Päivän haastattelu

Tuore selvitys: Osa lapsista saa aikuisilta seksuaalissävytteisiä viestejä viikoittain

today27.4.2021

Background
share close

Pelastakaa Lapset ry on julkaissut tuoreen selvityksen lasten ja nuorten kokemasta groomingista netissä. Grooming lasten silmin -selvitys kertoo lasten ja nuorten kokemasta moniulotteisesta ilmiöstä, jossa aikuinen pyrkii houkuttelemaan lapsen näennäiseen vapaaehtoiseen kanssakäymiseen päämääränä lapseen kohdistuva seksuaaliväkivalta netissä tai fyysisessä kontaktissa.

Kyselyyn vastasi tämän vuoden (2021) helmi-maaliskuussa yhteensä 1762 Suomessa asuvaa 11−17-vuotiasta lasta. Kyselyyn vastanneet lapset tavoitettiin koulun ja sosiaalisen median eri kanavien kautta. Selvityksen tavoitteena oli tuottaa tietoa siitä, miten lapset ymmärtävät, tunnistavat ja kokevat netissä tapahtuvan groomingin.

Selvityksen mukaan 62 % lapsista kertoi, että heihin on ollut netin välityksellä yhteydessä henkilö, jonka tiesivät tai epäilivät olleen aikuinen tai lasta vähintään viisi vuotta vanhempi. Tilastollisesti eniten yhteydenottoja saivat tytöt ja lapset, jotka eivät halunneet määritellä sukupuoltaan. Tulosten mukaan lapset saivat aikuisilta seksuaalissävytteisiä viestejä viikoittain (17 %) tai vähintään kerran kuukaudessa (29 %). Tytöt saivat poikia useammin seksuaalissävytteisiä yhteydenottoja aikuisilta.

Selvityksen mukaan kolmasosa lapsista ei ollut kertonut asiasta kenellekään. Vain 12 % lapsista kertoi asiasta viranomaiselle. Valtaosa (93 %) lapsista oli kertonut kokemuksistaan jollekin ystävälle. Selvityksen tulokset ovat linjassa aikaisempien Suomessa tehtyjen kyselyiden, kuten kouluterveyskyselyn tai lapsiuhritutkimuksen, kanssa.

Kyselyssä selvitettiin lisäksi, miksi lapset eivät kerro kokemuksistaan kenellekään: lapsista 75 % vastasi, että heidän mielestään asia ei ollut niin vakava, että siitä olisi tarvinnut kertoa. Lähes 50 % lapsista ei uskonut, että kertominen olisi auttaa. Selvityksen mukaan osassa tapauksia lapset olivat kertoneet kokemuksistaan aikuiselle vasta silloin, kun joku aikuinen oli asiasta kysynyt.

Osa lapsista oli ilmoittanut kokemuksistaan nettipoliisille. Yksi matalan kynnyksen ilmoituskanava on Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palvelu.

Pelastakaa Lapset ry:n Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminnon erityisasiantuntija Tanja Simola kertoo lisää selvityksen tuloksista:

 

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%