Uutiset

Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston ideakilpailun voittaja valittiin

Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston ideakilpailun voittaja valittiin

Kuva: Ympäri mennään ja yhteen tullaan 2 -ehdotuksessa oli suunniteltu mm. uusi sadepuutarha. Sadepuutarhan painanteeseen ohjataan alueen hulevesiä. Havainnekuva: maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy

Tampereen Kalevan keskuspuiston ja Kiovanpuiston kunnostuksen ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus Ympäri mennään ja yhteen tullaan 2. Voittajan valitsi Tampereen kaupungin asiantuntijoista koostunut palkintoraati, ja se nousi myös yleisöäänestyksen suosikiksi lähes tasoissa suunnitelman Kulkien Kalevassa kanssa. Voittajatyöryhmän kanssa jatketaan suunnittelua kevään aikana.

Voittajasuunnitelman tuotti maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy ja tekijöinä olivat maisema-arkkitehdit Matti Liski, Katri Tikkanen ja Elina Renkonen sekä maisema-arkkitehti ylioppilaat Hanna Poutanen, Ronja Rajamäki ja Katja Nurmi.

Tampereen kaupungin järjestämään ideakilpailuun kutsuttiin kaupungin maisema-arkkitehtuurin puitesopimuskumppanit. Kilpailulla etsittiin omaleimaista ja puistoalueelle sopivaa, taloudellisesti toteutettavaa ja kehityskelpoista kokonaisratkaisua, ja työlle oli asetettu ennakkoon vaatimuksia. Ehdotutuksissa toivottiin huomioitavan modernismin henki, nykyiset maastonmuodot, pitkät näkymälinjat ja kasvillisuus. Suurimmat toiminnalliset kunnostuskohteet kilpailualueella ovat Kiovanpuiston kenttä ja Pellervonkenttä sekä Kalevan Liikennepuisto Kalevan keskuspuiston puolella. Lisäksi uusiksi toiminnoiksi on määritelty parkourpuisto ja katukoripallokenttä sekä pumptrack-rata BMX-pyörille. Toiminnallisten paikkojen lisäksi puistossa on oltava vapaata tilaa kaupunkilaisten omaehtoiseen toimintaan ja oleskeluun. Ehdotuksissa tuli huomioida myös saavutettavuus ja esteettömyys.

Palkintoraadin mielestä voittajaehdotus Ympäri mennään ja yhteen tullaan 2 on selkeä ja yleisilmeeltään yhtenäinen ja rauhallinen. Ehdotus on raadin mielestä huolellisesti tutkittu ja sisältää useita toteuttamiskelpoisia maisema-arkkitehtonisia oivalluksia, kuten "opintien" Sammon koulujen välillä ja keskuspuiston tapahtuma-aukion, joka nivoo toiminnot yhteen vanhojen elementtien kanssa. Kiovanpuistossa pääpaino on rauhallisessa oleskelussa, pelailussa sekä leikki- ja opetustoiminnassa. Kalevan keskuspuisto puolestaan tarjoaa puitteet aktiivisille liikuntatoiminnoille ja sujuvalle läpikululle.

Raati arvosti hyvin sijoiteltuja toimintoja sekä keskeisen maisematilan ja avoimen nurmitilan säästämistä yhtenäisenä. Uusista toiminnoista huolimatta ehdotus säilyttää puistomaisen ilmeen. Puiston ytimeen, liikennepuiston eteläpuolelle suunnitellaan uusi tapahtuma-aukio. Viereinen oleskelunurmi säilyy lähes nykyisessä laajuudessaan kutsuen oleskeluun, pelailuun ja piknikille. Parkour saa keskeisen paikan aukiolta puistokahvilan ja oleskelunurmen välistä ja uusi, maastoon sovitettu BMX pumptrack-rata sijoitetaan pääpyöräilyreitin varteen. Katukoris sijoitetaan liikennepuiston itäpuolelle, ja sen reunoille rakennetaan katsomomaiset oleskeluportaat. Uintikeskuksen eteläpuolelle ja poistuvan Ritvan leikkipaikan paikalle on suunniteltu rauhallisempaa toimintaa - oleskelupaikkoja kuten uusi sadepuutarha. Sadepuutarhan painanteeseen ohjataan alueen hulevesiä. Puutarhan ympärille sijoitetaan oleskeluportaikot ja penkit, piknikpöydät ja istutusalueet.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>