Sunnuntairetki

Sunnuntairetki: Ikaalisten Ulvaanharju

Sunnuntairetki: Ikaalisten Ulvaanharju

SUN Radion ensimmäinen Sunnuntairetki suuntasi Ulvaanharjulle, Ikaalisiin.

Ulvaanharju on osa pidempää harjumuodostumaa, joka alkaa Hämeenkyröstä Lintuharjuna, jatkuu sieltä länsiluoteeseen Ulvaanharjuna, jota seuraa jyrkkäpiirteinen Vatulanharju. Vatulanharju-Ulvaanharjun harjujakso on kaikkiaan yli 10 kilometrin pituinen. Harjua pitkin kulkee
vanha Hämeenkankaantie. Hämeenkankaantienä tai Kyrönkankaantienä tunnettu tie on yksi Suomen keskiaikaisista pääteistä, joka on aikoinaan ollut ainoa kesäaikaan kuljettavissa ollut reitti Satakunnasta ja Hämeestä Pohjanmaalle.

Ulvaanharjun kodalla Ahti Lindberg

Sunnuntairetkellä oppaana on Kyrön luonnon aktiivi Ahti Lindberg, joka tutustuttaa meidät tarkemmin tämän valtakunnallisesti arvokkaan harjun historiaan, luontoon ja sen ympäristöön. Lindberg kertoo myös muista mielenkiintoisista ja historiallisista pakoista, jotka sijaitsevat lähellä Ulvaanharjua. Kuullaan mm. Vatsiaisten kylässä tehdystä Suomen suurimmasta rahalöydöstä sekä Kyröskosken puolella olevasta Annankivestä, jossa viimeinen mestaus on tehty vuonna 1818.

Ulvaanharjulla kasvaa karua kanerva- ja jäkälätyypin kangasmetsää, joka tarjoaa elinympäristön muun muassa kehrääjälle. Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen aktiivi Olavi Kalkko kertoo tarkemmin millainen tämä yöaktiivinen lintu oikein on.

Sunnuntairetki 7.2.2021: Ikaalisten Ulvaanharju, oppaana Ahti Lindberg:

 

Ulvaanharjun kota

 

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>