestysprosentti oli 60,1. Äänioikeuttaan käytti 246 036 pirkanmaalaista. Ahkerimmin uurnilla kävivät punkalaidunlaiset; Punkalaitumella äänestysprosentti nousi 68,8:aan. Maakunnan matalin äänestyshalukkuus oli Hämeenkyrössä, jossa äänestysprosentti jäi 56,3:een.

SDP nousi viime kuntavaaleissa Pirkanmaan ääniherruuteen. Puolue sai maakunnassa yhteensä 56 112 ääntä. Hyväksi kakkoseksi tuli Kokoomus, jonka äänisaldo oli 55 452. Kolmanneksi suurin oli Vihreä liitto 36 244 äänen potillaan. Neljännen sijan nappasi Keskusta 28 129 äänellään. Vasemmistoliitto tuli viidenneksi kokoamallaan 23 910 äänellä. Perussuomalaiset olivat kuudennella sijalla 20 221 äänellään. Seitsemänneksi tuli Kristillisdemokraatit 11 710 äänellään.

Suositun Marinin johdolla vaaleihin

Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell on vakuuttunut siitä, että puoluejohtaja ja pääministeri Sanna Marinin korkea kannatus heijastuvat myönteisesti SDP:n kuntavaalin tulokseen ensi huhtikuussa.

– Marin on ykkösnimi Tampereen listalla. Hänen johtamansa puolueen vetovoima kantaa maakuntamme jokaisessa kunnassa. Vahva suosio siivittää hyviin vaalituloksiin kaikkialla Suomessa, Sandell tarkentaa.

Sandellin mukaan SDP on virittänyt vaalivankkurinsa sellaiseen iskuun, että puolue säilyttää suurimman kuntapuolueen asemansa Pirkanmaalla. Ykkössijalla on iso merkitys muun muassa Pirkanmaan liiton maakuntavaltuuston paikkoja jaettaessa.

– Kunnissa ehdokasasettelu näyttää hyvältä. Monen kunnan vaalipäällikkö on viestittänyt, että ehdokkaita on nyt merkittävästi runsaammin kuin neljä vuotta sitten, hän sanoo.

Sandellin mukaan SDP pitää voimakkaasti esillä työllisyysteemassa.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, elinvoimakysymykset, sivistyspolku sekä kulttuurisarka ovat kärkiasioita, demaripomo listaa.

Pirkanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi sanoo, ettei Kokoomuksen tämänhetkinen kannatus kerro mitään puolueen tulevasta kuntavaalimenestyksestä. Hänen mukaansa Kokoomus taistelee ärhäkästi Pirkanmaan suurimman kuntapuolueen manttelista.
Pirkanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi sanoo, ettei Kokoomuksen tämänhetkinen kannatus kerro mitään puolueen tulevasta kuntavaalimenestyksestä. Hänen mukaansa Kokoomus taistelee ärhäkästi Pirkanmaan suurimman kuntapuolueen manttelista.

Yllätykset ovat mahdollisia

Pirkanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi teroittaa, että ruiskukkapuolue havittelee suurimman kuntapuolueen asemaa Pirkanmaalla.

– Neljä vuotta sitten SDP:n ja Kokoomuksen äänisaldo ero jäi varsin kapeaksi. Se on kurottavissa kiinni, hän luottaa.

Porraslammen mielestä Kokoomus tarvitsee paalupaikan niin maakunnan veturikaupungissa Tampereella kuin pitkin kasvumaakunnan kuntia. Tavoitteet saavutetaan, kun ehdokaslistat ovat vakuuttavat.

– Kuntavaalin lopputulos ei ole vielä kirkossa kuulutettu. Yllättävät muutokset tapahtuvat yhdessä tuokiossa. Teemme hartiavoimin työtä hyvän vaalituloksen eteen, hän kertoo.

– Vaikka olemme vanhassa Hämeessä, kenttäväki on ahkeroinut kunnissa. Monet kuntavaaliin liittyvät asiat ovat nyt paremmalla tolalla kuin neljä vuotta sitten.

Porraslammen mielestä kuntavaaleissa olisi taitettava peistä kuntataloudesta, sotesta, turvallisuudesta sekä yleistyvästä syrjäytymisestä.

– En jaksa uskoa, että sote menee maaliin. Kuntien itsemääräämisoikeudesta on pidettävä huolta, hän linjaa.

Vihreät haluavat uusiin kuntiin

Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja Sonja Harmaala korostaa, että puolue haluaa nimetä ehdokkaita myös sellaisissa kunnissa, joissa ei vielä aiemmin ole ollut vihreää ehdokasta kuntavaaleissa.

– Ehdokastilanne ennestään vihreissä kunnissa on hyvä ja osin erinomainen, hän kuvailee.

– Ehdokkaita on tällä hetkellä asetettu neljäsosa tavoitteesta, joten tilanne vaikuttaa hyvältä. Korona hidasti alkuun ehdokasasettelua, mutta olemme hyvällä jalalla liikkeellä. Tavoitteemme on saada yli neljäsataa ehdokasta Pirkanmaan alueelle, Harmaala kertoo.

Harmaalan kuntavaaliteemalistalla ovat Ilmastonmuutoksen torjunta, luonnonmonimuotoisuuden vaaliminen, kestävät ja viihtyisät kunnat ja kaupungit, kestävä liikenne, yhdenvertainen koulutus, toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ja köyhyyden torjunta.

– Ratkaisut ilmastonmuutoksen torjuntaan, luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen ja ympäristön tilan parantamiseen ovat erilaisia eri puolilla Suomea. Reilu muutos edellyttää alueellisten erojen tunnistamista ja niiden huomioon ottamista ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa. Paikallinen ilmastotyö luo uusia työpaikkoja ja viihtyisiä elinympäristöjä ja juuri tästä reilussa muutoksessa on kyse, Harmaala avaa.

Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha sanoo, että keskustaväki on sähköistynyt. Virta kohdistuu kuntavaaleihin, joihin etsitään parhaillaan kuntavaaliehdokkaita. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha sanoo, että keskustaväki on sähköistynyt. Virta kohdistuu kuntavaaleihin, joihin etsitään parhaillaan kuntavaaliehdokkaita. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Keskustan kentällä sähköistyy

Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha tuntee, että pirkanmaalaisella keskustakentällä kuntavaalien tunnelma sähköistyy.

– Kunnissa ei toimijamme tekevät ansiokkaasti vaalityötä. Huomionarvoista on, että puolueaktiivit löytävät koko ajan toimia keinoja maakuntalaisten kohtaamiseksi. Tupaillat pidetään ulkosalla. Kuvainnollisesti sanottuna nuotat ovat hyvin vesissä, hän kehuu.

Liuhan mukaan koronapandemiasta on ollut haittaa siinä, etteivät ehdokkaita värväävät vastuunkantajat ole päässeet tapaamaan potentiaalisia kandidaatteja esimerkiksi eri harrastuspiireissä.

– Kuntatalous ja peruspalvelujen turvaaminen ovat tärkeitä teemojamme.

Liuha sanoo, että pirkanmaalaiset haluavat tavata valtiovarainministeri Matti Vanhasen kuntavaalien merkeissä. Puoluepomon mielestä Vanhasen kansansuosio on valtava.

Pirkanmaan Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Aaron Kallinen muistuttaa, että kunnallisvaltuustot käsittelevät pitkälti samoja asioita kuin eduskunta. (Kuva: Pirkanmaan Vasemmistoliitto)
Pirkanmaan Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Aaron Kallinen muistuttaa, että kunnallisvaltuustot käsittelevät pitkälti samoja asioita kuin eduskunta. (Kuva: Pirkanmaan Vasemmistoliitto)

Samat asiat mietittävinä

Pirkanmaan Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Aaron Kallinen muistuttaa, että samat asiat puhuttavat niin kunnallisvaltuustoissa kuin eduskunnan isossa salissa.

– Loppupelissä kysymys on samansisältöisestä politiikasta. Erot liittyvät asioiden kokoon, hän avaa.

Kallinen kiittelee pirkanmaalaisten vasemmistoliittolaisten toimeliaisuutta kuntavaalien suhteen. Ehdokasasettelu on hyvässä vauhdissa. Erityisen hyvin pullat ovat uunissa Akaassa, Kangasalla ja Ylöjärvellä.

– Päämäärämme on saada enemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten. Tavoitteemme on realistinen. Erityisesti odotamme vielä naisten aktivoitumista, hän kertoo.

Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Harri Vuorenpää nimeää vuoden 2021 kuntavaalit talousvaaleiksi. Hänen mukaansa Perussuomalaiset ottaa Pirkanmaalla suurimman kuntapuolueen aseman. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Harri Vuorenpää nimeää vuoden 2021 kuntavaalit talousvaaleiksi. Hänen mukaansa Perussuomalaiset ottaa Pirkanmaalla suurimman kuntapuolueen aseman. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kuntavaalit on talousvaalit

Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Harri Vuorenpää iloitsee, että puolue on saanut kannustavan paljon kuntavaaliehdokkaita. Hänen mielestään Perussuomalaisilla on niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisesti edellytykset nousta suurimmaksi kuntapuolueeksi.

Vuorenpää sanoo puolueen tekevän kovasti töitä sellaisissa Pirkanmaan kunnissa, joissa ei vielä ole yhtään perussuomalaista kunnallisvaltuutettua.

– Haluamme tarjota äänestäjille kaikissa maakuntamme kunnissa aidon vaihtoehdon. Olemme linjanneet, ettemme tee yhteisiä ohjelmia tai teemoja. Tähän on syynä se, että jokainen kunta on vahvuuksineen ja heikkouksineen uniikki, hän perustelee.

Vuorenpää nimeää vuoden 2021 kuntavaalit talousvaaleiksi. Hänen mukaansa raha ja talous ovat asiat, joista kaikki tekeminen on kiinni.

Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Sirpa Pursiainen sanoo puolueen kuntavaaliasetelman olevan toivorikkaan. Hänen mukaansa KD haluaa saada kunnallisvaltuutettuja sellaisten kuntien valtuustoihin, joissa heitä ei ole aiemmin ollut. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Sirpa Pursiainen sanoo puolueen kuntavaaliasetelman olevan toivorikkaan. Hänen mukaansa KD haluaa saada kunnallisvaltuutettuja sellaisten kuntien valtuustoihin, joissa heitä ei ole aiemmin ollut. (Kuva: Matti Pulkkinen)

KD:llä on maakunnallisia teemoja

KD:n Pirkanmaan piiriä luotsaava puheenjohtaja Sirpa Pursiainen sanoo kuntavaalitilanteen olevan toivorikas.

– Olemme saaneet kunnissa monia uusia, hyviä ehdokkaita. Ovemme ovat edelleen auki aktiivisille ihmisille.

Pursiaisen mukaan KD tekee työtä, jotta mahdollisimman monessa pirkanmaalaisessa kunnassa oli kristillisdemokraattisia kuntavaaliehdokkaita. Maakunnassa on vielä kuntia, kuten Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi sekä Urjala, joissa kristillisdemokraatit loistavat poissaolollaan.

KD:n Pirkanmaan piiri on tehnyt ja tuottaa lähikuukausina yhteisiä teemoja kuntavaalien tiimoilta. Jo julkaistu teema on Stop huumeille. Tulossa on teema Vihreämpi huominen.

MATTI PULKKINEN

 

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%