Päivän haastattelu, Uutiset

Tredun oma käsidesi, olut, kasvovisiiri ja shampoo auttavat prosessiteollisuuden alan tunnettuuden kasvattamisessa

Tredun oma käsidesi, olut, kasvovisiiri ja shampoo auttavat prosessiteollisuuden alan tunnettuuden kasvattamisessa

Kuva: Heli Lampinen, Tredu

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on aloittanut oman käsidesin tuottamisen. Tredun käsidesi valmistetaan Hervannassa Hepolamminkadun toimipisteessä ja sitä käyttävät opiskelijat ja henkilökunta eri toimipisteissä. Käsidesiä valmistavat prosessiteollisuuden opiskelijat prosessialan opettajien johdolla. Opiskelijat ovat mukana kaikissa Tredu Käsidesin valmistusvaiheissa.

Lehtori Heli Lampinen kertoo, että ajatus käsidesin valmistuksesta lähti jo viime keväänä kun koronaepidemia alkoi. Alkuun oli tärkeätä selvittää, että toiminta tapahtuu kaikkien asetusten mukaisesti. Prosessi on tarkka työskentelyvaiheita ja valmiin tuotteen turvallisuusvaatimuksia myöten.

Käsidesi ei ole Tredun ensimmäinen oma tuote. Mm. viime keväästä alkaen on valmistettu 3D-tulostimilla kasvovisiirien pantaosia. Viisirit menevät pandemiavastaanoton käyttöön. Tredussa on myös oma Tredu panimo, josta on toimitettu kaksi erää Rohkee-olutta hervantalaiseen olutravintolaan. Lampisen mukaan visiona on tulevaisuudessa kasvattaa prosessiosaston tasakatolla ohraa mallastusta varten. Oluen valmistuksesta syntyvästä mäskistä saadaan multaa, jota voitaisiin hyödyntää ohran kasvatuksessa. Suunnitteilla on myös mm. Tredun oma koirashampoo. Tuotteiden valmistuksen avulla opiskelija hahmottaa tuotteiden valmistusvaatimukset käytännönläheisesti.

Prosessiteollisuuden ala on suurelle yleisölle usein tuntematon. Alan ammattilaiset, prosessinhoitajat, varmistavat arkisen elämän perustoimintojen sujuvuuden. Prosessinhoitajat valvovat laitoksien toimintoja esimerkiksi puhtaanvedenlaitoksissa, jäteveden käsittelyssä ja sähkölaitoksilla. Prosessinhoitajat valmistavat mm. uusia biotuotteita kuten biopohjaisia pakkauksia, biopolttoaineita ja biokemikaaleja kuten maaleja, liimoja sekä kosmetiikkaa.

Lampinen kertoo, että opetuksen tuotteistaminen on tärkeää juurikin siksi, että se toisi alalle tunnettavuutta. Toiveena on, että Tredusta päästäisiin omien tuotteiden kanssa Pirkanmaan yläkouluihin esittelemään konkreettisesti mitä mahdollisuuksia prosessiteollisuuden ala tarjoaa.

Lehtori Heli Lampinen kertoo tarkemmin Tredun omasta käsidesistä sekä opiston prosessiteollisuus alan kuulumisista:

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>