Pirkanmaa

KOLME TÄHTEÄ: Janne Katajan roolityö on parasta Korpelan kujanjuoksussa

KOLME TÄHTEÄ: Janne Katajan roolityö on parasta Korpelan kujanjuoksussa

Janne Kataja tekee täysosuman Jaakko Alhona Tampereen Komediateatterin Korpelan kujanjuoksussa. (Kuva: Harri Hinkka)
Janne Kataja tekee täysosuman Jaakko Alhona Tampereen Komediateatterin Korpelan kujanjuoksussa. (Kuva: Harri Hinkka)

Kuvitteellisen Hangaslahden kunnan arki on täyttä totta kovin monessa maamme kunnassa. Niissä mietitään tuskaan asti, mistä ammentaa elinvoimaa eli asukkaita, yrityksiä, työpaikkoja, työntekijöitä sekä verotuloja. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden näkökulmasta 30-vuotias Tampereen Komediateatteri elää täydellisesti ajassa, sillä hyvinvointialueiden rakentaminen on alkanut ja kunnat asettelevat omia palikoitaan uudenlaiseen asentoon. Heikki Luoman käsikirjoittama televisiosarja Pirunpelto on tuttu jokaiselle aikaansa seuraavalle kansalaiselle. Korpelan kujanjuoksu on Heikki Luoman ja ohjaaja Jukka Mäkisen viimeisimmän sarjan näyttämösovitus. Kantaesityksen ensi-ilta osoitti, että esitys on isosti näyttelijä Janne Katajan juhlaa, jonka roolityö pitää esityksen tiukasti kasassa.

Suomalaisten suvi on pelastettu. Ihmiset ovat saaneet aurinkoiset helteensä. Teatterikärpäsen puraisema kansa pääsee jälleen nautiskelemaan rakastamastaan taidemuodosta.

Tampereen Komediateatteri on jo 30-vuotias kulttuuritalo. Sillä on vahvaan kokemukseen pohjaava ymmärrys siitä, mitä yleisö haluaa katsoa ja kokea.

Heikki Luoman käsikirjoittaman ja Jukka Mäkisen ohjaaman Korpelan kujanjuoksun piti olla vuoden 2020 kesän teatteriherkkua. Koronapandemian hellittäminen mahdollisti esityksen toteuttamisen Tampereen Komediateatterin juhlavuoden kunniaksi. 30-vuotias teatteritalo on tullut kuuluisaksi siitä, että se suosii kotimaista teatteriaarteistoa ohjelmistossaan. Se on jälleen kerran kantaesittäjänä.

Teatterinjohtaja Panu Raipia otti härkää sarvista ja kilautti Jukka Mäkiselle (dramatisointi ja ohjaus), josko hän tekisi sovituksen Tampereen Komediateatterille. Vastaus oli myönteinen, ja tunnemme asian lopputuloksen.

Heikki Luoman Pirunpellosta tuli kansallisomaisuuttamme televisiosarjan ansiosta. Katselijat suorastaan liimautuivat televisioiden ääreen ahmimaan sarjan yllätyksellisiä käänteitä. Pirunpellolla on ainutlaatuinen sija suomalaisten sydämessä.

Tampereen Komediateatteri on vanha tekijä televisiosta tuttujen juttujen näyttämösovittajana. Korpelan kujanjuoksun valitseminen ohjelmistoon onkin tarkasti harkittu ratkaisu. Aikaisemmin Tampereen Komediateatterin eri näyttämöillä on esitetty muun muassa Tankki täyteen, Reinikainen, Kyllä isä osaa ja Puhtaat valkeat lakanat.

Vaikka Korpelan kujanjuoksu on viihdettä, on sen sisällössä ja sanomassa ripaus vakavaa asiaa. Hyvinvointiyhteiskuntamme on isossa risteyksessä. Kuntiemme pitkä historia saa lähitulevaisuudessa uuden suunnan. Ajankohtainen haaste on se, mistä kunnat imevät olemassa olonsa oikeutuksen, eli mistä ne pumppaavat elinvoimansa. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, sote toteutuu; hyvinvointialueet tulevat.

Hangaslahden kunnassa ollaan elämän ja kuoleman perustavaa laatua olevien kysymyksien äärellä. Jotakin olisi tehtävä, jotta pikkuruinen pitäjä säilyisi kuntakartalla. Tyrisevän oljenkorreksi ilmestyy mahdollinen kaivos, ja kunnassa hurahdetaan sokeasti hankkeeseen. Käsikirjoitus ottaa hyvin huomioon hankkeen kannattajat ja vastustajat. Sisältö tarjoaa eväitä kituuttavan maalaiskunnan elinmahdollisuuksien analysointiin ja pohdiskeluun.

Konkarinäyttelijä Tuija Vuolteella on kaksoisrooli. Hän tekee Lahja Perttulan osan, jossa hän turvautuu kättä pidempään. Lisäksi hän hoitaa Synnöve Grahn-Temosen osan. (Kuva: Harri Hinkka)
Konkarinäyttelijä Tuija Vuolteella on kaksoisrooli. Hän tekee Lahja Perttulan osan, jossa hän turvautuu kättä pidempään. Lisäksi hän hoitaa Synnöve Grahn-Temosen osan. (Kuva: Harri Hinkka)

Tuttuja kasvoja

Tampereen Komediateatterin Korpelan kujanjuoksussa nähdään televisiosarjasta tutuiksi tulleita roolihahmoja.

Yksi on ylitse muiden. Jaakko Alhon roolissa oleva Janne Kataja nousee tämänkertaisen toteutuksen kantavaksi voimaksi. Katajan näyttelijäntyö on henkeen ja vereen Heikki Luoman tekstin mukaista.

Nimiroolissa oleva Esa Latva-Äijö tekee Anssi Korpelan osan kodikkaan lempeästi.

Jere Riihinen yllättää myönteisesti erittäin väkevällä roolityöllään viekkaan Hannu Laihon osassa.

Konkarinäyttelijä Tuija Vuolle kaksoisrooleissaan Lahja Perttulana ja Synnöve Grahn-Temosena herättää kysymyksen, onko ohjaaja kahlinnut Vuolteen varsin puisevaksi tehtäviinsä. Rooleista uupuu palava intohimo, jota niihin kyllä mahtuisi.

Anita ja Bruuno ovat näkyvässä keskiössä näytelmässä. Anna Haaranen ja Ilkka A. Jokinen pääsevät juonittelussaan hyvään vauhtiin.

Ari Myllyselkä vastaa useammasta roolista, mutta niistä ratkaisevin on kunnanjohtaja Liimataisen osa.

Korpelan kujanjuoksu on lempeää kesäteatteria. Kyseessä on kantaesitys. (Kuva: Harri Hinkka)
Korpelan kujanjuoksu on lempeää kesäteatteria. Kyseessä on kantaesitys. (Kuva: Harri Hinkka)

Vanhat autot ilahduttavat

Korpelan kujanjuoksu maastoutuu luontevasti Tampereen Komediateatterin kesäteatteriin.

Erityistä silmänruokaa ovat Pirunpelto-televisiosarjasta tutut peltilehmät: Lada ja Oldsmobile.

Lada-kaunotar onkin nykyään Janne Katajan omaisuutta.

Korpelan kujanjuoksu on palkitsevaa ja ravitsevaa kesäteatteria, josta katsoja saa iloisen mielen. Huomionarvoista on se, että käsikirjoitus ei vilise kirosanoja.

Teatterikansan katseet ovat tulevaisuudessa. Olemme tottuneet siihen, että Tampereen Komediateatteri valitsee vankan teeman, jonka ympärille se rakentaa tarjontansa useammalle vuodelle. Mikä on Komediateatterin seuraavien kesäteattereiden punainen lanka? Siinäpä pähkinä purtavaksi.

MATTI PULKKINEN

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>