Uutiset

Poliisilla huoli alaikäisten jakamista intiimeistä kuvista

Poliisilla huoli alaikäisten jakamista intiimeistä kuvista

Hämeen poliisi kertoo, että sen tietoon tulee viikoittain tapauksia, joissa alaikäinen lapsi tai nuori on laittanut sosiaalisen median palveluun kuvia tai videoita itsestään vähäpukeisena tai alastomana. Ne ovat lähteneet leviämään esimerkiksi Snapchatin välityksellä kaveripiirissä tai laajemminkin. Ilmiö on huolta herättävä ja siitä voi aiheutua monenlaista harmia ja kauaskantoisiakin ikäviä seurauksia.

Nykynuorille on luontaista ja arkipäiväistä käyttää erilaisia sosiaalisen median alustoja keskinäiseen kanssakäymiseen, ja siellä jaetaan paljon kuvia ja videoita. Pääsääntöisesti lähetetyt kuvat ovat lapsen tai nuoren itse ottamia. Kuvia lähetetään tavallisesti jonkun pyynnöstä tai vastauksena toisen lähettämään intiimiin kuvaan.

Lähtökohtaisesti kuvat ovat kuitenkin tarkoitettu henkilökohtaisesti vain kuvan vastaanottajalle. Niitä ei ole tarkoitettu yleiseen jakoon kaikkien katseltaviksi. Intiimien kuvien leviäminen laajemman joukon katseltaviksi on kuvissa esiintyvälle nuorelle erittäin kiusallista. Siitä aiheutuu häpeän tunteita ja voi pahimmillaan aiheuttaa kauaskantoisiakin haitallisia seurauksia.

Nuoret eivät välttämättä tiedosta sitä, että kerran verkkoon laitettuja kuvia ei saa sieltä enää pois. Mikäli taas levittää toisen luottamuksella lähettämän intiimin kuvan, pettää toisen luottamuksen ja saattaa samalla syyllistyä tapauksesta riippuen rikokseen.

Mahdollisia rikoksia intiimien kuvien levittämiseen liittyen voivat olla esimerkiksi kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittämien ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen.

Huoltajien vastuuta ja kasvatusta on tässä asiassa syytä korostaa, poliisi muistuttaa. Poliisin mukaan olisi erittäin tärkeää, että huoltajat kävisivät näistä asioista nuorten kanssa keskustelua ja opastaisivat heitä toimimaan järkevästi sekä vastuullisesti. Keskusteluissa olisi hyvä pohtia asiaa sekä intiimin kuvan lähettäjän, että niitä edelleen levittävän näkökulmasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>