Päivän haastattelu, Uutiset

Poistotekstiilin keräys alkanut Tampereella ja Orivedellä

Poistotekstiilin keräys alkanut Tampereella ja Orivedellä

Pirkanmaan Jätehuolto on ensimmäisten jätelaitosten joukossa mukana valtakunnallisessa poistotekstiilin keräyksessä. Nyt alkavassa kokeilussa pirkanmaalaiset voivat tuoda maksutta kodin poistotekstiiliä kahteen vastaanottopisteeseen: Tampereen Nextiiliin ja Oriveden jäteasemalle.

Tähän mennessä poistotekstiili on ollut sekajätettä. Tavoitteena on, että poistotekstiiliä kierrätetään uusiomateriaaliksi, jota kierrätysteollisuus voi höydyntää. Lajitellusta poistotekstiilistä poistetaan ei-tekstiiliset osat kuten napit ja vetoketjut, minkä jälkeen tekstiilin rakenne avataan irtonaiseksi kuiduksi, jota kierrätysteollisuus voi hyödyntää tuotteiden valmistuksessa. Ideaalitilanteessa kuidusta tehdään lankaa ja kangasta.

Poistotekstiili on rikkinäistä, mutta puhdasta tekstiiliä, joka voidaan kierrättää uusiomateriaaliksi. Poistotekstiili on herkästi pilaantuva jätelaji, koska se sisältää runsaasti orgaanista materiaalia. Kosteana säilytetty tekstiili alkaa helposti haista tunkkaiselta ja lopulta se homehtuu. Tästä syystä poistotekstiilin keräykseen ei saa laittaa kosteita, homeisia tai vahvasti haisevia tekstiilejä. Pahimmillaan pilaantunut tekstiili pilaa ison määrän ympärillä olevia tekstiilejä.

Poistotekstiilin kierrätystä kehitetään parhaillaan Lounais-Suomen Jätehuollossa. Valmisteilla olevan jätelain mukaan poistotekstiilin lajittelu ja keräys aloitetaan Suomessa vuonna 2023.

Näin lajittelet tekstiilit:

  • Myy tai lahjoita vaatteet ja muut kodin tekstiilit, jotka ovat ehjiä ja joita voi vielä käyttää.
  • Tuo poistotekstiilin keräykseen tekstiilit, jotka ovat rikkinäisiä, mutta puhtaita. Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut, hameet ja takit) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteita tai sukkia ei oteta vastaan hygieniasyistä. Pakkaa tekstiilit muovipusseihin ja sulje pussit hyvin. Jos poistotekstiilin joukosta löytyy käyttöön sopivia vaatteita tai muita kodin tekstiilejä, ne voidaan poimia myyntiin Nextiilin myymälään tai kierrätyskeskuksiin.
  • Laita selvästi likaiset, märät ja homeiset tekstiilit sekajätteeseen. Sekajätteeseen laitetuista tekstiileistä saadaan myös ympäristöhyötyä, kun niistä tehdään Tammervoiman hyötyvoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Poistotekstiilin keräyksestä kertoo tarkemmin Pirkanmaan Jätehuollon toimintajärjestelmäasiantuntija Saana Ojala:

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>