Uutiset

Tampereen Vähäjärvelle ja Iidesjärvelle rakennetaan pesälauttoja vesilinnuille

today19.2.2021

Background
share close

Tampereella alkaa tänä vuonna kaksi lintuvesien kunnostushanketta, johon on saatu ympäristöministeriön Kunta-Helmi-rahoitusta. Jo tällä viikolla tehdään valmisteluja Iidesjärvellä ja Härmälän Vähäjärvellä kelluvien pesälauttojen rakentamiseksi. Lauttojen tarkoitus on turvata lokki- ja vesilintujen pesintää. Rakennustyöt alkavat molemmilla järvillä helmikuun viimeisellä viikolla. Keväämmällä Iidesjärvellä alkavassa toisessa hankkeessa toteutetaan rantalaidunnusta hiehoille ja jatketaan järven hoitokalastusta.

Iidesjärvelle ja Vähäjärvelle rakennetaan noin 2×10 metrin kokoisia ponttooneilla kelluvia ”saaria”, jotka ankkuroidaan järven pohjaan. Lauttojen maa-aineksena käytetään turveharkkoja. Rakennustyöt kestävät maaliskuun puoliväliin, ja niistä vastaa Ekokumppanit Oy. Lauttojen läheisyyteen sahataan jäähän reikiä, ja lauttojen lähialue rajataan puukepeillä. Lautat odottelevat jäällä kevään tuloa.

–Jää heikkenee lauttojen lähialueilta kevään mittaan nopeammin kuin muualta järveltä, joten lauttojen läheisyydessä ei tulisi liikkua kevään aikana. Laitamme tiedotteet lautoista pesälauttojen lähelle sekä Iidesjärven lintutornille ja matonpesupaikalle ja Vähäjärven katselulaiturille, kertoo Petri Mäkelä Ekokumppaneista.

Vähäjärvelle rakennetaan yksi kelluva pesälautta ja Iidesjärvelle kaksi lauttaa. Niiden toivotaan houkuttelevan lokki- ja vesilintuja pesimään. Lautoilla emot ja pesät ovat paremmin turvassa maapedoilta kuten minkeiltä ja supikoirilta. Lauttoja huolletaan tarvittaessa lisäämällä niihin turvetta ja poistamalla vesakkoa.

Sekä Iidesjärven että Vähäjärven naurulokkien pesintämenestys on ollut huono viime vuosina. Vähäjärvellä naurulokkien pesintää ei ole havaittu viime vuosina lainkaan. Sekä Iidesjärvellä että Vähäjärvellä on aiemmin pesinyt ollut isoja naurulokkiyhdyskuntia. Lintuvesien haasteena onkin ollut naurulokkiyhdyskuntien huono tilanne, sillä lokkikolonian suojassa moni muukin lintulaji pesii paremmalla menestyksellä. Naurulokki on luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi vähenemisensä vuoksi.

Iidesjärvellä ja Vähäjärvellä pyydetään myös lokki- ja vesilinnuston pesintää haittaavia vieraslajeja, minkkejä ja supikoiria.

Lintuvesien kunnostushankkeista vastaa Tampereen kaupungilla ympäristönsuojeluyksikkö sekä kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -yksikkö. Lautat rakentaa Ekokumppanit Oy.

Lauttojen vaikutuksia linnustoon arvioidaan seurannalla vuosina 2021-2022.

Kirjoittaja: Pasi Vainionperä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%