Uutiset

Poliisi selvittänyt laajan vahingontekorikosten sarjan Valkeakoskella

Poliisi selvittänyt laajan vahingontekorikosten sarjan Valkeakoskella

Sisä-Suomen poliisilaitoksessa Valkeakosken poliisiasemalla on saatu päätökseen keväällä 2020 alkanut laaja vahingontekorikosten esitutkinta. Esitutkinnassa on onnistuttu selvittämään henkilöt, jotka ovat tehneet jopa useita satoja erilaisia spraymaalilla tai tussilla tehtyä töhryä Valkeakosken kaupungin alueella. Korvausvaatimusten odotetaan nousevan useisiin tuhansiin euroihin.

Poliisi sai vuoden 2020 kevään ja kesän aikana ilmoituksia useista Valkeakosken keskustan alueella tehdyistä graffiteista ja tageista, jotka oli tehty spraymaaleilla ja tusseilla. Viimeisimmät vahingonteot oli tehty vuoden 2021 alkupuolella. Vahingontekojen kohteeksi olivat joutuneet erilaiset julkiset ja yksityiset rakennukset, leikkipuistot, lyhtypylväät ja bussikatokset.

Vahingontekorikoksista kirjattiin 12 rikosilmoitusta. Varsinaisia vahingonteon kohteeksi joutuneita erillisiä paikkoja tai kohteita oli yli 50, joista yhdessä saattoi olla kymmenkunta tekijöiden tekemää töhryä. Toistaiseksi asianomistajien korvausvaatimukset ovat nousseet lähes 10 000 euroon. Eniten vahinkoa on kärsinyt Valkeakosken kaupungin ja Valkeakosken Energian omaisuus. Kaikki asianomistajat eivät ole esittäneet esitutkinnan aikana korvausvaatimusta ja he tulevat esittämään korvausvaatimuksensa tuomioistuinkäsittelyn yhteydessä.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille omien tutkimustensa avulla.

Teoista epäillään viittä nuorehkoa miestä, jotka ovat esitutkinnassa tunnustaneet teot. Yksi tekoihin syyllistyneistä nuorista miehistä on alle 15-vuotias.

Rikoslain mukaan vahingonteosta voidaan tekijä tuomita sakkorangaistukseen tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Rikoslain mukaan alle 15-vuotiasta lasta ei voida rangaista hänen tekemästään laissa rangaistavaksi säädetystä rikoksesta. On syytä muistaa, että vaikka alle 15-vuotiasta ei voi rangaista, niin vahingonkorvauslain mukaan myös alle 15-vuotias vahingon aiheuttaja on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

Poliisi tiedotti vahingonteoista kesän 2020 aikana pyytäen yleisövihjeitä ja tuolloin Valkeakosken kaupunki lupasi ratkaisevasta vihjeestä palkkion. Kevään ja kesän aikana poliisi tarkastikin useita saamiaan vihjeitä, mutta yleisövihjeet eivät tällä kertaa johtaneet läpimurtoon.

Poliisi kiittää kansalaisia vuoden 2020 kevään ja kesän aikana saamistaan vihjeistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>