Päivän haastattelu

Tampereella rottakanta kasvanut – kaupunkilaisille ohjeet ongelman ennaltaehkäisyyn

today17.2.2021

Background
share close

Poikkeuksellisen leuto talvi 2019-2020 aiheutti Tampereella rottakannan kasvun, ja ilmoituksia rottahavainnoista on tullut tänä talvena Tampereen ympäristöterveysyksikköön edeltäviä vuosia runsaammin, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Rottien ja muiden haittaeläinten toistuva esiintyminen kiinteistöllä johtuu yleensä jätehuoltoon liittyvistä ongelmista. Myös erilaiset maankaivutyöt saattavat aiheuttaa rottien liikehdintää.

Tämä talvi on ollut rotille ankara. Ravinnon loppuessa ne etsiytyvät lintujen ruokintapaikoille. Rotan jäljet tunnistaa hännän lumeen jättämistä viivakuvioista. Rottien kolot ovat halkaisijaltaan jopa kymmensenttisiä. Niiden jätökset ovat tummanruskeita ja päistä suippoja jopa 15 mm pitkiä pötköjä.

Terveystarkastaja Matti Naukkarinen muistuttaa, että rottien ennaltaehkäisy on tärkeätä, sillä rotat voivat saastuttaa elintarvikkeita, levittää tarttuvia tauteja ja tuhota rakenteita.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön haltija on tarvittaessa velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä. Ennaltaehkäisyssä on tärkeä varmistaa, että tuhoeläimillä ei ole ravintoa ja suojaa. Esimerkiksi maahan tippuneet ylimääräiset linnunruoat tai omenat tulee poistaa ja kompostorin tiiveydestä varmistua. Romu- tai lautakasat voivat toimia rottien pesimäpaikkoina.

Terveystarkastaja Matti Naukkarinen, Tampereen kaupungilta, kertoo aiheesta lisää:

 

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%