Uutiset

Suomalaiset menettäneet miljoonia euroja pankkien nimissä tehtyihin petoksiin

Suomalaiset menettäneet miljoonia euroja pankkien nimissä tehtyihin petoksiin

Kuvakaappaus viestistä, jonka sisältämä linkki vei varsin aidolta näyttävälle huijaussivustolle.

Poliisi varoittaa nousevasta rikosilmiöstä, jossa rikolliset kalastelevat verkkopankkitunnuksia pankkien verkkosivuja muistuttavien valesivustojen avulla. Turvallisinta on käyttää pankin mobiilisovellusta tai kirjanmerkiksi tallennettua sivua. Jos epäilet, että rikolliset ovat saaneet verkkopankkitunnuksesi haltuunsa, on erityisen tärkeää ottaa välittömästi yhteys pankkiisi.

Verkkopankkia muistuttaville valesivustoille päätyy useimmiten joko pankin nimissä saapuneen teksti- tai sähköpostiviestin kautta tai hakukoneen hakutuloksista. Tekstiviesteissä ja sähköposteissa on rikollisen tekemä linkki, jonka kautta viestin saajaa pyydetään kirjautumaan omaan verkkopankkiinsa. Kirjoittamalla pankin nimen hakukoneeseen, kuten Googleen tai Bingiin, saattaa valesivusto näkyä tuloksissa ylempänä kuin pankin aito sivusto.

Petoksen uhriksi joutuva henkilö olettaa kirjautuvansa verkkopankkiin, mutta syöttääkin tunnuksensa rikollisen ylläpitämälle sivustolle. Rikollinen kirjautuu tunnuksilla uhrin verkkopankkiin, jolloin uhri saa pankiltaan kirjautumiseen liittyvän vahvistuspyynnön, mutta vahvistaakin rikollisen kirjautumisen verkkopankkiin.

Turvallisin keino asioida verkkopankissa on käyttää pankin mobiilisovellusta tai kirjanmerkiksi tallennettua aitoa sivustoa. Aidolle sivustolle pääsee, kun kirjoittaa pankin verkkosivun osoitteen itse internetselaimen osoiteriville kokonaisuudessaan. Verkkopankkiin siirtymistä hakukoneen tai linkkien kautta tulee välttää.

Poliisille on tehty tänä vuonna yli 360 rikosilmoitusta liittyen pankkien nimissä tehtyihin petoksiin. Rikosvahinko näissä on ollut lähes 5 miljoonaa euroa. Noin puolet rikoksista on tapahtunut viimeisen kolmen viikon aikana.

Poliisille on tehty tänä vuonna yli 900 rikosilmoitusta liittyen erilaisiin tietoverkkoavusteisiin petoksiin. Näiden rikosvahinko on ollut yhteensä yli 13,5 miljoonaa euroa.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>