Uutiset

Kuntavaalit: Tampereella kisa suurimmasta puolueesta äärimmäisen tiukka, ratkaiseviksi nousemassa kuolleen ehdokkaan saamat äänet

today14.6.2021

Background
share close

Tampereella pormestaritaiston on viemässä kokoomus vain 26 äänen erolla toiseksi tulleeseen SDP:hen. Kisa kaupungin suurimman puolueen paikasta on niin tiukka, että odotettavissa on vielä tarkistuslaskenta. Tapa, jolla ennakkoäänissä takamatkalta lähtenyt kokoomus teki nousunsa on poikkeuksellinen. SDP sai vaaleissa 134 ääntä kokoomusta enemmän, mutta kokoomuksen vaaliliitto RKP:n kanssa jätti SDP:n toiseksi. Kun kokoomuksen ääniin lisätään vaalien alla kuolleen RKP:n ainoan ehdokkaan Peter Löfbergin saamat 160 ääntä, jää SDP 26 äänen erolla toiseksi.

Sekä kokoomus että SDP saavat kaupunginvaltuustoon 17 paikkaa. Pormestari on aiemmin valittu suurimmasta puolueesta. Kokoomuksen pormestariehdokkaita ovat Tampereen pormestarina aiemminkin toiminut Anna-Kaisa Ikonen ja Kalervo Kummola. Heistä selvästi enemmän ääniä sai Ikonen. SDP:n pormestariehdokas on nykyinen pormestari Lauri Lyly. Kaupunkilehti Tamperelainen uutisoi, että pormestarineuvottelut aloitetaan maanantaina Anna-Kaisa Ikosen johdolla.

Kokoomus saa uuteen valtuustoon kaksi paikkaa edellistä valtuustoa enemmän ja SDP yhden paikan viime valtuustoa enemmän. Prosentteina kokoomuksen kannatus oli 24,2  ja SDP:n 24,3.

Tampereella suurimman tappion kärsi vihreät, jonka paikkamäärä putoaa neljästätoista yhteentoista. Vihreiden kannatusprosentti Tampereella oli 15,5. Vihreät säilytti kuitenkin kolmanneksi suurimman puolueen paikan.

Tampereella vaalien suurin voittaja oli 13,6 prosentin kannatuksen saanut perussuomalaiset, joka saa uuteen valtuustoon kuusi paikkaa lisää. Kansallisellakin tasolla eniten kannatustaan lisännyt puolue kasvattaa valtuustopaikkansa neljästä kymmeneen. Perussuomalaiset sai Tampereella puolueista neljänneksi suurimman kannatuksen.

Vasemmistoliiton kannatus putosi 0,6 % edellisistä kuntavaaleista ja se saa 10,2 prosentin kannatuksellaan seitsemän valtuustopaikkaa, joka on saman verran kuin vuoden 2017 vaaleissa.

Keskustan kannatus putosi 1,4 prosentilla 4,2 prosenttiin ja se saa kolme valtuustopaikkaa, joka tarkoittaa yhden paikan pudotusta.

Kristillisdemokraatit pitivät asemansa (-0,1 %) ja saavat 3,9 % kannatuksellaan kaksi valtuustopaikkaa.

Tampereen ylivoimainen ääniharava oli Sanna Marin (sd.), joka keräsi 10 527 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai Anna-Kaisa Ikonen, jota äänesti 5068 henkilöä.

Äänestysprosentti oli Tampereella 56,8. Koko maan äänestysprosentti oli 55,1, kun se vuoden 2017 kuntavaaleissa oli 58,9.

Juttua muokattu 14.6. klo 8.59: Lisätty Tamperelaisen tieto pormestarineuvotteluiden vetäjästä.

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%