Sunnuntairetki

Sunnuntairetki: Pikku-Ahvenisto Ylöjärvellä

Sunnuntairetki: Pikku-Ahvenisto Ylöjärvellä

Sunnuntairetki tutustui tällä kertaa Ylöjärven keskustan tuntumassa sijaitsevaan Pikku-Ahveniston luontopolkuun. Oppaana toimii Ylöjärvi-Seura ry:n puheenjohtaja Minna Sorsa.

Järven ympäri kiertävä helppokulkuinen luontopolku on 1,5 km pitkä. Järven länsipäädyssä on kota, missä voi nauttia eväitä luontoretken lomassa. Retkeilijöiden on huomioitava, että tulenteko on kiellettyä muualla kuin merkityllä tulentekopaikalla.

Pikku-Ahveniston järvi on suppakuoppa, joka on syvimmillään noin 25 metriä. Alueen syvin vedetön, lähes 30 metrin syvyinen suppa sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä järvestä.

Iltahämärässä Pikku-Ahvenistolla voi tavata mm. lepakoita. Vastaan voi osua vesisiippoja, viiksisiippoja sekä pohjanlepakoita.

Pikku-Ahvenistolla on kauniin luonnon ja maisemien lisäksi erittäin mielenkiintoinen historia. Metsänhoitaja Antti Penjami Mäkikylä osti järven ympäröimät maat vuodenvaihteessa 1904-1905. Arkkitehti Paavo Uotilan suunnitteleman päärakennuksen pirttiosa valmistui vuonna 1906 ja arkkitehti Wivi Lönnin piirtämä laajennusosa v. 1914. Rakennuksen viereisen pihakumpareen päälle rakennettiin Ylöjärven ensimmäinen urheilukenttä vuosina 1909-1910.

Sunnuntairetki 11.4.2021: Ylöjärvi-Seura ry:n puheenjohtaja Minna Sorsa:

 

Sunnuntaibongauksessa tutustuttiin yhteen ensimmäisistä muuttolinnuistamme eli isokoskeloon. Olavi Kalkko, Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä, kertoo mm. kuinka osa naaraista ryöstää poikasia muilta naarailta, jolloin syntyy suurpoikueita.

Sunnuntaibongaus 11.4.2021: Isokoskelo:

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>