Pirkanmaa

Aito Säästöpankki riuhtaisi poikkeusoloissakin kovan tuloksen – Raju konkurssiaalto ei lyö Pirkanmaalle, pankki ruokkii investointihalua

today16.2.2021

Background
share close
Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen uskoo, että Aito Säästöpankin reviiri, Pirkanmaa ja Satakunta, nousevat tukevasti jaloilleen koronapandemian jäljiltä, kun tautitilanne helpottaa. Aito Säästöpankki on koronavuoden menestyjiä. Viime vuoden tulos on toimialaan nähden hyvä. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen uskoo, että Aito Säästöpankin reviiri, Pirkanmaa ja Satakunta, nousevat tukevasti jaloilleen koronapandemian jäljiltä, kun tautitilanne helpottaa. Aito Säästöpankki on koronavuoden menestyjiä. Viime vuoden tulos on toimialaan nähden hyvä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Koronavuosi 2020 ei sulkenut Aito Säästöpankin kuningastietä. Fuusion tehnyt rahalaitos löi historiallisia tuloksia. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen kiteyttää onnistumisen asuntolainakauppaan, joka kasvoi peräti kymmenen prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020. Säästöpankkiirin mukaan niin yksityis- kuin yritysasiakkaat ovat selviytyneet ilman vaikeita lommoja poikkeusajasta. Esimerkiksi rajua konkurssiaaltoa ei ole näköpiirissä.

Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen on huojentunut, ja hän katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen. Hän kiittää pirkanmaalaisia ja satakuntalaisia, koska he ovat omaksuneet upeita selviytymiskeinoja vaikeissa poikkeusoloissa. Koronapandemia ei ole vaurioittanut yksityis- eikä yritysasiakkaiden taloudenpitoa Aito Säästöpankin reviirillä.

Ahonen muistuttaa, että Huittisten Säästöpankki yhdistyi Aito Säästöpankkiin historiallisen poikkeuksellisissa oloissa. Suomi meni kiinni viime maaliskuussa, ja erilaiset rajoitukset ovat verottaneet pankinkin toimintamahdollisuuksia. Esimerkiksi markkinointitapahtumat ovat olleet tyystin tauolla. Eivätkä pankkilaiset ole päässeet yritysvierailuille.

– Koronan synnyttämä uusi tilanne on haastanut niin pankin ammattilaiset kuin asiakkaatkin. Kokemukset todistavat, että molemmat ovat selviytyneet haasteista sekä ongelmista voittajina. Pankki-, raha-, sijoitus- ynnä muut asiat ovat hoituneet mallikkaasti, Ahonen kiittää.

Ahosen mielestä Aito Säästöpankki on selviytynyt poikkeusoloista kiitettävästi. Hänen mukaansa onnistumiset ovat mahdollistuneet, koska pankilla on ollut valmiina strategia, joka pohjaa digitalisaation voittokulkuun. Arki koulutti niin pankkilaisia kuin asiakkaitakin. Toimitusjohtajan mukaan henkilökunta on joutunut venymään, mutta heittäytymiset palkitaan onnistumisina.

– Ihmisille syntyi erityinen pärjäämisen tahto, hän kiteyttää.

Tilien saldot ovat vahvoja

Kun koronapandemia lujitti otettaan, monet yksityis- ja yritysasiakkaat hakivat oikea-aikaisesti lainojen lyhennysvapaita.

– Niiden määrä oli yhdessä hetkessä valtava. Onnistuimme ne käsittelemään rivakasti, Pirkko Ahonen sanoo.

Koronapandemian kolikon yhtenä puolena on, että yksityis- ja yritysasiakkaiden pankkitileille on kertynyt talouden puskureita. Arjessa on syntynyt merkittäviäkin säästöjä.

– Osa ihmisistä on aktivoitunut kotinsa tai kesäpaikkansa remontoinnissa. Nämä satsaukset ovat vahvistaneet muun muassa kauppaa, Ahonen painottaa.

Poikkeusvuodesta 2020 muodostui suorastaan historiallinen asuntokaupan vinkkelistä. Ahosen mukaan etenkin heinä-, elo- ja syyskuu olivat vauhdikasta aikaa.

– Rajusta asuntokaupasta kertoo parhaiten se, että oman pankkimme asuntolainakauppa kasvoi kymmenen prosenttia hyvätahtiseen vuoteen 2019 verrattuna, Ahonen tarkentaa.

Ahonen uskoo, että asuntokauppa käy vilkkaana tämänkin vuoden ajan, mutta määrät eivät ole aivan yhtä huljakoita. Hänen mukaansa kohde vaihtaa omistajaa, jos se on neliömäärältään oikeankokoinen, sijainniltaan nappi sekä osuva kohderyhmälleen.

Aito Säästöpankin horisontista tarkasteltuna pirkanmaalainen ja satakuntalainen yritysmaailma on hyvässä hapessa. Poikkeuksiakin on, mutta ne ovat vähemmistössä.

Ahonen näkee, etteivät synkät pilvet tule yrityskentän ylle.

– Yrittäjät kertovat todella upeista oivalluksista, joiden turvin he ovat miettineet ja järjestäneet liiketoimintaansa uuteen malliin. Ihailen innovatiivisuutta.

Ahonen muistuttaa, että pankissa odotetaan, että yrittäjät alkaisivat investoida. Nyt on rahaa tarjolla.

Tunnusluvut kertovat pärjäämisestä

Aito Säästöpankin ja Huittisten Säästöpankin yhdistyminen synnyttivät miljardipankin suomalaiseen rahalaitosmaailmaan.

Pirkko Ahonen sanoo, että keskeiset tunnusluvut puhuvat omaa kieltään fuusion onnistumisesta.

Nyt Aito Säästöpankilla on 68 200 asiakasta. Yhdistymisen hetkellä asiakkaita oli 71 700. Pankki poisti aktiivisesti päällekkäisasiakkuudet ja passiiviset asiakkuudet.

– Täysin uusia asiakkaita saimme lähes 3 500. Määrä on merkittävä, kun vertaamme sitä aikaan, jolloin markkinointiponnistelumme ovat olleet minimissään, Ahonen huomauttaa.

Aito Säästöpankin taseen loppusumma asettui 1,15 miljardiin euroon vuoden lopussa.

Luottojen määrä oli 1,18 miljardia euroa.

Liikevoittoa kertyi 9,22 miljoonaa euroa.

CET1 eli kansanomaisesti sanottuna vakavaraisuusprosentti asettui 22,7 prosenttiin.

Kokonaistyöntekijämäärä on 123.

– Pirkanmaalla ja Satakunnassa talouden ja elinkeinoelämän rattaat pyörivät hyvin. Usko tulevaisuuteen on vahva, Ahonen toteaa.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%