Uutiset

Rattijuopumuksista jo puolet huumeratteja

Rattijuopumuksista jo puolet huumeratteja

Keskusrikospoliisi on julkaissut tilastot vuonna 2020 Rikostekniseen laboratorioon toimitetuista verinäytteistä tehdyistä alkoholi-, huumausaine- ja lääkeainetutkimuksista. Kokonaiskuvan muodostamiseksi tilastoihin on sisällytetty myös tietoja poliisin tarkkuusalkometreillä tehdyistä alkoholin hengitysilmamittauksista. Tarkkuusalkometrimittaukset ovat yhtä luotettavia kuin tutkimukset verestä. Huumaus- ja lääkeaineita tutkitaan vain verestä.

Vuonna 2020 poliisissa tehtiin noin 22 000 liikennejuopumustutkimusta verinäytteistä ja hengitysilmasta. Alkoholin osuus tapauksista on ollut jo vuosia loivassa laskussa, mutta hyvän kehityksen kumoaa muiden huumaavien aineiden määrän merkittävä kasvu. Vuonna 2020 alkoholi- ja huumausainelöydöksiä tehtiin ensimmäistä kertaa käytännössä yhtä paljon, molempia hieman yli 12 000 kpl.

Vuonna 2020 tutkittiin kaikkiaan 16 841 verinäytettä (2019: 14 033). Verenalkoholitutkimuksista 83 prosentissa tulos ylitti rangaistavuuden rajan (0,5 promillea). Huumaus- ja lääkeainetutkimusten osalta 93 prosentissa näytteistä todettiin vähintään yksi huumaus- tai lääkeaine.

Alkoholiliikennejuopumuksissa 10 vuoden seurantajakson aikana laskua on tapahtunut kaikissa ikäryhmissä lukuun ottamatta yli 65-vuotiaiden ryhmää. Myönteinen kehitys on ollut hieman suurempaa törkeiden liikennejuopumusten kuin perusmuotoisten liikennejuopumusten kohdalla.

Huumaus- ja lääkeainetutkimuksissa on tyypillistä, että positiiviseksi todetusta verinäytteestä todetaan useita eri aineita. Erilaisia huumaus- ja lääkeaineita löydettiin tutkituista verinäytteistä kolminkertainen määrä näytteiden määrään verrattuna, yhteensä 36 052 huumaus- ja lääkeainelöydöstä 12 032 näytteessä.

Yleisimmät verinäytteissä todetut huumausaineet kuuluivat amfetamiiniryhmään. Amfetamiinia todettiin 7 913 näytteessä (2019: 5 640), metyleenidioksimetamfetamiinia (MDMA) 746 näytteessä (2019: 592) ja metamfetamiinilöydöksiä 211 näytteessä (2019: 798). Seuraavaksi yleisin löydös huumausaineiden ryhmässä oli kannabis, jota todettiin 2 228 näytteessä (2019: 1 806). Tilastoihin ei ole sisällytetty kannabiksen ja kokaiinin aineenvaihduntatuotteita (karboksitetrahydrokannabinoli ja bentsoyyliekgoniini), sillä ne eivät ole biologisesti aktiivisia eivätkä vaikuta toimintakykyyn.

Yleisimmin todetut lääkeaineet kuuluivat bentsodiatsepiinien ryhmään. Niitä todettiin yhteensä 16 419 kpl näytteestä (2019: 12 641). Lääkeainetapausten osalta on huomioitava, että kaikki positiivisiksi todetut tapaukset eivät ole liikennejuopumuksia, sillä lääkettä on voitu käyttää lääkärin määräämänä ja hoito-ohjeiden mukaisesti.

Tilastoihin eivät sisälly liikennevalvonnan seulontapuhallukset.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>