Sunnuntairetki

Sunnuntairetki: Juupajoen rotko

today13.6.2021

Background
share close

Sunnuntairetki tutustui tällä kertaa Juupajoen rotkoon, joka on n. 30 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue. Jopa 30 metriä syvä rotkolaakso on luonnontilainen, jääkauden muovaama. Sen pohjolla virtaa joki. Tämän satumaisen kauniin luontokohteen oppaana toimii Juupajoen kunnan projektityöntekijä Katriina Vuorikivi.

Juupajoen rotkolaakso eli raviini on syntynyt jääkauden muovaamana. Raviinilehdot ovat Suomessa harvinainen luontotyyppi. Rotkolaakso on rehevää ja ravinteikasta lehtoa tai lehtomaista kangasmetsää. Rotkon puusto on pääosin kuusivaltaista ja sen lehtomainen aluskasvillisuus on runsaslajikkeista.

Rotkon alueen kasvillisuudesta on aikanaan tehty yli 130 kasvin kasviluettelo. Merkittävimmiksi ovat mainittu mm. erilaiset ja runsaat sanias-, korte-, ja kevätlinnunsilmäkasvustot, kaislakara, lehtotähtimö ja lehtopalsami. Alueella on havaittu n. 40 lintulajia, mm. Suomessa harvinainen virtavästäräkki.

Juupajoen kunta ylläpitää rotkon luonnonsuojelualueella kulkevia luontoreittejä.

Keltainen reitti on 420 metriä pitkä. Reitti alkaa parkkipaikalta, josta laskeudutaan 130 porrasaskelmaa alas rotkolaaksoon.

Punainen reitti on n. 920 metriä pitkä. Reitti on alueen luonnollisen maastomuodon vuoksi erityisen haastava. Kapeat ja kaltevat polut kulkevat jyrkänteen reunalla.

Pyykkirannan sinisen reitin turvallisuutta on parannettu Juupajoen rotkohanke 2021- nimisessä hankkeessa kesän 2021 aikana. Hankkeen aikana rakennetaan mm. uudet pitkospuut, käsijohteita, sekä esteetön luontokohde näköalapaikkoineen ja laavuineen. Sininen reitti on tavoitteena saada auki kesäkuun loppuun mennessä. Laavu valmistuu elokuussa.

Juupajoen rotkoa on tarinallistettu erilaisten sammalhahmojen kautta. Talkooporukka on yhdessä ideoinut ja valmistanut mm. sammaleista ja muista luonnonmateriaaleista hauskoja ja mielikuvituksellisia teoksia, joita voi kesän aikana käydä bongailemassa reittien varrella. Teokset ovat sijoitettu siten, että kiirehtien niitä ei huomaa välttämättä lainkaan.

Sunnuntairetki 13.6.2021: Juupajoen rotko:

 

Sunnuntaibongauksessa otettiin tällä kertaa selvää linnusta nimeltä hernekerttu, joka on nähty myös Juupajoen rotkolla. Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen aktiivi Olavi Kalkko kertoo tarkemmin hernekertusta:

Sunnuntaibongaus: Hernekerttu:

 

 

Yhteistyössä: 

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%