Uutiset

Koronalle altistuneet Taysissa työssä – Tehy kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle

Koronalle altistuneet Taysissa työssä – Tehy kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on kannellut Taysin tartuntatautilain vastaisesta käytännöstä eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Tehyn mukaan koronalle altistuneet hoitajat ja lääkärit käyvät Tampereen yliopistollisessa sairaalassa töissä, koska työnantaja on määrännyt heidät ”sovellettuun karanteeniin”.  Sovellettu karanteeni tarkoittaa Taysissa sitä, että työnantaja määrää työpaikalla altistuneet käymään normaalisti töissä. Muuten he ovat karanteenissa eli he eivät voi käydä esimerkiksi kaupassa tai käyttää julkista liikennettä. Käytäntö on tartuntatautilain vastainen, ja Tehy on kannellut siitä eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Altistumisista pitää tehdä ilmoitus kunnan tartuntatautilääkärille, joka päättää mahdollisesta 10 vuorokauden karanteenista. Tehy kertoo, ettei se tiedä, onko työnantaja ilmoittanut altistumisista.

-Jos altistumisista ei ole ilmoitettu, kyseessä saattaa olla virkavelvollisuuden rikkominen, sanoo Tehyn lakimies Juho Kasanen.

Tehyn mukaan Taysin käytäntö johtuu siitä, että sillä on pulaa koulutetusta hoitohenkilöstöstä ja lääkäreistä. Altistuneet tukipalvelutyöntekijät määrätään karanteeniin, eivätkä he saa tulla työpaikalle.

Tays vetoaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistukseen. Sen mukaan työntekijä voi palata kesken karanteenin terveydenhuollon työpaikalle, jos yksikön toiminta on vaarassa. Ohjeistus on Kasasen mielestä rikoslain vastainen.

Kasasen mukaan "sovellettua karanteenia" on käytetty myös muissa sairaanhoitopiireissä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>