Pirkanmaa

KESÄTEATTERI: Hotelli Satuhahmo marssittaa Röllin, Pinokkion, Ransu Karvakuonon ja Prinsessa Ruususen näyttämölle

today24.6.2021

Background
share close
Suomen Teatteriopisto tarjoaa täysin uutta musikaalia. Tulossa on Panu Raipian käsikirjoittama ja ohjaama Hotelli Satuhahmo. (Kuva: Jere Riihinen)
Suomen Teatteriopisto tarjoaa täysin uutta musikaalia Tampereen Komediateatterin ulkonäyttämöllä. Tulossa on Panu Raipian käsikirjoittama ja ohjaama Hotelli Satuhahmo. (Kuva: Jere Riihinen)

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Panu Raipia on tehnyt ajatusmatkan, jonka aikana hän on fundeerannut, mitä silloin tapahtuu, kun eri tarinoiden nimihenkilöt kohtaavat toisensa. Raipian mietintämylly on jauhanut niin tuloksellisesti, että hän kirjoitti pohdinnoistaan koko perheen uutuusnäytelmän Hotelli Satuhahmo. Costello Hautamäen musiikilla maustettu esitys saa kantaesityksensä ensi viikon tiistaina Tampereen Komediateatterin ulkonäyttämöllä.

Tampereen Komediateatteri viettää parhaillaan 30-vuotissynttäreitään. Teatteritalon grand old man’ista Esko Raipiasta on leivottu teatterineuvos. Suomen Teatteriopisto toimii yksityisen teatterin siipien suojassa, ja isä Raipian ammattitaito on kovassa käytössä.

Panu Raipia tunnetaan siitä, että hän marssittaa Tampereen Komediateatterin näyttämöille huikeita kantaesityksiä. Syksyllä pyöreitä vuosia täyttävä teatteri juhlistaa kunniakasta taivaltaan esittämällä ensimmäisenä täysin uuden Komisario Palmu -näytelmän. Se on Mika Waltarin ja hänen tyttärenpoikansa Joel Elstelän teksteihin perustuva aarre, Levätkää rauhassa, komisario Palmu.

Myös alkukesä tuo uniikin näytelmän, jonka tuotannosta vastaa Suomen Teatteriopisto. Panu Raipian käsikirjoitukseen perustuva ja hänen ohjaamansa Hotelli Satuhahmo on tarkoitettu koko perheen taidenautinnoksi. Sanallinen ja teatraalinen ilmaisu saavat kumppanikseen tuhdin musiikkipläjäyksen, joka on Popedasta tutun Costello Hautamäen käsialaa.

Hotelli Satuhahmon ensi-ilta on tiistaina 29. kesäkuuta Tampereen Komediateatterin ulkonäyttämöllä.

Roolihahmojen tarinat inspiroivat

– Minua on aina kiehtonut ne tarinat, joita emme roolihahmoista tiedä. Olen pitkään herkutellut ajatuksella, että mitä tapahtuu, kun eri tarinoiden henkilöt kohtaavat, Paunu Raipia kertoo Hotelli Satuhahmo -näytelmänsä synnystä.

Tarinan satuhahmot ovat Rölli, Pinokkio, Ransu Karvakuono ja Prinsessa Ruusunen.

– Pyrin siihen, että hahmot ovat tunnistettavia, mutta kukin näyttelijä saa tehdä esittämästään hahmosta oman tulkintansa. Iso kiitos Allu Tuppuraiselle luvasta tuoda Rölli uuteen kontekstiin. Hahmojen olemusta kuvaa kovasti myös heidän kunkin musiikki, joka on esityksessä isossa osassa. Näiden hahmojen lisäksi lavalla nähdään myös pari yllätyshahmoa, joita en halua tässä paljastaa, Raipia kuvailee.

– Tämän tarinan salaisuus on hotelli, jossa satuhahmot viettävät loma-aikaansa. Siellä he saavat olla ihmishälinältä piilossa, kenties jopa turvassa. Satuhahmojen hotelli on tärkeä tukipiste satuhahmoille, sillä vain toinen satuhahmo tietää, mitä on olla satuhahmo. Salaisuuden mysteerio on yksinkertaisesti se, että kaikki eivät tiedä sitä, Raipia avaa.

Tampereen Komediateatteri valmistaa vuosittain kahdesta kolmeen satunäytelmää, joista yksi on aina kesäkaudella.

– Tänä kesänä aikuisille tarjotaan Korpelan kujanjuoksua ja koko perheelle uutuusmusikaalia Satuhahmojen hotellista. Nautin kovasti myös satunäytelmien tekemisestä, Raipia toteaa.

Hotelli Satuhahmo -musikaali avaa tunnettujen roolihahmojen tuntemattomia puolia. Panu Raipia korostaa, että niin Röllillä kuin Prinsessa Ruususellakin on ikioma tarinansa. Niistä ammentaa sanomansa ja voimansa ensi tiistaina ensi-iltansa saava Hotelli Satuhahmo. (Kuva: Jere Riihinen)
Hotelli Satuhahmo -musikaali avaa tunnettujen roolihahmojen tuntemattomia puolia. Panu Raipia korostaa, että niin Röllillä kuin Prinsessa Ruususellakin on ikioma tarinansa. Niistä ammentaa sanomansa ja voimansa ensi tiistaina ensi-iltansa saava Hotelli Satuhahmo. (Kuva: Jere Riihinen)

Farssimainen musiikki-ilottelu

Panu Raipia korostaa, ettei koko perheen näytelmä tietenkään saa olla liian jännittävä, ja aiheen on hyvä olla lapsille ymmärrettävä.

– Jos kuvailen Hotelli Satuhahmo -näytelmää, niin se on maailman ensimmäinen farssimainen musiikki-ilottelu lapsikatsojille. Kuten farssissa ikään, tässäkin roolihenkilöt joutuvat tukalaan tilanteeseen, josta heidän tulee keinolla millä hyvänsä selvitä, Raipia huomauttaa.

Panu Raipian ja Costello Hautamäen yhteistyö on jatkunut jo useamman vuoden. Tässä näytelmässä on kymmenkunta aivan uutta Costellon sävellystä, jotka vievät näytelmän juonta ytimekkäästi eteenpäin.

– Hotelli Satuhahmo on muuten Costellon ensimmäinen koko perheen näytelmän sävellystyö, Raipia painottaa.

– Näytelmän musiikeista voisi paljastaa muun muassa sen, että tarjolla rock´n rollia, vanhaa iskelmää, räppiä ja jopa punkahtavaa meininkiä. Itse olen näitä kappaleita hurmiossa kuunnellut ja nauttinut lisäksi Saara Pohjoismäen vauhdikkaista koreografioista, Raipia mainitsee.

Rooleissa ovat Tuukka Huttunen, Saara Pohjoismäki, Iida Blomqvist, Pekko Hirvonen, Sanni Lehto ja Satu Silén.

– Koska esitykset nähdään ulkona katetussa kesäteatterissa, niin kyllä kesän kuumuus tuo taatusti oman haasteensa. Muuten näyttelijät saavat täräyttää parastaan ja nauttia siitä yhdessä yleisön kanssa, että teatterit ovat jälleen auki, Raipia sanoo.

MATTI PULKKINEN

Kirjoittaja: Matti Pulkkinen

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%