Sunnuntairetki

Sunnuntairetki: Rapolan linnavuori, Valkeakoski

today7.7.2021

Background
share close

Heinäkuun Sunnuntairetket alkoivat Suomen suurimmalta linnavuorelta. Valkeakoskella sijaitseva Rapolan muinaislinna ja sen ympäristö muodostavat maamme laajimman muinaismuistoalueen ja arvokkaan kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden. Oppaana retkellä toimii Metsähallituksesta asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas sekä suunnittelija Teijo Heinänen.

Rapolassa muinaiset ihmiset asettuivat alueelle jo 400-luvulla, ja ennen uutta tuhatlukua harjun laki varustettiin linnavuoreksi, turvapaikaksi vihollisen varalta. Linnavuoren alapuolella on ainutlaatuinen ja laaja rautakautinen muinaisjäännösalue, johon kuuluu muinaispelto, uhri- eli kuppikiviä, asuinpaikkoja sekä kalmistoja.

Vuosisatoja kestänyt asutus Rapolanharjun alarinteillä on jättänyt jälkensä harjun luontoon ja kasvillisuuteen. Alueella on harjumetsiä sekä lehtoja, niittyjä ja puustoisia soita. Rapolanharjun metsissä viihtyvät puulajeista muiden muassa kuusi, tammi, vaahtera, lehmus ja kynäjalava. Ihmisen pitkäaikaisesta toiminnasta Rapolassa kertoo erityisesti arkeofyyttien eli muinaistulokkaiden suuri määrä. Rupakallion kalmistossa kasvaa esimerkiksi pölkkyruohoa, jota pidetään merkkinä rautakautisesta asutuksesta.

Rapolassa on tarjolla muutama päiväretki kävijälleen. Luonto- ja muinaispolku, 1,6 km pitkä, johdattaa kulkijan Voipaalan taidekeskuksen pihalta linnavuorelle. Rapolanharjun polkureitti, 6 km,  vie Voipaalan taidekeskuksen pysäköintialueelta kalmistoille, uhrikivelle ja linnavuorelle, Rapolan ja Voipaalan kartanoille sekä Sääksmäen harmaakivikirkolle.

Sunnuntairetki 4.7.2021: Rapolan linnavuori:

 

Sunnuntaibongauksessa Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen aktiivi Olavi Kalkko kertoi millainen lintu on käki:

 

 

 

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%