Päivän haastattelu, Uutiset

Uudet jätehuoltomääräykset edellyttävät taloyhtiöiltä toimia

Uudet jätehuoltomääräykset edellyttävät taloyhtiöiltä toimia

Suomen jätelaki on uudistumassa. Uudistuksella vastataan EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin. Tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja sen lajittelua ja kierrätystä lisätä merkittävästi. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 65 % vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2018 kierrätysaste Suomessa oli 42 %.

Lähivuosina kaikilta vähintään viiden asunnon kiinteistöiltä löytyy pihasta lajitteluastiat biojätteelle, metallille, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille. Lain on määrä tulla voimaan vuoden 2021 heinäkuussa. Monen lain kohdat tulevat kuitenkin voimaan siirtymäkauden jälkeen.

Alueellinen jätehuoltolautakunta on käsitellyt kunnalliset jätehuoltomääräykset ja määräykset koskevat Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakuntaa*.

Esityksen mukaan määräykset astuvat voimaan vaiheittain (vähintään 5 asunnon kiinteistöt)

  • Tampere: lasipakkaukset, metalli, biojäte 1.9.2021
  • Muut 16 kuntaa: lasipakkaukset, metalli, biojäte 1.4.2022
  • Tampere: kartonki- ja muovipakkaukset 1.9.2022
  • Muut 16 kuntaa: kartonki- ja muovipakkaukset 1.4.2023

Biojätteen keräysvelvoite laajenee lisäksi koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.9.2023.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan jätehuoltoinsinööri Anu Toppila kertoo uudistuksesta lisää sekä mm. siitä, että tuleeko lajittelun lisääntyminen nostamaan kiinteistöjen jätehuollon kustannuksia:

 

*Pirkanmaan Jätehuollon omistajakunnat: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>