Sunnuntairetki

Sunnuntairetki: Pirunvuoren luonnonsuojelualue

Sunnuntairetki: Pirunvuoren luonnonsuojelualue

Kesäkuun ensimmäisessä Sunnuntairetkessä tutustuttiin Pirunvuoren luonnonsuojelualueeseen. Pirunvuori sijaitsee Ellivuoren alueella Sastamalan Karkussa. Oppaana retkellä toimii Sastamalan Oppaat ry:n puheenjohtaja Eija Vaateri.

Pirunvuorella on jään kuljettamia kivenlohkareita, luola ja muinaisrannalle syntynyt pirunpelto. Alueen pinta-ala on 3,4 ha.

Pirunvuorella sijaisee luonnonkivistä rakennettu taidemaalari Emil Danielssonin (1882-1967) erämaa-ateljee. Kivilinna rakennettiin vuonna 1906 yhden kesän aikana muutaman paikallisen miehen voimin ilman nykyaikaisia rakennusvälineitä. Rakennus rakennettiin viereisestä pirunpellosta kerätyistä kivistä. Kivet sovitettiin toistensa lomaan niin hyvin, että laastia ei tarvittu lainkaan.

Sastamalan kaupunki pitää Kivilinnaa auki kesäisin, ja tällöin kivilinnassa on vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Pirunvuorelta löytyy mm. Pirunluola, jonka kerrotaan olleen aikoinaan pirun asunto. Perimätiedon mukaan luolasta oli käytävä moneen paikkaan kuten esim. Vesilahden Laukkoon. Nykyisin voi vuoren laelta hyvällä säällä nähdä neljä kirkkoa. Nämä neljä ovat Karkun kirkko, Sastamalan Pyhän Marian kirkko, Tyrvään kirkko ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.

Kivilinnan läheisyydessä sijaitsee Peikkovuori, joka tarjoaa satuelämyksiä lapsille ja metsähetkiä aikuisille. Peikkovuori on auki kesäisin.

Sunnuntairetki 6.6.2021: Pirunvuoren luonnonsuojelualue:

 

Sunnuntaibongauksessa otettiin tällä kertaa selvää valkohäntäpeurasta, jota esiintyy Pirunvuoren alueella runsaasti. Millainen eläin tämä Pirkanmaan maakuntaeläin on, siitä tarkemmin kertoo intendentti Marko Haapakoski Ähtärin Eläinpuistosta:

Sunnuntaibongaus 6.6.2021: Valkohäntäpeura:

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>