Pirkanmaa

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen: ”Teollisuudella on kova veto päällä”

today23.3.2021

Background
share close
Maaliskuinen taivas on Pirkanmaalla kirkas ja selkeä. Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen sanoo, että maakunnan teollisuudella on hyvä vauhti päällä. Koronapandemia ei ole heittänyt juurikaan kapuloita teollisuuden rattaisiin. Brexit haastaa vienti- ja tuontiyrityksiä, joilla on yhteistyötä Ison-Britannian kanssa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Maaliskuinen taivas on Pirkanmaalla kirkas ja selkeä. Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen sanoo, että maakunnan teollisuudella on hyvä vauhti päällä. Koronapandemia ei ole heittänyt juurikaan kapuloita teollisuuden rattaisiin. Brexit haastaa vienti- ja tuontiyrityksiä, joilla on yhteistyötä Ison-Britannian kanssa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Teollisuuden rattaat pyörivät vauhdikkaasti Pirkanmaalla. Ison-Britannian kanssa tekemisissä olevat yritykset ovat joutuneet ennennäkemättömään paperirumbaan, ja ne ovat joutuneet suostumaan tahmeaan tavaroiden kulkuun. Brexitin kaikki seuraukset eivät vielä ole edes tiedossa. Koronapandemia kurittaa olan takaa muun muassa maakuntamme matkailu- ja ravintola-, tapahtuma-, urheilu- sekä kulttuurialaa. Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen luonnehtii elinkeinoelämän isoa kuvaa olosuhteisiin nähden myönteiseksi.

Koko Pirkanmaalla toimivalla Tampereen kauppakamarilla on runsaat 2 000 jäsentä. Toimitusjohtaja Antti Eskelinen sanoo, että vuosi sitten maaliskuussa Suomeen rantautunut ja yhteiskunnan kertaheitolla pysäyttänyt koronapandemia ei ole tehnyt yritysmaailmalle niin pahaa jälkeä kuin synkimmät pelot ja ennusteet maalasivat.

– Koronapandemia ei ole moukaroinut, eikä se ole turmellut maamme teollisuutta, puhumattakaan oman maakuntamme teollisuutta, yhtä vahingoittavasti kuin esimerkiksi vuosina 2007-2009 vellonut kansainvälinen finanssikriisi teki. Maassamme on vältytty rajuilta uhkakuvilta, Eskelinen kuvaa.

Eskelinen iloitsee, että pirkanmaalaiset teollisuusyritykset kertovat toiminnastaan myönteisiä tietoja, joka kasvulukuja.

– Monen vientiyrityksen ulkomaankauppa on vetänyt jopa koronapandemian aikaa suotuisammin, Eskelinen lisää.

– Koronapandemia on näkynyt yritysten arjessa konttipulana. Logistiikkaketjut eivät ole toimineet normaaliaikojen tapaan. Konttipula on vaikuttanut korottavasti rahtien hintaan. Yritykset ovat kertoneet jopa nelinkertaisista hinnoista, Eskelinen toteaa.

Elinkeinoelämän kolikolla on tunnetusti monta puolta. Eskelinen muistuttaa, että Pirkanmaalle ratkaisevan tärkeällä Tampere-Pirkkalan lentoasemalla on ollut kovin verkkaista. Matkustaminen on tyssännyt kuin seinään.

– Olemme sisämaan maakunta. Näin ollen meillä ei ole ollut arjessamme koronapandemian synnyttämiä rajaongelmia. Me suomalaiset olemme tunnettuja lainkuuliaisuudestamme. Pirkanmaalaiset ovat toimineet vastuullisesti koronapandemian suitsemisessa, Eskelinen kiittää.

Pirkanmaa ja etenkin sen dynamokaupunki Tampere on merkittävä tapahtuma-, kulttuuri-, viihde- ja urheilualan keskus. Tampereen Messut on yksi suurista toimijoista, jonka liiketoiminta on suorastaan romahtanut. Koronapandemia on hiljentänyt muun muassa Tampere-Talon ja teatterit.

Kauppakamari paiskii kovasti töitä

Toimitusjohtaja Antti Eskelinen korostaa, että Tampereen kauppakamari tekee ahkerasti työtä jäsentensä hyväksi koronapandemian riepottelemassa toimintaympäristössä.

Eskelisen mukaan kauppakamarin hallitus sekä kymmenen valiokuntaa ovat syventyneet esimerkiksi uuden tiedon etsimiseen ja tuottamiseen. Huomionarvoista on, että valiokunnissa on peräti 300 jäsentä erikoisosaamisensa kanssa.

– Kun yhteiskuntamme sulkeutui vuosi sitten, ja maamme rajat menivät kiinni, teimme tuloksellista yhteistyötä esimerkiksi sisäministeriön ja rajavartioston kanssa. Hoidimme asioita niin, että joillekin yrityksille välttämättömän tärkeät ulkomaalaiset asiantuntijat ja työntekijät pääsivät liikkumaan, Eskelinen kertoo.

Brexit teettää työtä

Koronapandemian lisäksi Iso-Britannian eroaminen Euroopan unionin jäsenyydestä on aiheuttanut päänvaivaa myös Pirkanmaalla. Brexit on iskenyt yrityksiimme, joiden vienti tai tuonti on vaikeutunut uudessa tilanteessa.

Tampereen kauppakamari on järjestänyt infotilaisuuksia brexitin tiimoilta. Ne ovat keränneet hyvin osallistujia.

– Yritykset tarvitsevat EU:n ulkopuolelle tapahtuvaan vientiin erikoistodistuksia, joita olemme antaneet, Antti Eskelinen kertoo.

Pirkanmaan viennissä Iso-Britannia on TOP 10- -listalla.

Eskelinen nostaa esille osaajapulan, joka pahenee myös pirkanmaalaisessa teollisuudessa.

– Lähivuosina suuret ikäryhmät eläköityvät. Koulutuksen olisi nyt kiireesti vastattava todelliseen ammattilaisten tarpeeseen. Yhteiskuntamme olisi tehtävä kaikkensa, jotta kaiken ammattityön arvostus voimistuisi maassamme. Tarjolla on erittäin hyviä työtehtäviä, Eskelinen korostaa.

Avant Tecno Oy:n perustaja, toimitusjohtaja ja teollisuusneuvos Risto Käkelä kertoo, että brexit teettää olan takaa paperitöitä. Lisäksi tuotteet liikkuvat etanan vauhtia. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Avant Tecno Oy:n perustaja, toimitusjohtaja ja teollisuusneuvos Risto Käkelä kertoo, että brexit teettää olan takaa paperitöitä. Lisäksi tuotteet liikkuvat etanan vauhtia. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Paljon papereita ja toiminnan hitautta

Monipuolisista pienkuormaajistaan kansainvälisesti tunnettu ylöjärveläinen Avant Tecno Oy on selviytynyt koronapandemiasta vähin vaurioin, mutta brexit teettää lisätyötä.

Toimitusjohtaja, teollisuusneuvos Risto Käkelä sanoo, että Iso-Britannian-vienti sujuu varsin hyvin. Siellä kysyntä on jopa voimistunut.

– Brexit konkretisoituu paperitöinä, joiden määrä on suorastaan valtava, Käkelä kuvailee.

– Brexitin toinen konkreettinen vaikutus on tavarankulun verkkaisuus, hitaus. Rahdin siirtyminen maasta maahan vaatii merkittävästi enemmän aikaa kuin Iso-Britannian kuuluessa Euroopan unioniin. Tämä kiusaa etenkin varaosatoimituksiamme, Käkelä tarkentaa.

Käkelä iloitsee, ettei brexit ole vähentänyt brittien kiinnostusta ylöjärveläisiä laatukoneita kohtaan.

– Tilanne näyttää olevan mieluummin päinvastainen, Käkelä toteaa.

Käkelän mukaan Avant Tecno satsaa merkittäväösti Iso-Britanniassa olevaan varaosavarastoonsa, jotta siellä olevat asiakkaat saavat tarvitsemansa tuotteet inhimillisessä ajassa.

Käkelän mukaan koronapandemia ei ole muodostunut uhkaksi Avant Tecnolle. Hänen mukaansa pandemiasta isosti kärsivät maat, kuten Belgia, vetävät kasvavissa määrin pienkuormaimia työkaluineen.

– Viime tilikautena saavutimme parinkymmenen prosentin kasvun liikevaihdossamme. Olemme olleet koko toimintamme ajan vakaalla kasvu-uralla.

Leomuovin toimitusjohtaja Risto Kalliainen odottaa, että yritys alkaa saada tarvitsemaansa raaka-ainetta Isosta-Britanniasta. Brexitin aikana raaka-ainetta ei ole saapunut Akaaseen grammakaan. (Kuva: Akaan Seudun arkisto)
Leomuovi Oy:n toimitusjohtaja Risto Kalliainen odottaa, että yritys alkaa saada tarvitsemaansa raaka-ainetta Isosta-Britanniasta. Brexitin aikana raaka-ainetta ei ole saapunut Akaaseen grammakaan. (Kuva: Akaan Seudun arkisto)

”Ei grammaakaan raaka-ainetta”

Kestävää muovia teollisuudelle valmistava akaalainen Leomuovi Oy tuntee brexitin vaikutukset suuresti arjessaan.

Toimitusjohtaja Risto Kalliainen sanoo, ettei yritys ole pystynyt tuomaan vielä grammaakaan tarvitsemaansa raaka-ainetta Isosta-Britanniasta.

– Viimeinen raaka-aine erämme tuli viime vuoden puolella. Osasimme silloin varautua brexitin synnyttämiin seurauksiin. Nyt elämme odotuksessa, Kalliainen toteaa.

Kalliainen muistuttaa, että Iso-Britannia on ainoa paikka, josta Leomuovi pystyy saamaan kyseistä raaka-ainetta.

Lunetten toimitusjohtaja Heli Kurjanen, Kuva: Juha Jäntti
Toimitusjohtaja Heli Kurjanen odottaa, että brexitin jälkeinen Iso-Britannia voi tarjota juupajokelaisyritykselle aikaisempaa vetävämmät vientimarkkinat. (Kuva: Juha Jäntti)

”Kasvun merkkejä aistittavissa”

Juupajoella toimivan Lune Group Oy:n arjessa seurataan ahkerasti ja tarkasti brexitiä.

Lunetten toimitusjohtaja Heli Kurjanen sanoo, että brexitin synnyttämä tilanne on vielä epäselvä. Hänen mukaansa yrityksessä selvitetään aktiivisesti käytäntöjä ja etsitään joustavia vientimahdollisuuksia. Esimerkiksi tuotantotiimi ratkoo logistiikan haasteita.

– Ennakoimme brexitin aiheuttamaa uutta todellisuutta, joten vahvistimme ajoissa varastojamme Isossa-Britanniassa, Kurjanen kertoo.

Brexitillä voi olla juupajokelaisyrityksen vinkkelistä myönteisiäkin vaikutuksia. Kurjasen mukaan Ison-Britannian markkinoilta voi jäädä pois kilpailijoita, jotka ovat toimineet halvan hinnan varassa.

– Pidämme nyt Isoa-Britanniaa erittäin potentiaalisena kasvun näkökulmasta, Kurjanen toteaa.

Hyvässä vauhdissa olevaa vuotta Kurjanen kuvaa myönteisen edistymisen ajaksi.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%