Uutiset

Aitajuoksija Lotta Harala kärsi kolmen kuukauden toimintakiellon dopingrikkomuksesta

Aitajuoksija Lotta Harala kärsi kolmen kuukauden toimintakiellon dopingrikkomuksesta

Antidopingasioiden kurinpitolautakunta on määrännyt yleisurheilija, Lotta Haralalle kolmen kuukauden urheilun toimintakiellon dopingrikkomuksesta. Lisäksi lautakunta määräsi, että Haralan tulokset Espoon GP-kilpailussa 5.8.2020 tulee hylätä. Urheilijan 5.8.2020 kilpailussa antamassa dopingnäytteessä oli piristeeksi luokiteltua 5-metyyliheksaani-2-amiinia (1,4-dimetyylipentyyliamiini).

Harala sai tiedon positiivisesta testituloksesta 25.8.2020. Hänen pyytämänsä B-näyte vahvisti 15.9.2020 A-näytteen tuloksen. Harala hyväksyi vapaaehtoisen urheilun toimintakiellon 13.10.2020 ja toimintakielto on päättynyt 12.1.2021.

Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksessä Haralan rikkomusta pidettiin tahattomana. Lautakunnan päätöksen mukaan on todennäköistä, että kielletty aine oli tullut hänen käyttämästään ravintolisästä, jonka pakkauksessa tai tuoteselosteessa ainetta ei mainittu. Kurinpitolautakunta toteaa, että ravintolisien käyttöön liittyy aina dopingrikkomuksen riski ja Harala oli ottanut riskin käyttäessään suurta määrää erilaisia ravintolisiä.

Urheilijan tuottamus katsottiin lievimmäksi mahdolliseksi, kolmeportaisessa kategoriassa. Harala on kokenut urheilija ja kilpaillut kansainvälisissä kilpailuissa useita vuosia sekä saanut paljon koulutusta antidopingasioista. Hän on ollut tietoinen ravintolisien käyttöön sisältyvästä riskistä. Toisaalta Harala on toiminut erittäin huolellisesti. Hän on tehnyt kaikki vaadittavat tarkistukset ja käyttänyt luotettavina pitämiensä valmistajien tuotteita sekä suunnitellut ravintolisien käytön yhteistyössä Olympiakomitean asiantuntijan kanssa. Tästä huolimatta on urheilija aina itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisen dopingtestin yhteydessä.

Kilpailutulosten hylkäämistä testausajankohdan ja väliaikaisen toimintakiellon alkamisen välisenä aikana lautakunta piti kohtuuttomana. Haralan tuottamuksen aste nähtiin vähäisenä, eikä kielletystä aineesta todennäköisesti ollut hyötyä hänen urheilusuoritukselleen.

Haralan katsotaan rikkoneen Suomen antidopingsäännöstön kohtaa 2.1 urheilijalta otetussa näytteessä on kiellettyä ainetta, sen aineenvaihduntatuotteita tai merkkiaineita. Urheilijan näytteestä löydetty 5-metyyliheksaani-2-amiini (1,4-dimetyylipentyyliamiini), kuuluu Maailman antidopingtoimisto WADAn Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa luettelossa ryhmään S6.b. piristeet, jotka ovat kiellettyjä kilpailuiden aikana.

Päätöksestä voi valittaa Urheilun kansainväliseen välimiesoikeuteen (CAS) Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) ja Maailman antidopingtoimisto (WADA). Harala on ilmoittanut tyytyvänsä päätökseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>